16 Δεκ 2012

Οίνος: το υγρό χρυσάφι!


Είναι κοινό και διεθνώς αποδεκτό ότι ο ερυθρός οίνος (που ευφραίνει καρδία) αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό στοιχείο διαπραγμάτευσης και ένα είδος που στέκεται επάξια στις διεθνείς δημοπρασίες τροφίμων και ποτών, όπως αναφέρει το Κουρδιστό Πορτοκάλι:

Ήταν Σούρουπο της 30ης Μαρτίου του 2012 και η τραπεζαρία ενός εστιατορίου με θέα το φυσικό λιμάνι Βικτόρια του Χονγκ Κονγκ έχει μετατραπεί σε αίθουσα δημοπρασιών για κάποια από τα πιο ακριβά κρασιά του κόσμου. Ο Τζον Καπόν, γενικός διευθυντής της Acker Merrall & Condit, ενός οίκου που ειδικεύεται στην εμπορία κρασιών, στέκεται στο βάθρο κρατώντας ένα μικρό σφυρί στο ένα χέρι και ένα μισογεμάτο ποτήρι κρασί στο άλλο.
 Το εστιατόριο Grissini έχει μεταμορφωθεί σε αίθουσα συναλλαγών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Παρόμοιες τελετουργίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την πόλη. Οι χώροι των δημοπρασιών και οι αποθήκες είναι γεμάτες με επισκέπτες διψασμένους για καλό κρασί, τέχνη και αντικείμενα σαν κι αυτά που προσφέρονται σε μεγάλους οίκους, όπως ο Sotheby΄s και ο Christie΄s.

Την περασμένη δεκαετία ο Καπόν εκτόξευσε την οικογενειακή του επιχείρηση εμπορίας κρασιών, την αρχαιότερη στην Αμερική, με έδρα τη Νέα Υόρκη, και την κατέστησε κυρίαρχη στις πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Την ώρα που οι όμοιοι των οίκων Sotheby΄s και Christie΄s ακολουθούν μια διαφορετική πολιτική λειτουργίας, το κρασί είναι φτιαγμένο για την Acker Merrall & Condit. Και η Ασία είναι το τερέν του.

Το Χονγκ Κονγκ είναι σήμερα η παγκόσμια πρωτεύουσα του κρασιού.

Έχει ξεπεράσει τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο ή το Παρίσι ως η Μέκκα των οινόφιλων και των δημοπρατών, ενώ τροφοδοτείται κυρίως από την τοπική πλουτοκρατία ύστερα από μια απόφαση του 2008 να εξαλειφθούν οι φόροι από το κρασί. Στο εστιατόριο Grissini παρευρίσκονται 200 περίπου επισκέπτες, οι περισσότεροι απλά ντυμένοι, όλοι τους μέλη της καλής κοινωνίας του Χονγκ Κονγκ, ανάμεσά τους επενδυτές και τραπεζίτες, συλλέκτες οίνου και ατζέντηδες. Κοιτάζοντας προς το λιμάνι, παρατηρώ τεράστια πλοία κοντέινερ να κινούνται αργά ανάμεσα σε παραδοσιακά σαμπάν. Εγώ, όμως, δεν είμαι εδώ για να αγοράσω κρασί. Είμαι εδώ για να καταλάβω πώς ένας αδύνατος Ινδονήσιος Βάκχος, πρώην φίλος και έμπιστος σύμβουλος του Καπόν, κατάφερε να ξεγελάσει τους πλούσιους και παντοδύναμους κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και τα εκατομμύρια τους, μέχρι που το FBI του χτύπησε την πόρτα.

Αυτή είναι μία από τις πιο ήσυχες εκδηλώσεις κρασιού του Καπόν. Δεν υπάρχουν σπαθιά που να αφαιρούν τους φελλούς από τις σαμπάνιες, με τον παραδοσιακό δηλαδή τρόπο των παλιών μπον βιβάν, ούτε επιδείξεις απώλειας μισού εκατομμυρίου σε μία νύχτα. Ο Καπόν μεθοδικά ανακοινώνει τις παρτίδες και χτυπάει το σφυρί. Οι αγοραστές ξέρουν τι θέλουν. Στις επόμενες 24 ώρες, παρτίδα με την παρτίδα, 7 εκατομμύρια δολάρια σε εμφιαλωμένο χρυσό θα αλλάξουν χέρια. Έχω μπροστά μου τον κατάλογο της δημοπρασίας, ένα παχύ έντυπο με ανάγλυφα χρυσά γράμματα. Παρατηρώ ότι ο Καπόν εξειδικεύεται στα κρασιά της Βουργουνδίας. 

