31 Μαΐ 2014

Αρώνια

Aronia melanocarpa (Michx.) Elliot

Εισαγωγή: Η αρώνια ως καλλιέργεια υποστηρίχτηκε (ανάμεσα στις υπόλοιπες νέες καλλιέργειες) από την πρώτη στιγμή από τις Αγροτικές Ευκαιρίες (από το 2011).

Ως εναλλακτική καλλιέργεια, ως ένα συμπληρωματικό εισόδημα, ως μια αρχή για ένα νέο αγρότη που θα ήθελε να «πειραματιστεί» στο νέο,  με μικρό κλήρο (μικρά κτήματα) που δεν θα ήταν κατάλληλα για μεγάλες καλλιέργειες (Καλαμπόκι, σιτάρι, βαμβάκι κλπ).
Βιολογικοί καρποί αρώνια επιλεγμένοι με το χέρι.
Το αν είναι επικερδή ή όχι αυτό μπορεί να το δείξει η ιστορία της συγκεκριμένης καλλιέργειας στις χώρες που κατέχουν τα πρωτεία όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Τσεχία, Ουγγαρία , Πολωνία κλπ.

Αλλά αυτό που κάνει εκεί την διαφορά είναι ότι οι καλλιεργητές ανήκουν σε μεγάλες οργανωμένες ομάδες παραγωγών Αρώνιας.

Έχουν εκείνη την απαραίτητη υποδομή (δες Video στο τέλος του άρθρου) όχι μόνο να καλλιεργήσουν σωστά και μεθοδικά και μάλιστα βιολογικά, αλλά να συμπιέσουν το κόστος παραγωγής με κοινά συλλεκτικά ειδικά μηχανήματα, με ομαδική εργασία (ανταλλακτική οικονομία) και το κυριότερο είναι ότι όλοι μαζί! Και όχι ο κάθε ένας μόνος του, δημιουργώντας αξιόλογα προϊόντα με ταυτότητα, άριστη συσκευασία, Marketing και τα διαθέτουν παντού!
συγκομιδή Αρώνια (Τσεχία).
Δημιουργούν  αναγνωρίσιμα – διεθνώς- προϊόντα με αυξημένη αξία (Branding).

Αν λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας τους θα λέγαμε συνοπτικά : συνεργασίες, σταθερή ποιότητα, πιστοποιήσεις και παραγωγή άριστων προϊόντων που θα μπορούν άνετα να μπουν σε ράφι Super Market ή σε ειδικά καταστήματα για Power foods.

Βιολογική Μαρμελάδα Αρώνια με μήλο χωρίς ζάχαρη.
Περιγραφή της Αρώνια.

Η αρώνια η μελανόκαρπη (Aronia melanocarpa), (Black Chokeberry) ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae) και είναι ένα πολύτιμο φαρμακευτικό είδος.

Η οικονομική σημασία της καλλιέργειας της αρώνιας είναι μεγάλη, διότι το κόστος καλλιέργειας είναι χαμηλό (τιμές τριετών φυταρίων 2-4 ευρώ), αποδίδει εισόδημα σε μικρό διάστημα (δύο έως τρία έτη μετά την φύτευση), η φυτεία διαρκεί μεγάλο διάστημα (έως 100 έτη), η καλλιέργεια θεωρείται βιολογική διότι δεν χρειάζονται λιπάνσεις, ραντίσματα και δεν έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα ασθένειες.

Είναι είδος λιτοδίαιτο, και μπορεί να καλλιεργηθεί ευρύτατα σε διαφορετικά κλίματα (ξηρά ή υγρά) και εδάφη (αμμώδη έως πηλώδη, όξινα, ουδέτερα, αλκαλικά).

Βιολογικό Κρασί! απο αρώνια (Τσεχία). 

 Στην Ευρώπη, η αρώνια καλλιεργείται σε διάφορες χώρες (Ρωσία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Δημοκρατία της Τσεχίας), και σε ευρεία έκταση στην Πολωνία.

Ο καρπός της αρώνιας είναι βρώσιμος και εύγευστος (ιδιαίτερα μετά από επεξεργασία), και δύναται να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες, επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα.

Βιολογικοί χυμοί Αρώνια.

Η απόδοση σε καρπούς κατά μέσο όρο κυμαίνεται στα 10 κιλά/φυτό, ήτοι 1.600 κιλά/στρέμμα.
Η καλλιέργεια της αρώνιας θα μπορέσει αποτελέσει μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια για τους νέους αγρότες και θα αυξήσει το εισόδημα, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα μαστίζεται από την Διεθνή και Ευρωπαϊκή κρίση, και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων σταδιακά ελαττώνονται.


Διαβάστε σχετικά








Video συγκομιδής αρώνια στην Αμερική