24 Σεπ 2014

Ευπατόριο το βότανο του χειμώνα


Μέλος της οικογένειας της κάνναβης  ( Eupatorium perfoliatum),  το ευπατόριο είναι το τέλειο αντίδοτο στα πρώτα συμπτώματα της γρίπης.

Το ευπατόριο υποβοηθάει την κυκλοφορία του αίματος στους μυς και έτσι κατευνάζει τους πόνους που προαναγγέλλουν την εκδήλωση γρίπης, ενώ έχει αντιπυρετική και αποσυμφορητική δράση.
Οι ρευματισμοί και παρεμφερείς μυϊκοί πόνοι ανταποκρίνονται επίσης καλά στο ευπατόριο.
Οι καθαρτικές του ιδιότητες συμβάλουν στην ανακούφιση από την δυσκοιλιότητα.

Μπορεί επίσης να θεραπεύσει δερματικές παθήσεις που συνδέονται με την κακή ηπατική λειτουργία.
Πρόσφατες κλινικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο βότανο ενδέχεται να βοηθάει στην καταπολέμηση του καρκίνου, καθώς περιέχει Λακτόνες, που ίσως προλαμβάνουν τους δευτερογενείς όγκους, και Φλαβόνες, που ενισχύουν την υγιή λειτουργία των κυττάρων.

Χρησιμοποιούμενα τμήματα του Φυτού: 

Όλα τα υπέργεια τμήματα του ανθισμένου φυτού, Το Ευπατόριο το διατρητόφυλλο συλλέγεται αμέσως μόλις ανοίξουν τα άνθη, τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο.

Boneset Extract (Eupatorium perfoliatum) 16 fl oz:

Ιδιότητες – Δράσεις

Εφιδρωτικό, αντιπυρετικό, υπακτικό, γενικό τονωτικό, αντισπασμωδικό, περιφερικό αγγειοδιασταλτικό, επανορθωτικό, χολαγωγό, ήπιο καθαρτικό, αποχρεμπτικό, αποσυμφορητικό.

Ενδείξεις:

Γρίπη, κρυολόγημα, οξεία βρογχίτιδα, καταρροή, μυϊκοί  ρευματισμοί, κακό κυκλοφορικό, δυσκοιλιότητα, δερματικά προβλήματα, νυχτερινή εφίδρωση, πυρετός, και τέλος Οστεοπόρωση.

Tip: Για την αγωγή της γρίπης μπορεί να συνδυαστεί με Αχιλλέα, άνθη Σαμπούκου, Καγιέν ή Τζίντζερ.