10 Σεπ 2014

Αγριογούρουνα: επίθεση σε καλλιέργειες

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα αγριογούρουνα με αυξημένο πληθυσμό σε μια περιοχή προβαίνουν σε σημαντικές ζημιές.

Με αυτοσχέδιες πατέντες, που περιλαμβάνουν νάιλον κατασκευές, ρούχα και σκοινιά, προσπαθούν οι αγρότες του νοτιοδυτικού κάμπου της Ξάνθης να προστατέψουν τις καλλιέργειες τους από τις καθημερινές επιδρομές άγριων χοίρων. 

Παρά τις προσπάθειες τους, τα μέσα που χρησιμοποιούν δεν έχουν αποτέλεσμα, με τα χωράφια τους να παραμένουν επί σειρά ετών στο έλεος... των ζώων, και τους ίδιους να καταστρέφονται οικονομικά.


Πρόκειται για πρόβλημα που παρά τις διαρκείς επισημάνσεις εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, παραμένει άλυτο, ενώ χρόνο με τον χρόνο διογκώνεται. Αγρότες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή νοτιοανατολικά του Νέστου και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Δασοχώρι, Εράσμιο, Ζηλωτή και τις γύρω περιοχές, έχουν κυριολεκτικά χάσει τον ύπνο τους εδώ και καιρό, προσπαθώντας να βρουν τρόπο να προστατέψουν τις καλλιέργειες τους από τα άγρια γουρούνια που βρίσκονται στην περιοχή.

Όπως εξηγούν, τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των χοίρων έχει πολλαπλασιαστεί δραματικά όπως επίσης και οι καταστροφές που αυτά προκαλούν. Τα ζώα κατά αγέλες ή μεμονωμένα “επιτίθενται” σχεδόν κάθε βράδυ, όπως μαρτυρούν οι αγρότες, βάζοντας στο μάτι τις καλλιέργειες καλαμποκιού, σιταριού αλλά και ηλιόσπορου. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στη σπορά, καθώς τα γουρούνια καταστρέφουν το σύνολο των καλλιεργειών με αποτέλεσμα οι αγρότες να αναγκάζονται να σπείρουν και δύο και τρεις φορές.

Κάποιοι, χρησιμοποιούν σκυλιά φύλακες
 Στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τις επιδρομές, τοποθετούν περιμετρικά των χωραφιών τους νάιλον κατασκευές, για να φωτίζουν το βράδυ και να διώχνουν τα γουρούνια, ρούχα ανθρώπων, ελπίζοντας τα αρώματα που αναδύονται από αυτά να λειτουργήσουν εξίσου αποτρεπτικά, ή ακόμη σκοινιά και περιφράξεις. Κάποιοι, χρησιμοποιούν σκυλιά φύλακες ή τοποθετούν συσκευές που κάνουν θόρυβο, χωρίς ωστόσο κανένα από τα παραπάνω μέτρα να αποδίδει τα επιθήματα αποτελέσματα, μιας και στο τέλος οι επιδρομές δεν αποτρέπονται όπως επίσης και οι καταστροφές.


Πηγή: Thrakitoday.com