11 Ιουλ 2013

Αγρότες ρομπότ


Σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως στα τεχνολογικά ανεπτυγμένα κράτη τα τελευταία χρόνια βρίσκετε σε εξέλιξη μια σειρά ερευνών για τα λεγόμενα «αυτόνομα» δηλαδή ROBOT που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν εντελώς με οικονομία αλλά και ασφάλεια τους εργάτες Γής, και κυρίως τους εξειδικευμένους εργάτες ή χειριστές μηχανημάτων,  ακόμα και σε σύνθετες εργασίες λχ  τον τρύγο στα αμπέλια.

Τα αυτόνομα και χωρίς οδηγό τρακτέρ θα μπορούσαν να κάνουν κυριολεκτικά να αλλάξουν το τοπίο στα απέραντα αγροκτήματα της Αυστραλίας μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με έναν από τους βασικούς ερευνητικούς φορείς σιτηρών της χώρας.

Η έρευνα για την ανάπτυξη των Σιτηρών Developing  Corporation έχει ερευνήσει σε βάθος τη δυνατότητα αυτόνομων οχημάτων στην αυστραλιανή γεωργία.

Ο Διευθυντής της εμπορικής εκμετάλλευσης της τεχνολογίας για την GRDC, Paul Meibusch, λέει ότι η τεχνολογία προσφέρει τεράστια οφέλη της εξοικονόμησης πόρων.
 
αυτόνομο ROBOT όπου μπαίνει σε ένα χωράφι, και «τρέχει» το πρόγραμμα που αντικαθιστά της συγκεκριμένες καλλιεργητικές φροντίδες, χωρίς καν επίβλεψη! Εμείς από το σπίτι μας παρακολουθούμε τα πάντα από την οθόνη του υπολογιστή μας!

"Αν κοιτάξετε τι κοστίζει αυτή τη στιγμή να έχουμε μια εξειδίκευση θέση σε κάθε κάθισμα οδηγού τρακτέρ κατά την διάρκεια χρήσης εργαλείων μέσα σε μια μέρα με τα  μηχάνημα να βρίσκονται σε πλήρη χρήση και αξιοποίηση μια μέρα μόνο  έξω όταν θέλετε πιθανώς μόνο για οκτώ εβδομάδες το χρόνο έναν οδηγό, έτσι αρκετοί Γεωργοί στην Αυστραλία πληρώνουν πολλά για να προσλάβουν για λίγες ημέρες εξειδικευμένους οδηγούς για μια περιστασιακή εργασία για να καλυφτούν αυτές οι θέσεις εργασίας, έτσι ώστε η εξοικονόμηση –μέσω των Robot- θα μπορούσε να είναι πρωτοφανής. "

Αυτά ανέφερε ο Paul Meibusch ένας από τους πιο προνοητικούς επιστήμονες για ρομποτικό -  προγραμματιστές ελκυστήρα – της εταιρίας  Terry Anderson από τη Μινεσότα στις ΗΠΑ.

Η εταιρία του κ. Anderson, η Αυτόνομη Corporation τρακτέρ, έχει κατασκευαστεί πρόσφατα δύο πρωτότυπα αυτόνομες τρακτέρ και ελπίζει να αρχίσει την παραγωγή το συντομότερο το επόμενο έτος.

Λέει ότι το κόστος των αυτόνομων μηχανών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το ήμισυ των σημερινών τρακτέρ.

Ένα  τρακτέρ με 200 ίππους κοστίζει σήμερα κάπου μεταξύ $ 800 - $ 1000 ανά ίππο», είπε.

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το μειώσουμε  τουλάχιστον στο μισό."
 
Εργάτης (αυτόνομο) συλλέγει τα σταφύλια κάνοντας την απαραίτητη επιλογή για μέγιστη ποιότητα συγκομιδής και χρόνου! Δεν κουράζετε, δεν τον ενοχλεί ο ήλιος, δεν απεργεί! Δεν θέλει μεροκάματα και εργάσιμα του ΟΓΑ! 
Αλλά ο κ. Anderson πιστεύει ότι οι πραγματικές αποδόσεις θα γίνει εφικτές επιτρέποντας διαφορετικές ενότητες να τοποθετούνται  πάνω στο κύριο σώμα της μηχανής για διάφορες χρήσεις, παρά την τρέχουσα πρακτική της που  έχει ένα τρακτέρ να τραβήξει ένα εργαλείο.

