7 Ιαν 2012

Τεράστιο σκάνδαλο με εισαγόμενα ελαιόλαδα στην Ιταλία

Μια μεγάλη εμπορική απάτη από την «μαφία του ελαιολάδου» όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα «Republica», ερευνούν οι ιταλικές αρχές. Πρόκειται για την πώληση ελαιολάδου τρίτων χωρών ως ιταλικού, που αποφέρει κέρδος μέχρι και 3 ευρώ παραπάνω το κιλό.
Σύμφωνα με διαδοχικά δημοσιεύματα της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας τον τελευταίο καιρό, εκτιμάται ότι από τη ραφιναρισμένη αυτή απάτη τα οργανωμένα κυκλώματα κερδίζουν περίπου 5 δισ. ευρώ το χρόνο. Η έρευνα βρίσκεται προς το τέλος της και σχετίζεται με την προώθηση στην αγορά ως ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, τεραστίων ποσοτήτων του προϊόντος που προέρχονται από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τυνησία και άλλες μεσογειακές χώρες. Στην απάτη φέρονται εμπλεκόμενες γύρω στις 10 φίρμες, παραγωγοί και διανομείς του προϊόντος που δρουν κυρίως στην κεντρική Ιταλία και μεταφέρουν το ελαιόλαδο από τις άλλες χώρες με πλοία -δεξαμενές.

Όπως διευκρινίζεται στα δημοσιεύματα, δεν πρόκειται για τις παλιές γνωστές περιπτώσεις νοθείας, αλλά για ένα οργανωμένο σύστημα με πλάτες στο τραπεζικό και το φορολογικό σύστημα. Στην έρευνα ιδιαίτερο βάρος δίνεται στα τελωνεία προκειμένου να ερευνηθούν περιπτώσεις με ψεύτικα στοιχεία για εισαγωγές και εξαγωγές και περίπλοκες κομπίνες με αυτές (ποσότητες, τιμές, είδος ελαιολάδων κλπ.).

Τα ιταλικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «μεταμόρφωση», έναν γνωστό τεχνικό όρο της πραγματικής επεξεργασίας ελαιολάδου, ο οποίος μεταφορικά σημαίνει πλέον ότι το εισαγόμενο προϊόν μεταμορφώνεται σε ιταλικό και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν γίνεται ούτε ανάμειξη αλλά εμφιαλώνεται απ’ ευθείας με ιταλικές ετικέτες. Η μεταμόρφωση πολλές φορές συνοδεύεται από επεμβάσεις τροποποίησης οσμής και γεύσης καθώς πρόκειται για υποβαθμισμένα ελαιόλαδα τα οποία αγοράζονται με λιγότερο από 25 λεπτά το κιλό και με προέλευση την Ισπανία και την Τυνησία. Η διαδικασία της απόσμησης γίνεται με ατμό προκειμένου να εξαφανιστούν τα ελαττώματα και σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, μετέρχονται κόλπα που δεν αφήνουν κανένα ίχνος.
Υπολογίζεται ότι στην ιταλική αγορά η απάτη αφορά πάνω από 200.000 τόνους ελαιολάδου, καθώς οι εισαγωγές είναι 470.000 τόνοι και οι εξαγωγές μόλις 250.000 τόνοι. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, πριν από μερικά χρόνια η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το έξτρα παρθένο ήταν αυστηρή αλλά με τις αλλαγές που έχουν γίνει στην αγορά δημιουργήθηκε ζούγκλα. Τα αποσμημένα ελαιόλαδα προωθούνται σε καταστήματα discount (εκπτώσεων), σε εστιατόρια δρόμου αλλά και σε δίκτυα καταστημάτων. Πωλούνται από 1,82 μέχρι και 4 ευρώ το κιλό αποφέροντας τεράστια κέρδη καθώς έχουν αγοραστεί πάμφθηνα και οι ενδείξεις «μείγματα κοινοτικών ελαιολάδων», «μείγματα μη κοινοτικών ελαιολάδων», «μείγματα ελαιολάδων εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» χρειάζονται… μεγεθυντικό φακό για να διαβαστούν...

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: Ελευθερία