9 Απρ 2013

Επιστροφή στο χωριό μου;



Τα τελευταία χρόνια μετά την χρηματοπιστωτική φούσκα που έσκασε στην Αμερική το 2008 και μέχρι σήμερα που τα απόνερα δεν λένε να εγκαταλείψουν την Ευρώπη και ιδιαίτερα τον Ευρωπαϊκό νότο, έτσι πολύ νέοι σκέπτονται να γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους.

Το κοινωνικό μοντέλο και τα πρότυπα που δημιούργησε η ελληνική κοινωνία ήταν κατ εξοχήν αστικά. Ακόμα και η κοινωνική κινητικότητα ήταν και δικαιολογημένα εντος του αστικού και καταναλωτικού τρόπου ζωής.

Άλλωστε αυτό ήταν απολυτά φυσιολογικό για το μοντέλο οι Βόρειες χώρες παράγουν και οι νότιες δανείζονται και καταναλώνουν!

Αλλά εδώ και λίγα χρόνια άρχισε ο καθένας μας να συνειδητοποιεί ότι όλα τα καλά έχουν και ένα τέλος!

Το να αποφασίσει ένας νέος να ασχοληθεί με την γεωργία είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο και εμπεριέχει και αυτό όπως και κάθε άλλη επαγγελματική πρωτοβουλία το στοιχείο του ρίσκου.

Σιγουριά δεν υπάρχει στην Ελλάδα πλέων ούτε και στο δημόσιο.

Αρά ας δούμε μερικά  βασικά χαρακτηριστικά και συμβουλές για ένα Νέο που θα θελήσει να κάνει την στροφή στην ζωή του με μοχλό επιβίωσης την Γεωργία.

Μην ξεκινάς αν δεν έχεις κάνει ένα καλό Business plant, το ίδιο φυσικά θα έπρεπε να κάνεις αν ήθελες να ξεκινήσεις οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα.

Ψάξε για ειδικούς και επιστήμονες μίλησε μαζί του πάρε την γνώμη τους.

Διάβασε για τις καλλιέργειες ή τις δραστηριότητες που έχεις κατά νου να ασχοληθείς, αλλά διάβασε Βιβλία, πηγές ! όχι φήμες ότι αν φυτέψεις ένα στρέμμα με χ φυτό θα βγάζεις 10.000 το μήνα!  Κρατά μικρό καλάθι στις φήμες που ακούς και διαβάζεις!

Αποφάσισε αν θα ακολουθούσης συμβατική ή βιολογική καλλιέργεια.

Εκπαίδευσε τον εαυτό σου πρακτικά και θεωρητικά πήγαινε σε ημερίδες σεμινάρια, δες για σχόλες (π.χ. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) που πραγματοποιεί μακροχρόνια εκπαίδευση.

Δες αφού κάνεις όλα αυτά αν έχεις το απαραίτητο αρχικό κεφάλαιο που απαιτεί κάθε επαγγελματική νέα  δραστηριότητα και δη η Γεωργική, δεν είσαι πια υπάλληλος, δεν θα σε πληρώσει κάνεις τέλος του μήνα, άλλαξε νοοτροπία!

Μην περιμένεις από το κράτος να σου δώσει χρήματα για να ξεκινήσεις, αν περιμένεις πρώτα να πάρεις επιδότηση και μετά να ξεκινήσεις… απλά θα περιμένεις!

Αν τα κάνεις όλα αυτά πήγαινε στο χωριό, κουβέντιασε από κοντά  με τους ανθρώπους εκεί, δες πως ζουν, ποιοι είναι, τι κάνουν, τις ηλικίες τους, δεν είναι η απρόσωπη και ανώνυμη Αθήνα, πριν προσαρμόσεις τα κτήματα σε εσένα θα πρέπει εσύ να προσαρμοστείς στην μικρή και κλειστή κοινωνία ενός χωριού.

Ρώτα παλαιούς γεωργούς τι καλλιεργούν, τι προβλήματα αντιμετωπίζουν, και τι κέρδη βγάζουν και πως διαθέτουν και που και με τι τρόπο την παραγωγή τους.

Και τέλος ψάξε και βρες τον Τοπικό Γεωπόνο και πες του τι σκέπτεσαι να κάνεις και άκου και από αυτόν ότι έχει να σου πει.

Κι αν φτωχική την βρήκες η Ιθάκη δεν σε γέλασε έτσι σοφός που έγινες ήδη θα κατάλαβες Ιθάκες τι σημαίνει!

Αγροτικές Ευκαιρίες 2013.