22 Ιουλ 2014

Συμβολαιακή γεωργία: για την εξασφάλιση των πληρωμών σας

ο παραγωγός πληρώνεται τοις μετρητοίς το 100
Τι είναι η Συμβολαιακή γεωργία; Και ποιους τελικά αφορά;

Η πιο μεγάλη αβεβαιότητα για κάποιον που ξεκινάει τη δική του δουλειά, είναι –τι άλλο- το αν θα βρει έσοδα και το αν θα τα εισπράττει εγκαίρως ώστε να μπορεί να αποπληρώνει εγκαίρως υποχρεώσεις και προμηθευτές. Οι τράπεζες έρχονται να δώσουν μια απάντηση σε αυτό το ζήτημα με την συμβολαιογραφική επιχειρηματικότητα. Κατ’ αρχήν δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένο πεδίο. 

Λάδι, ελιές, ρετσίνα, φέτα, γάλα, σταφίδα, καπνός, φρούτα, είναι τα προϊόντα που θα εντάξει στα νέα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύντομα η Τράπεζα Πειραιώς, αναμένεται να ανακοινώσει νέες συμφωνίες με τις εταιρείες: Αμστελ, Κρόνος (φρούτα), ΕΒΟΛ (γάλα), Μαλαματίνα (ρετσίνα), Ένωση Συνεταιρισμών Παναιγιάλειος (σταφίδα), TerraCreta (λάδι), ΣΕΚΕ (καπνός), Intercom (βρώσιμες ελιές), Συνεταιρισμός Καλαβρύτων (φέτα).

Ενώ αναμένονται και προγράμματα συμβολαιακής κτηνοτροφίας.

Στόχος της τράπεζας, είναι να καλύψει με ανάλογα προγράμματα το σύνολο των προϊόντων γεωργικών και κτηνοτροφικών και να εντάξει όσο το δυνατόν περισσοτέρους παραγωγούς σε αυτά.

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί 13 προγράμματα, στα οποία έχουν ενταχθεί πάνω από 3.000 παραγωγοί. Μάλιστα τα όρια χρηματοδότησης για τα 13 προγράμματα που «τρέχουν» έχουν προσεγγίσει τα 250 εκ ευρώ (πιστώσεις προς ενώσεις- συνεταιρισμούς- επιχειρήσεις και παραγωγούς).

Τι κάνει όμως η συμβολαιακή γεωργία;

Δίνει ρευστότητα στον παραγωγό τη στιγμή που τη χρειάζεται, με χαμηλό επιτόκιο, χωρίς να χρειάζεται να υποθηκεύσει τη γη του, και με την παράδοση της παραγωγής το δάνειο εξοφλείται αυτόματα.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της συμβολαιακής γεωργίας είναι ότι: Η χρηματοδότηση είναι απόλυτα εστιασμένη και παρακολουθεί το σκοπό για τον οποίο δίνεται. Έτσι αποκλείεται ο παραγωγός να χρησιμοποιήσει την πίστωση για να αγοράσει για παράδειγμα αυτοκίνητο. Οποιαδήποτε δαπάνη εκτός προγράμματος «κτυπάει» αυτόματα στο σύστημα και εντοπίζονται υπερβάσεις ακόμα και 1.000 ευρώ.

Οι συμβάσεις είναι τριμερείς.

Υπογράφονται ανάμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς και τους αγοραστές των προϊόντων (μεγάλες εταιρείες, Ενώσεις ή συνεταιρισμοί). Και εγκρίνεται κεφάλαιο κίνησης για την πληρωμή των παραγωγών.

Στη συνέχεια, χορηγείται πίστωση στους παραγωγούς που έχουν συνάψει ή θα συνάψουν συμβόλαιο με τον παραπάνω αγοραστή. Η πίστωση δίνεται μέσω της κάρτας Συμβολαιακής Γεωργίας/Κτηνοτροφίας.

Και ακόμα υπογράφονται συμβάσεις με επιχειρήσεις αγροεφοδίων- γεωπόνων και πρατήριων καυσίμων για καλύπτουν αγορές με χρήση της κάρτας Συμβολαιακής γεωργίας/ κτηνοτροφίας.

Ο παραγωγός χρησιμοποιεί αυτήν την κάρτα: Για την αγορά γεωργικών εφοδίων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ). Για την αγορά καυσίμων (χρησιμοποιεί την κάρτα σε συνεργαζόμενα με την Τράπεζα πρατήρια καυσίμων. Για την ανάληψη μετρητών: από οποιοδήποτε ΑΤΜ ή κατάστημα της Τράπεζας. Για την αγορά ζωοτροφών: με την προσκόμιση σε κατάστημα της Τράπεζας νομίμως εκδοθέντων παραστατικών (Δελτία Αποστολής/Τιμολόγια).

Με το πρόγραμμα καλύπτεται ο παραγωγός, καθώς έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια κίνησης την ώρα που τα χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του. Δηλαδή από το να αγοράσει τους σπόρους, τα λιπάσματα, να πληρώσει τα εργατικά, μέχρι το καύσιμο για τα αγροτικά μηχανήματα.

Βάζει τέλος στην αβεβαιότητα της πώλησης της παραγωγής, αφού ο παραγωγός ξέρει, βάσει της συμφωνίας με την επιχείρηση, ότι η παραγωγή του θα διατεθεί χωρίς προβλήματα.

Κυρίως βάζει τέλος στην αβεβαιότητα της πληρωμής της παραδιδόμενης παραγωγής, αφού πλέον με την παράδοσή της, ο παραγωγός πληρώνεται τοις μετρητοίς το 100% και μάλιστα γνωρίζει έγκαιρα το εύρος της τιμής στην οποία θα πουλήσει την παραγωγή του (αναφέρεται στο συμφωνητικό που υπογράφει με την επιχείρηση στην οποία θα παραδώσει τη σοδειά του).

Για τη χρηματοδότηση δεν απαιτούνται υποθήκες στην αγροτική γη ή σε άλλα περιουσιακά στοιχεία του παραγωγού.


Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει τον παραγωγό με πρόσθετες (πέραν του ΕΛΓΑ) εγγυήσεις για την πιθανή απώλεια παραγωγής λόγω καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.