10 Απρ 2018

Εξαγωγές, έξω πάμε Καλά !

Super Market - New York - USA Ελληνικά προϊόντα στα ράφια.


Στο θετικό κλίμα αύξησης της τουριστικής κίνησης για φέτος το 2018 και οι εξαγωγές ήρθαν να επιβεβαιώσουν τη νέα δυναμική – εν μέσω κρίσης – που έχει η ελληνική Επιχειρηματικότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες νέες πρωτότυπες επιχειρήσεις στα τρόφιμα με Νέες προτάσεις και συνταγές.

Αλλά και το Ελαιόλαδο πήγε καλά και σε τιμές και σε εξαγωγές, φέτος ειδικότερα ήταν καλή χρονιά και από Ποιότητα και από ποσότητα.

Έτσι διατηρείται το θετικό κλίμα στις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες μετά το πολύ καλό ξεκίνημα συντηρούν τη δυναμική τους και το δεύτερο μήνα του 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Στα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι και η μείωση του εμπορικού ελλείμματος, το οποίο περιορίζεται σταδιακά.


Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών τον Φεβρουάριο του 2018 αυξήθηκαν κατά 14,6% και ανήλθαν στα 2,41 δισ. ευρώ από 2,10 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές και χωρίς πετρελαιοειδή. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκαν κατά 14% ή κατά 207,7 εκατ. ευρώ και έφθασαν στα 1,69 δισ. ευρώ από 1,48 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, οι εισαγωγές υποχώρησαν οριακά κατά 0,8%, με την συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 4,13 δισ. Ευρώ έναντι 4,17 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2017. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 3,14 δισ. ευρώ από 3,12 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 21,3 εκατ. ευρώ ή κατά 0,7%.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά τον Φεβρουάριο του 2018 κατά -16,6%, στα 1,72 δισ. ευρώ από 2,06 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 1,45 δισ. ευρώ από 1,63 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 186,4 εκατ. ευρώ, ή κατά -11,4%.

New York - USA Ελαιόλαδα στα Ράφια ( Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα ).

Τα μηνύματα που καταφθάνουν για την πορεία των εξαγωγών τη φετινή χρονιά, είναι ύστερα από πολύ καιρό κάτι παραπάνω από αισιόδοξα. Αρκεί ωστόσο, η Πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τους Έλληνες Εξαγωγείς, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες κρατάνε ψηλά τη σημαία της χώρας. Κρίσιμο βεβαίως ρόλο στην πορεία των εξαγωγών θα διαδραματίσει και η γεωπολιτική κατάσταση που θα επικρατήσει στην ευρύτερη περιοχή καθώς είναι γνωστό ότι η Οικονομία μας είναι ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες, οικονομικής και γεωπολιτικής φύσης.

Ωστόσο, όπως έχει κατ' επανάληψη επισημάνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, είναι ανάγκη η Πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα το έργο των εξαγωγικών επιχειρήσεων, διευκολύνοντας το έργο τους. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποκλιμάκωση της φορολογίας και στην πλήρη και οριστική άρση των capital controls, τα οποία εξακολουθούν να εμποδίζουν την προσπάθεια επέκτασης των Ελλήνων εξαγωγέων στο εξωτερικό.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο διάστημα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2018.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16,5% και ανήλθαν σε 4,95 δις. ευρώ από 4,25 δις. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 3,39 δισ. ευρώ από 2,91 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 483,9 εκατ. ευρώ ή κατά 16,6%.

Οι εξαγωγές είναι Μονόδρομος.