29 Οκτ 2013

Συλλογή του βρόχινου νερού για πότισμα


Αγροτική Τεχνολογία

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έχουμε την πολυτέλεια της αστείρευτης διάθεσης νερού είτε για τον κήπο μας ή ακόμα για το χωράφι μας, από γεώτρηση ή διαθέσιμο δίκτυο διανομής νερού.
Στην περίπτωση της ελλείψεις νερού, και αν «πιάνουν τα χέρια σας» μπορείτε με απλά και οικονομικά υλικά να προχωρήσετε σε μια απλή κατασκευή συλλογής νερού.





Συλλέξτε το νερό της βροχής σε 11 βήματα

Η συλλογή των ομβρίων υδάτων δεν είναι απαραίτητα μια ακριβή και περίπλοκη διαδικασία.

Ακολουθούν έντεκα βήματα για να συλλέξετε το νερό της βροχής και να καλύψετε τις ανάγκες σας χωρίς να σπαταλήσετε φυσικούς πόρους:

1. Χρησιμοποιήστε ένα πριόνι για να κόψετε το επάνω “τεταρτημόριο” ενός κουβά χωρητικότητας 20 λίτρων, κατάλληλο για την αποθήκευση τροφίμων.

2. Τοποθετήστε το κομμάτι που κόψατε στο χείλος ενός βαρελιού χωρητικότητας 200 λίτρων και σημαδέψτε το περίγραμμά του με ένα μαρκαδόρο.




3. Κόψτε με ένα πριόνι περιμετρικά την τρύπα που σημαδέψατε με τον μαρκαδόρο. Εάν το κάνατε σωστά, το πάνω μέρος του κουβά θα προσαρμόζεται ακριβώς στην τρύπα που κόψατε στο πάνω μέρος του βαρελιού.



4. Ανοίξτε μια μικρή τρύπα στο κάτω μέρος του βαρελιού και τοποθετήστε μια μικρή κάνουλα διαμέτρου 2 εκατοστών για να την ασφαλίσετε.

5. Τοποθετήστε το βαρέλι σε τσιμεντόλιθους για να το ανασηκώσετε από το έδαφος.



6.Εγκαταστήστε ένα διαχωριστή διπλής κατεύθυνσης στην υδρορροή του σπιτιού σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να συλλέγετε νερό όποτε το χρειάζεστε. Όταν δεν το χρειάζεστε αλλάζετε την κατεύθυνση και αυτό κατευθύνεται στο έδαφος.

7.Τοποθετήστε μια επέκταση που θα οδηγεί από τον διαχωριστή στο βαρέλι.

8. Προσαρμόστε το τελείωμα της επέκτασης στο χείλος του βαρελιού και ανοίξτε μια τρύπα με τρόπο ώστε να σταθεροποιηθεί και το νερό να κυλάει μέσα από το χείλος εντός του βαρελιού.



9. Βάλτε ένα κόσκινο ή υφασμάτινο φίλτρο στον ανοιχτό κουβά και προσαρμόστε σφιχτά το χείλος ώστε να κρατάει το κόσκινο στη θέση του. Το κόσκινο βοηθά στη συγκράτηση υπολειμμάτων που μπορεί να περάσουν από την υδρορροή.

10. Βάλτε το τελείωμα της κάνουλας του βαρελιού στην τρύπα στο χείλος του κουβά.

11. Βάλτε ένα μεταλλικό φίλτρο στην κορυφή της υδρορροής για να εμποδίσετε μεγαλύτερα υπολείμματα από το να τη φράξουν και να εμποδίσουν τη ροή των ομβρίων υδάτων.

Είναι σημαντικό να καλύψετε τη δεξαμενή σας για να μην βρουν καταφύγιο προνύμφες κουνουπιών. Κρατήστε επίσης το νερό σας μακριά από την ηλιακή ακτινοβολία για να μη δημιουργηθεί άλγη χρησιμοποιώντας ένα αδιάφανο κάλυμμα.



Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μη πόσιμα όμβρια ύδατα;

Να ποτίσετε τον κήπο σας χωρίς να σας απασχολήσουν περιορισμοί στη χρήση νερού, που επιβάλλονται σε πολλές περιοχές της χώρας μας το καλοκαίρι ή να πλύνετε και να κρατήσετε δροσερά τα κατοικίδια σας. Πολλοί σκύλοι δεν συμπαθούν το νερό, ωστόσο αν τους δροσίσετε με λίγο νερό την ώρα που υποφέρουν από τη ζέστη θα το εκτιμήσουν.

Μπορείτε επίσης να πλύνετε την αυλή, το σκονισμένο σας αυτοκίνητο και διάφορα άλλα αντικείμενα εξωτερικού χώρου.

Σημειώστε πως άλλα περισσότερο περίπλοκα, αυτοσχέδια συστήματα θα σας επιτρέψουν να μετατρέψετε το νερό σας σε πόσιμο.


 Αν δείτε ότι θα χρειαστείτε μια επαγγελματική άποψη, οι Αγροτικές Ευκαιρίες© συνεργάζονται με εξειδικευμένους επιστήμονες (Γ.Π.Α.) με εξειδίκευση στις μελέτες και κατασκευές έργων εγγείων βελτιώσεων και τεχνικών έργων. Για  πληροφορίες και κόστος μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο τηλ. 210-8818416 (καθημερινά από τις 918:00).

Σχετικό άρθρο