17 Ιαν 2015

Βιολογική μαρμελάδα πορτοκάλι


Σήμερα αποφασίσαμε να «αλιεύσουμε» μια γλυκιά αλλά και εύκολη συνταγή που μπορεί ο κάθε ένας να κάνει στο σπίτι του για μια Μαρμελάδα πορτοκάλι.

Από τα παλιά χρόνια η μαρμελάδες κυρίως στις Βόρειες χώρες της Ευρώπης ήταν μια διασφαλισμένη μέθοδος συντήρησης τροφίμων και στην περίπτωση μας των μαρμελάδων που θα χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι την διάρκεια του χειμώνα.

Μάλιστα αυτή η συνήθεια συνεχίζεται και στις μέρες μας και έτσι μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι χώρες όπως η Αγγλία η Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη αλλά και η Σκανδιναβία κρατούν τα σκήπτρα της κατανάλωσης μαρμελάδας, κάθε είδους.

Αγγλική - Βραβευμένη - μαρμελάδα πορτοκάλι απο ολόκληρο πορτοκάλι! 
Βλέπετε είναι όμορφο και γλυκό να γεύεσαι Φρέσκα φρούτα καταμεσής του χειμώνα.

Είναι δύσκολο να αντισταθείς το πρωί σε μια φρέσκια λεπτή φέτα ψωμί με βουτυράκι και μαρμελάδα! Και αν την έχεις φτιάξει μόνο σου ακόμα καλύτερα.

Αν έχετε και δικά σας πορτοκάλια ακόμα καλύτερα, αλλά και στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε πολύ καλά και φρέσκα πορτοκάλια,  κάνοντας την επιλογή σας (υπάρχουν και Βιολογικά).

Η συνταγή δοκιμασμένη. Πρώτη φορά φτιάξαμε μαρμελάδα πορτοκάλι πέρυσι και ακόμη γλείφουμε τα δάχτυλά μας. Μετά από μεγάλη έρευνα, καθώς όλες οι συνταγές μας φαινόντουσαν λίγο μπελαλίδικες, καταλήξαμε σε μια συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου, όπου χρησιμοποιείται ολόκληρο το πορτοκάλι. Προσέξτε μόνο να βγάλετε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν! Εμείς έχουμε κάνει και κάποιες τροποποιήσεις στην συνταγή, μετά από δοκιμές (θα σας τις επισημαίνω στην πορεία, καθώς θα σας εξηγώ την διαδικασία, βήμα - βήμα).

μια συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου
Ξεκινάμε λοιπόν, αφού πλύνομε καλά τα πορτοκάλια, τα βάζουμε ολόκληρα στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν (περίπου μια ώρα).

Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το νερό και σε ένα σουρωτήρι τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

να κρυώσουν σιγά σιγά στην θερμοκρασία του δωματίου μας.
Στην συνέχεια τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες (όπως ζητάει η συνταγή, έτσι όταν θα είναι έτοιμο μπορείτε και να το σερβίρετε ως γλυκό πορτοκάλι) ή τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ (εμείς κάναμε μια παρτίδα έτσι και μια παρτίδα πολτοποιημένα και κομμένα μαζί). 

ψιλό κομμένα σε λεπτές φετούλες.

Το ζουμί που θα βγάλουν στο πιάτο καθώς τα κόβετε φυσικά το κρατάτε για να προστεθεί και αυτό στο μείγμα που θα μπει στην κατσαρόλα σας.

ή τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ
(εμείς κάναμε μια παρτίδα έτσι και μια παρτίδα
 πολτοποιημένα και κομμένα μαζί). 
Ζυγίζουμε τα κομμάτια/τον πολτό και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με την ίδια ποσότητα σε ζάχαρη. Αν δηλαδή τα πορτοκάλια βγήκαν 700 γραμμάρια βάζουμε και 700 γραμμάρια ζάχαρη (υπάρχει και σκούρα Βιολογική απο ζαχαροκάλαμο - τύπου DEMERARA).



 Αν θέλετε η μαρμελάδα σας να διατηρήσει περισσότερη από την γλυκόπικρη γεύση της φλούδας του πορτοκαλιού μπορείτε να βάλετε λιγότερη ζάχαρη.



Βράζετε πορτοκάλια και ζάχαρη για μισή ώρα περίπου.

Όσο ετοιμάζεται η μαρμελάδα σας βάζετε τα βαζάκια σας στο φούρνο να ζεσταθούν, ώστε να κλείσει το βάζο της μαρμελάδας αεροστεγώς, για να διατηρηθεί και περισσότερο.


Μόλις δέσει με το σιρόπι, η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Βγάζετε τα βαζάκια σας από τον φούρνο και βάζετε αμέσως μέσα την μαρμελάδα. Κλείνετε το καπάκι όσο καλύτερα μπορείτε. Να ξέρετε ότι η μαρμελάδα θα πήξει ελαφρώς μέσα στο βάζο.

Το αποτέλεσμα σίγουρα θα σας ικανοποιήσει!

Και να ξέρετε πως ένα χειροποίητο βαζάκι μαρμελάδα, γίνεται με την σωστή παρουσίαση ένα υπέροχο δώρο για τους φίλους σας.

Έτοιμη, στα βαζάκια μας...

Μερικές εναλλακτικές  προτάσεις από εμάς:

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρη ζάχαρη αντί για λευκή (ή Βιολογική).
Δοκιμάστε διάφορα μπαχαρικά, όπως κανέλα, πιπέρι, γαρίφαλο, ακόμη και μοσχοκάρυδο.
Χρησιμοποιήστε λίγο χυμό λεμονιού στην συνταγή.
Βάλτε μέσα και άλλα εσπεριδοειδή (εμείς φτιάξαμε και μερικά βαζάκια με μανταρίνια) ή άλλα φρούτα, όπως μήλα (αν τα πορτοκάλια σας είναι Βιολογικά καλό είναι να είναι και αυτά).

Και μην ξεχάσετε πως τα παιδάκια σας είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την επιτυχία της συνταγής. Οι δικοί μας ρίξανε την ζάχαρη, ανακατέψανε, κλείσανε τα καπάκια και φυσικά απόλαυσαν το τελικό αποτέλεσμα! πηγή

διακοσμήστε το βάζο, βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει!


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!