6 Νοε 2014

Νέα επιδότηση: Πάνω από 5.000.000 ευρώ για αναμπέλωση στην Αχαΐα


Το συνολικό ποσό των 5.118.351 ευρώ εξασφαλίστηκε από Κοινοτικά Κονδύλια και διατίθεται για την κάλυψη του προγράμματος αναδιάρθρωσης των αμπελώνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2014-2015.

Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόγραμμα για τους αμπελώνες της Αχαΐας, με πολλά οφέλη, αφού θα έχει διάρκεια δύο αμπελουργικών περιόδων με τη διάθεση όμοιων χρηματικών ποσών. 

«Η Αχαΐα είναι μια κατ’ εξοχήν αμπελουργική περιοχή και για αυτό αποφασίστηκε να δοθεί τόσο μεγάλη επιχορήγηση. Αν αναλογιστεί κανείς πως το συνολικό ποσό που δίνεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια δεν ξεπερνά τα 10.000.000 ευρώ, αντιλαμβανόμαστε πως η περιοχή μας και οι αγρότες μας θα λάβουν περισσότερα από τα μισά χρήματα» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Στην περίοδο 2014-2015 πρόκειται να ενταχθούν όλοι οι αμπελουργοί που θα κάνουν αίτηση για αναδιάρθρωση (268), με συνολική έκταση 3.000 στρεμμάτων και με επιδότηση 1.846 ευρώ ανά στρέμμα για τις μειονεκτικές και ορεινές περιοχές, καθώς και με το ποσό των 1.621 ευρώ ανά στρέμμα για τις πεδινές περιοχές.


Ήδη, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αχαΐας αυτή την περίοδο διεξάγει εντατικά επιτόπιους ελέγχους με τις σχετικές επιτροπές υπαλλήλων της (ελέγχους κάνουν ήδη έξι συνεργεία με τρεις υπαλλήλους το καθένα), για το σύνολο των δηλωθέντων αμπελουργικών εκτάσεων προς ένταξη, τηρώντας αυστηρά τις προθεσμίες του προγράμματος. Πηγή