Τα σπανιότερα εκ των σπανίων έχουν αστρονομικές τιμές. Οι κορυφαίες χρονιές από το Μπορντό και τη Βουργουνδία πωλούνται στο Χονγκ Κονγκ τρεις φορές πάνω απ΄ όσο θα πωλούνταν στην Αμερική. Πρόσφατα, ωστόσο, οι τιμές του Lafite -ένα από τα κορυφαία οινοποιεία του Μπορντό- έπεσαν εδώ λόγω της αχαλίνωτης παραχάραξης. Ο Καπόν ανακοινώνει τον αριθμό παρτίδας 309, μια φιάλη μάγκνουμ Magnum  (σ.σ. 1,5 λίτρου) Ponsot Clos de la Roche του 1993. Ένας Κινέζος στην άκρη του τραπεζιού σηκώνει το χέρι, αλλά κάποιος άλλος τον προλαβαίνει και «χτυπά» τη φιάλη. Ο Καπόν χτυπά το σφυρί τρεις φορές και το πρόσωπο του Κινέζου γίνεται από κίτρινο ερυθρό. Οι οινόφιλοι και οι έμποροι κρασιού έχουν μια ιδιότυπη γλώσσα για να περιγράφουν τα χαρακτηριστικά του κρασιού.
Ponsot Clos de la Roche
Κάποιες από τις πιο γραφικές περιγραφές προέρχονται από τον Μάικλ Μπρόντμπεντ, τον άνθρωπο που ξανάρχισε τις δημοπρασίες κρασιών στους Christie΄s. Κάποτε περιέγραψε τη γεύση ενός κρασιού σαν «έναν αγρότη με λάσπες στις μπότες». Ο αριθμός παρτίδας 743 χαρακτηρίζει μια φιάλη μάγκνουμ Romanee-Conti του 1999, ένα από τα πλέον βραβευμένα κρασιά της Βουργουνδίας. Στην περιγραφή του διαβάζει καθείς: «Ο δρ. Κόντι θαυμάζει το 99 έχοντας σχεδόν δοκιμάσει 100 Romanee-Conti». Ξαφνιάζομαι. «Δρ. Κόντι» είναι το ψευδώνυμο του Ρούντι Κάρνιαβαν, τον οποίο το FBI είχε συλλάβει τρεις εβδομάδες νωρίτερα... Άλλοι τον ξέρουν ως «κ. Κ».
Βουργουνδία η ελίτ των κόκκινων κρασιών 
Σ.Σ. Αγροτικών Ευκαιριών

Η Ελλάς είναι  η ιστορικά πρώτη καταγεγραμμένη ιστορία  που χρησιμοποίησε μεθόδους τυροκομίας και οινοποιίας ( Ομήρου Οδύσσεια - Οδυσσέας ,φέτα, κρασί, Αμβροσία).

Αλλά στους νεότερους χρόνους η Γαλλία κρατά παγκόσμια τα «σκήπτρα» του ακριβού οίνου.
Αυτά τα Χριστούγεννα εμείς εδώ στην Ελλάδα ας τα χαρούμε με ένα καλό ποτήρι κόκκινο κρασί, φίλους στο σπίτι, μουσική, και ας αφήσουμε τις Κασσάνδρες να ουρλιάζουν! Απ έξω…  ας κλείσουμε την τηλεόραση, ας βάλουμε (όσοι ακόμα διαθέτουμε) ένα δίσκο στο πικ-απ! Και ας ξανά χορέψουμε, δεν χρειαζόμαστε ένα Romanee-Conti εδώ στην Ελλάδα για όλα αυτά, έχουμε τις Ελληνικές ποικιλίες, τα χρώματα και τα αρώματα.

Και το κυριότερο δεν θα χρειαστεί να πληρώσουμε μια «περιουσία» γι αυτό!

Από τις Αγροτικές Ευκαιρίες: Στην υγειά σας