Αυτό θα κάνει τα τρακτέρ μικρότερα! Χωρίς να χάνουν σε δύναμη,  και σημαίνει ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να «τρέξουν»  πολλά μηχανήματα ταυτόχρονα.

"θα έχουν πολλαπλάσια των μικρότερων εξοπλισμού σε μια αρθρωτή φύση, που  λύνει πολλά προβλήματα από την άποψη της συντήρησης και του προγραμματισμού,"  ανέφερε ο κ. Anderson.

"Αν έχετε σπάσει κάτι, μπορεί να χάσετε πέντε τοις εκατό των δυνατοτήτων σας και όχι το 50 τοις εκατό ή 100 τοις εκατό μια και όλα θα μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν."

Αλλά ο κος Meibusch λέει ότι οι Αυστραλοί  αγρότες αρχικά δείχνουν να  είναι απρόθυμοι να αγοράσουν σε ολόκληρη σειρά τα νέα συστήματα της ειδικής αυτόνομης μηχανημάτων.

"Πολλοί αγρότες έχουν επενδύσει πρόσφατα αρκετά μεγάλα ποσά κεφαλαίων σε κλασικά και παραδοσιακά μηχανήματα, έτσι δεν ενδιαφέρονται στο να μετατρέψουν τις μηχανές τους σε Robot  πολύ σύντομα», είπε.

«Ψάχνουν για το retro-fit λύση τύπου όπου θα λάβει μια μετατροπή (πατέντα) για τα τρέχουσα τρακτέρ τους και θα κάνουν αυτόνομα για κάποιες θέσεις εργασίας."

Τρακτέρ ROBOT, κάνει μόνο του την εργασία που του έχουμε πει να κάνει και με ένα smartphone μας ενημερώνει που βρίσκετε και τι πρόοδο έχει συντελέσει, αλλά και το ελέγχουμε (μηχανή είναι μην επαναστατήσει σαν τον TERMINATOR)!!!

Από εδώ στις Αγροτικές Ευκαιρίες παλαιότερα είχαμε αναφέρει τα ρομποτικά αυτόνομα τρακτέρ, που σαν ένας άλλος ΚΙΤ δεν θα όργωνε τους δρόμους για να πιάσει κακοποιούς, αλλά κυριολεκτικά θα όργωνε χωράφια.

Τώρα από τον τομέα της τεχνολογίας ρομποτικών σμηνών, έρχεται ο Prospero. Τα ρομπότ αυτά, όπως εξηγείται και στο βίντεο που ακολουθεί θα συνεργάζονται για να οργώσουν εκτάσεις Γης και να το φροντίζουν.

Τα Prospero, αποτελούν το πρώτο στάδιο της τεχνολογίας αυτής, ίσως μία λύση που θα έφερνε αύξηση της παραγωγής και μείωση των τιμών, ενώ και μία άλλη μελλοντική εφαρμογή του θα μπορούσε να είναι και στη γεωδιαμόρφωση. Τα Prospero συνεργάζονται για να οργώσουν εκτάσεις Γης Τα ρομπότ Prospero, όπως εξηγείται και στο βίντεο που ακολουθεί, συνεργάζονται για να οργώσουν εκτάσεις Γης.

Τα Prospero, αποτελούν το πρώτο στάδιο της τεχνολογίας αυτής, ίσως μία λύση που θα έφερνε αύξηση της παραγωγής και μείωση των τιμών, ενώ μία άλλη μελλοντική εφαρμογή του θα μπορούσε να είναι και στη γεωδιαμόρφωση.


Να σημειώσουμε ότι οι έρευνες αυτές εκτός της Γης επεκτείνονται σε στο διάστημα! Μια και η προβλεπόμενη μελλοντική επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Άρη, ή σε έξω πλανήτη θα χρειαστεί ρομποτικά μηχανήματα για την εφαρμογή μέρους της Γάιο ποίησης, και της καλλιέργειας σε ειδικά θερμοκήπια ή έξω!   Billy Cash USA for Αγροτικές Ευκαιρίες© 2013.

Δείτε ένα σχετικό VIDEO