16 Μαρ 2012

Οκτώ βήματα για να γίνουν οι αγρότες επιχειρηματίες

η ανεργία καταπολεμάτε με Δράση και πρωτοβουλίες  πάρε την τύχη στα χέρια σου, μην περιμένεις  το κράτος  ή τις επενδύσεις των πολυεθνικών να σε σώσουν! 
Οκτώ βήματα πρέπει να ακολουθήσουν οι αγρότες, ώστε να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να πουλάνε απευθείας και φθηνότερα τα προϊόντα τους στους καταναλωτές.
 Όπως λένε οι «πρωταγωνιστές» του κινήματος για φθηνά τρόφιμα, οι αγρότες θα πρέπει να γίνουν οι ίδιοι επιχειρηματίες, αφενός για να αποκομίζουν εκείνοι το κέρδος του μεσάζοντος και αφετέρου οι καταναλωτές να προμηθεύονται φθηνότερα τα προϊόντα.


Πατάτες, ελαιόλαδο, ντομάτες, κρασί και όσπρια είναι τα πρώτα αγαθά που ανοίγουν τον δρόμο της άμεσης πρόσβασης στα σπίτια των νοικοκυριών.

Η επιτυχημένη συνταγή, όπως οι ίδιοι οι πρωτεργάτες του κινήματος αναφέρουν, είναι η οργάνωση των αγροτών σε ομάδες παραγωγών, η πιστοποίηση, η συσκευασία και η τυποποίηση των προϊόντων τους, η δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, ενώ επόμενο βήμα είναι ακόμα και η ανάπτυξη δικτύου αντιπροσώπων σε περιοχές της χώρας.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουν τη σύγχρονη τεχνολογία κι έτσι συνίσταται η δημιουργία ιστοσελίδας στο Ιντερνέτ για την προβολή και την on line διάθεση των προϊόντων. Μπορούν ακόμα να συνεργαστούν και με πρακτορεία διανομής, ενώ ο μεγάλος στόχος είναι το άνοιγμα συνεταιριστικών παντοπωλείων.

Τα οκτώ βήματα

1. Ομάδες παραγωγών
Πρώτο βήμα είναι η δημιουργία ομάδας παραγωγών. Δύο, τρεις ή και περισσότεροι παραγωγοί μπορούν να φτιάξουν μια ομάδα, ακολουθώντας και τα βήματα της νομοθεσίας περί «αγροτικών συνεταιρισμών» νόμος 4015/2011. Έτσι θα έχουν μεγαλύτερες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, θα είναι πιο εύκολη και με μικρότερο κόστος η διάθεσή τους.

2. Πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων
Οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν στην πιστοποίηση της παραγωγής των αγροτικών τους προϊόντων και συγκεκριμένα στη διασφάλιση της χαμηλότερης υπολειµµατικότητας  φυτοφαρμάκων (MLR –  κανονισμός της ΕΕ).

3. Συσκευασία και τυποποίηση
Προϋπόθεση για την απευθείας διάθεση των προϊόντων στους καταναλωτές είναι η δημιουργία μονάδας συσκευασίας και τυποποίησης. Είναι απαγορευτικό και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία η διανομή χύμα αγροτικών προϊόντων.

4. Αποθηκευτικοί χώροι
Η ομάδα παραγωγών θα πρέπει για τον καλύτερο προγραμματισμό των παραγγελιών να διαθέτει αποθήκες και ψυκτικούς χώρους. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να εκτελούν αποστολές προϊόντων ακόμη και ύστερα από μεγάλα χρονικά διαστήματα. Π.χ. ένας καταναλωτής παραγγέλνει λάδι για τα επόμενα δύο χρόνια. Η ομάδα παραγωγών θα μπορεί να φυλά αυτές τις ποσότητες.

5. Δίκτυο αντιπροσώπων
Προκειμένου τα προϊόντα να διατίθενται σε όλη την Ελλάδα ή στα περισσότερα σημεία της χώρας, η ομάδα παραγωγών μπορεί να στήσει ένα δίκτυο με αντιπροσώπους, οι οποίοι θα εκτελούν τις παραγγελίες και θα διανέμουν τα προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτουν τους μεσάζοντες και υπάρχει ελεγχόμενο εμπορικό κέρδος.

6. Ίντερνετ
Στη σύγχρονη εποχή είναι αδιανόητο μία ομάδα παραγωγών να μην έχει ιστοσελίδα στο Ιντερνετ. Εκεί μπορούν να αναρτούν ποσότητες, κατηγορίες ποιότητας και τιμές. Είναι δυνατόν να εκτελούν on line παραγγελίες, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να στήσουν και τηλεφωνικό κέντρο.

7. Συνεργασία με πρακτορεία διανομής
Η ομάδα παραγωγών, ιδίως για τα ευπαθή προϊόντα, μπορεί να συνεργαστεί με τα πρακτορεία διανομής. Έτσι π.χ. αν κάποιος θέλει ντομάτες Τυμπακίου, ο παραγωγός τις στέλνει με το πλοίο και το πρακτορείο διανομής τις φυλά ώστε ο καταναλωτής την επόμενη μέρα να τις προμηθευτεί.

8. Καταστήματα λιανικής
Το μεγάλο βήμα θα είναι μία ομάδα παραγωγών σε συνεργασία με άλλες να ανοίξουν καταστήματα λιανικής, απ' όπου θα διαθέτουν μόνο τα αγροτικά προϊόντα τους, σε τιμές πολύ χαμηλές. Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές θα ωφελούνται από τη μη ύπαρξη κέρδους για μεσάζοντες και σούπερ μάρκετ.


Αγροτικές Ευκαιρίες  Οι ειδικοί στις αγροτικές επιδοτήσεις και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Τηλέφωνο:  210.8818416

Διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο :

 


και


Ζήτηση αγροτικών προϊόντων για Εξαγωγή


και Επενδύστε στον καλύτερο εργοδότη του κόσμου…  τον εαυτό σας!

Διαβάστε εδώ για σχετικά σεμινάρια Νέων Αγροτών