12 Νοε 2015

Το αρχαιότερο δέντρο της Κίνας!

Αρχαίο δένδρο 1.300 ετών!  βρέθηκε στην επαρχία Χουάν στην κεντρική Κίνα.

Αρχαίο δένδρο 1.300 ετών!  βρέθηκε στην επαρχία Χουάν στην κεντρική Κίνα.

Όπως ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν το είδος του δένδρου είναι Taxus chinensis, ξεπερνά τα 35 μέτρα ύψος και τα 2 μέτρα διάμετρο και βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Σουνγκχουανγκσάν.

Μαζί με το αρχαίο δέντρο, βρέθηκαν και δύο υπόδενδρα του ίδιου είδους τα οποία έχουν ηλικία περισσότερα από 1.000 έτη. Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μίας απογραφής αρχαίων δέντρων. 

Το αποκαλούμενο κινεζικό πουρνάρι, είναι ένα αρχαίο δέντρο που πιστεύεται ότι διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες, με συνέπεια ο πληθυσμός του να έχει σημειώσει σημαντική μείωση τα τελευταία χρόνια. Τη δεκαετία του 1990, ο φλοιός και τα φύλλα του δέντρου ανακαλύφθηκε ότι περιέχουν ταξόλη, η οποία έχει αποτελεσματικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Στη συνέχεια, ο πληθυσμός του δέντρου μειώθηκε κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό.

Το είδος Taxus chinensis θεωρείται πως υπάρχει εδώ και περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια. Το δέντρο παράγει ελάχιστο αριθμό σπόρων και ευδοκιμεί μόνο σε θερμό και υγρό περιβάλλον.

«Η ανθρώπινη εκμετάλλευση έχει μειώσει τον πληθυσμό του δέντρου σε πολλές περιοχές της Κίνας, αν και το είδος εξακολουθεί να είναι διαδεδομένο», αναφέρει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), η οποία περιλαμβάνει το Taxus chinensis στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών.

Το δέντρο μεγαλώνει τυπικά κατά μήκος ρεμάτων. Μπορεί επίσης να βρεθεί στο Βιετνάμ, όπου βρίσκεται σε απότομες πλαγιές και κορυφογραμμές σε τροπικά και υποτροπικά δάση. Το δέντρο αξιοποιείται επίσης για την κατασκευή επίπλων και ξύλινων γλυπτών, μεταξύ άλλων. Στο Βιετνάμ, το δέντρο χρησιμοποιείται επίσης σε κατασκευές άρδευσης για ορυζώνες.

Εκτός από τον καρκίνο, το δέντρο βοηθά και στη θεραπεία δηλητηρίασης αλκαλοειδών μέσω των ελαίων που εξάγονται από τους σπόρους του.


Δείτε και σχετικά άρθρα  :