9 Ιουν 2015

Τι εξάγουμε τελικά; και που;

Εν μέσω Οικονομικής κρίσης οι Ελληνικές εξαγωγές φαντάζουν ως μια ελπίδα ότι κάτι καλό στην ανάπτυξη και στην απασχόληση μπορεί να γίνει.

Είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες μαζί με τον τουρισμό που τα τελευταία δύο χρόνια δείχνει μια ανοδική πορεία με αισιόδοξα μηνύματα.

Στον χάρτη των εξαγωγών το ελαιόλαδο κατέχει μια δεσπόζουσα θέση.

Δύο είναι οι πρωταγωνιστές των εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο του 2015 για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας. Από τη μία πλευρά, αναδεικνύονται οι εκρηκτικές αυξήσεις στις εξαγωγές ελαιολάδου, λόγω των ευνοϊκών δεδομένων εγχώριας παραγωγής, σε σχέση με τον ανταγωνισμό και, από την άλλη, οι πιέσεις στον κλάδο των πετρελαιοειδών, εξαιτίας των χαμηλότερων διεθνών τιμών του πετρελαίου. 

το Ελαιόλαδο ο πρωταθλητής των Εξαγωγών! 
Οι αντίρροπες αυτές επιδόσεις προκάλεσαν σημαντικές ανακατατάξεις τόσο στον προϊοντικό όσο και στο γεωγραφικό χάρτη των ελληνικών εξαγωγών, με τις χώρες της ΕΕ, αλλά και της Βορείου Αφρικής - Μέσης Ανατολής, να απορροφούν τα μεγαλύτερα μερίδια ελληνικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών στο α' τρίμηνο του 2015, εμφανίζεται μειωμένη κατά -1,8% (στα 6,27 δισ. ευρώ από 6,38 δισ. στο α' τρίμηνο του 2014),. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει εκρηκτική αύξηση της τάξης του 14% ή αύξηση κατά 549,1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε πτωτικά στις εαρινές προβλέψεις της την εκτίμηση της πορείας εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η Κομισιόν προβλέπει πλέον αύξηση της τάξης 4,1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση της τάξης του 5,6%. Πιθανή απώλεια μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας από το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, υπολογίζεται ότι προκαλεί απώλεια μισής ποσοστιαίας μονάδας από τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της χώρας.

Ο χάρτης των εξαγωγών

Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ (27) εμφανίζουν αξιοσημείωτη αύξηση (14,5%) και ακόμη και συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών καταλαμβάνουν πλέον το 52,4% των συνολικών εξαγωγών. Μεγάλη αύξηση καταγράφεται για τις εξαγωγές προς τη Β. Αμερική κατά 45,8%. Μικρότερης σημασίας αυξήσεις παρατηρούνται, επίσης, στις εξαγωγές προς τις άλλες αναπτυγμένες χώρες (6,2%), προς τη Λατινική Αμερική (73,1%) και προς την Ινδία (31,1%).

Οι μεταβολές αυτές αποτυπώνονται και ως αλλαγή σκυτάλης στην πρώτη θέση της κατάταξης ως προς τους κύριους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών, με την Ιταλία να προσπερνάει πλέον την Τουρκία, η οποία αποτελούσε το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών από τις αρχές του 2013. Τις δύο αυτές χώρες ακολουθούν κατά σειρά η Γερμανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, στην 6η θέση ανεβαίνουν οι ΗΠΑ (από τη 10η θέση) και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αίγυπτος, η Ισπανία και ο Λίβανος.

Αντίθετα, μείωση καταγράφεται στις εξαγωγές προς τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία, -23,2%), προς τα Βαλκάνια κατά -4,6%, προς την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) (-25,2%), προς τη Μ.Ανατολή & Β.Αφρική (-8,9%), προς τις Χώρες Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) (-4,3%) και προς τη ΝΑ Ασία κατά -23,1%, προς την Κίνα κατά -17,1% και προς τις Λοιπές Χώρες κατά -50,6%.

Σε ό,τι αφορά τις νέες εισόδους, στην κατάταξη των 100 κορυφαίων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα ξεχωρίζουν οι: Νησιά Φώκλαντ (65η θέση), Νησιά Μάρσαλ (66η), Αντίγκουα (81η), Μπαχάμες (82η), Βιετνάμ (87η), Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι (89η), Ομάν (92η), Αζερμπαϊτζάν (93η), Δημοκρατία Κονγκό (94η), Συρία (95η), Ανγκόλα (97η) και Σρι Λάνκα (98η). Αντίθετα, μεγάλες είναι οι μειώσεις για χώρες, όπως η Λιβύη, η Ρωσία, αλλά και οι εφοδιασμοί πλοίων, λόγω της αποτίμησης των πετρελαιοειδών.

