29 Απρ 2013

Ευκαιρίες εξαγωγών στην Ρωσία



Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζουμε την τεράστια αγορά αλλά και ταυτόχρονα την τόσο ιδιαίτερη και ιδιόμορφη Ρωσία.

Μάλιστα συγκεντρώσαμε στο τέλος του άρθρου και αρκετά άρθρα με όλα όσα θα πρέπει ουσιαστικά να γνωρίζει κανείς πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε προσπάθεια στην Ρωσία.


Το 2012 η Ρωσία εισήλθε στην πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, ανεβαίνοντας στη σχετική κατάταξη κατά δύο θέσεις, με τις εξαγωγές προς τη χώρα αυτή να φτάνουν σε αξία τα 459,5 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα εξάγει κυρίως τρόφιμα και αλιεύματα στη Ρωσία. Στη χώρα, πάντως, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη ανάπτυξη στους κλάδους συνολικά των καταναλωτικών προϊόντων, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των κατασκευών, του real estate, των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών. Σε μία τόσο μεγάλη αγορά οι προοπτικές για τους Έλληνες επιχειρηματίες είναι αναμφίβολα πολύ μεγάλες.

Πόσο εύκολο όμως είναι να «ξεκλειδώσει» ένας ξένος επενδυτής τις πύλες της ρωσικής αγοράς, να υπερβεί τη γραφειοκρατία, χωρίς να χρειαστεί να δωροδοκήσει και να μην πέσει θύμα απάτης επιτηδείων; Η «Καθημερινή» είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Eduard Malygin και τη Rosie Hawes από το βρετανικό γραφείο ανάλυσης κινδύνων για επενδύσεις «Control Risks». Οι δύο ειδικοί οι οποίοι εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια στο παράρτημα της εταιρείας στη Μόσχα βρέθηκαν στην Αθήνα την Τετάρτη για να μιλήσουν στο ειδικό σεμινάριο που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο πλαίσιο των δράσεών του για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας.

«Ίσως το μεγαλύτερο ρίσκο είναι η ισχυρή εντύπωση ότι υπάρχει διαφθορά, ενώ η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Βεβαίως κάθε επίδοξος επενδυτής πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση και να έχει κάνει σωστή προεργασία, διότι παρά τον περιορισμό της, φυσικά εξακολουθεί να υπάρχει διαφθορά. Εάν δωροδοκήσεις μία φορά, μετά θα είσαι “εύκολο θύμα” και για άλλους εκβιαστές» τονίζει ο κ. Malygin. Η διαφθορά τροφοδοτείται βεβαίως και από την ύπαρξη μεγάλης, ακόμη και σε σύγκριση με τα ελληνικά δεδομένα, γραφειοκρατίας. «Για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία απαιτούνται σχεδόν τα διπλάσια έγγραφα απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό o επενδυτής να έχει κατανοήσει άριστα τη ρωσική νομοθεσία και να είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τον νόμιμο, πιο μακρύ δρόμο», επισημαίνει η κ. Hawes. Προσθέτει, βεβαίως, ότι επειδή η ρωσική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, συχνά η δημόσια διοίκηση είναι πιο φιλική προς τους αλλοδαπούς επενδυτές, δείχνει περισσότερο σεβασμό προς αυτούς.

Σε ό,τι αφορά το μοντέλο επιχείρησης που θα ακολουθήσει κάποιος ξένος επενδυτής, εάν δηλαδή θα δραστηριοποιηθεί αυτόνομα, θα προχωρήσει σε μια κοινοπραξία με ρωσική επιχείρηση ή θα προβεί σε μια απλή συνεργασία, αυτό που μετράει για την επιτυχία είναι η επιλογή των σωστών συνεργατών. «Ήρθε σε εμάς επιχειρηματίας ο οποίος γνώρισε στις διακοπές του έναν Ρώσο που τον έπεισε να συνεργασθούν. Ο επιχειρηματίας έδωσε χρήματα στον Ρώσο και έπειτα από μερικές εβδομάδες διάβασε στις εφημερίδες ότι ο επίδοξος συνεργάτης του συνελήφθη διότι είχε κάνει το ίδιο κόλπο άλλες 2-3 φορές» αναφέρει η κ. Hawes. Υπάρχουν, βεβαίως, πολλές έμπειρες και έντιμες ρωσικές εταιρείες, γνώστες της αγοράς, με τις οποίες ένας ξένος επιχειρηματίας μπορεί να συνεργασθεί.

Η Ελλάδα, βεβαίως, δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, διότι απλώς δεν διαθέτει. «Θα θέλαμε πάντως να δούμε ένα ελληνικό εστιατόριο με μεσογειακή κουζίνα στη Μόσχα» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Malygin.


Διαβάστε σχετικά με Ρωσία: 










δείτε και το site μας: ΑγροτικέςΕυκαιρίες 


δείτε Video με τα "χρυσά συμβόλαια"