Τα κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική μείωση οφείλεται στη σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -26,5%). Αντίθετα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται εμφατικά αυξημένες κατά 20,2%, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων κινούνται σαφώς ανοδικά κατά 10,6% και μικρότερες αυξήσεις παρατηρούνται στις εξαγωγές πρώτων υλών (5,2%) και στις χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα (κατά 10,2%).

Οι νέες είσοδοι προϊόντων στην κατάταξη των 100 κορυφαίων, αφορούν: Άλλα ελαιόλαδα, λαμπάντ κτλ. (27η και 48η θέση), 'Αλλοι σωλήνες για αγωγούς πετρελαίου και αερίου (31η), οχήματα (66η), μετρητές ηλεκτρισμού (79η), ρεοστάτες-ποτενσιόμετρα (81η), τεχνουργήματα από σίδηρο ή χάλυβα (89η), ηλεκτρική ενέργεια (91η), βαμβάκι ιατρικής χρήσης (92η), εξαρτήματα αεροπλάνων (93η), σμέουρα-βατόμουρα (94η), κοσμήματα (96η), ψάρια καπνιστά (98η).

Οι εισαγωγές

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές στο α' τρίμηνο του 2015, καταγράφεται επιστροφή στην πτωτική πορεία τους (-7,9%), μετά τη μικρή άνοδο με την οποία έκλεισε το 2014. Η αξία τους διαμορφώθηκε σε 10.703,2 εκατ. ευρώ έναντι 11.627,5 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Ωστόσο, η αντίστοιχη μεταβολή, χωρίς τα πετρελαιοειδή, δείχνει οριακή αύξηση κατά 0,1%, ή κατά μόλις 5,5 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα, μειωμένες είναι οι εισαγωγές από τις εξής γεωγραφικές περιοχές και ομάδες χωρών: Από την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών -27,8% (κυρίως από τη Ρωσία), από τη Μ.Ανατολή & Β.Αφρική -12% (κυρίως από τη Λιβύη), από τη ΝΑ Ασία κατά -74,4% (κυρίως από τη Νότια Κορέα) και από τη Λατινική Αμερική -23,1%.

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές ότι αποτυπώνεται και στην κατανομή των εισαγωγών η επίδραση που έχει στην αξία τους η μείωση της τιμής του πετρελαίου, η οποία εκφράζεται στη συρρίκνωση των εισαγωγών από χώρες που η Ελλάδα εισάγει πετρελαιοειδή, ενώ αντίστοιχα εφέτος δεν καταγράφονται οι αντίστοιχες εισαγωγές πλοίων σε σχέση με το 2014, ειδικά από τη Ν. Κορέα.

Αντίθετα, αυξημένες εμφανίζονται οι εισαγωγές από την Ε.Ε.(27) 6,3%, από Β. Αμερική 5,1%, από τις άλλες αναπτυγμένες χώρες 51,8%, από τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ 4,4%, από τα Βαλκάνια 3,3%, από τις υπόλοιπες χώρες Αφρικής κατά 8,7% , από την Ινδία 15,7% και από την Κίνα 25,8%.

Συγκεκριμένα, αυξημένες εμφανίζονται οι εισαγωγές «τροφίμων & ζώων ζωντανών» κατά 1,3% (σε 1.197,3 εκατ. ευρώ από 1.182 εκατ. ευρώ) και, επίσης, στη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση που εμφανίζουν οι εισαγωγές για την υποκατηγορία «ποτά και καπνός» κατά 30,1% (σε 115,6 εκατ. ευρώ από 88,9 εκατ. ευρώ).

Οι εισαγωγές της κατηγορίας «πρώτες ύλες» είχαν, επίσης, οριακή αύξηση κατά 0,7%, στα 293,9 εκατ. ευρώ από 291,8 εκατ. ευρώ, ενώ σχεδόν διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές της χαμηλής σε αξία κατηγορίας «είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες» (στα 3,7 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ).

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να μειωθεί για το α' τρίμηνο του έτος το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 14,3%, στα 4,55 δισ. ευρώ (από 5,31 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2014). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά σχεδόν 13%.

Δείτε για Εξαγωγές  (Υπηρεσίες ) το σχετικό site των Αγροτικών Ευκαιριών

και εδώ: