29 Ιουλ 2016

Η ΦΑΓΕ πάει Λουξεμβούργο!

Γιαούρτι ΦΑΓΕ στην Αμερική.
της Αλεξάνδρας Γκίτση

 Κοντά τέσσερα χρόνια μετά τη μεταφορά της έδρας της στο Λουξεμβούργο, η ΦΑΓΕ ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά στη δημιουργία παραγωγικής μονάδας γιαούρτης στο Λουξεμβούργο, με μια επένδυση που θα αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ. Βέβαια το Λουξεμβούργο δεν ήταν η μοναδική χώρα που "σκάναρε" η ΦΑΓΕ προκειμένου να καταλήξει στην απόφασή της για το που θα χτίσει τη νέα της παραγωγική μονάδα, (πρόκειται για τη δεύτερη που δημιουργεί εκτός Ελλάδας, έχει προηγηθεί αυτή των ΗΠΑ).

Αυτό που βάρυνε στην απόφαση της ΦΑΓΕ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του Λουξεμβούργου και υπουργό Οικονομίας Stephen Schneider, ήταν μεταξύ των άλλων "το σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και η εγγύτητα του Μεγάλου Δουκάτου με αρκετές αγορές, λόγω του ότι βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης”.


Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Όπως ανέφερε ο COO της ΦΑΓΕ International SA, Κυριάκος Φιλίππου, στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η πολιτική ηγεσία του Δουκάτου μαζί με μέλη της οικογένειας Φιλίππου: "…το εργοστάσιο στοχεύει να εξυπηρετεί την ευρωπαϊκή αγορά. Η ετήσια παραγωγική του δυναμικότητά θα είναι 40.000 τόνων γιαούρτι ή περισσότερο. "Για αυτούς τους 40.000 τόνους γιαούρτης που θα παράγει το εργοστάσιο του Λουξεμβούργου από τα τέλη του 2018 οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του, η ΦΑΓΕ θα χρειαστεί περί τους 180.000 τόνους πρώτης ύλης που αποτελεί και τη μισή παραγωγή του Μεγάλου Δουκάτου (σ.σ. η Ελλάδα σήμερα παράγει 600.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος).

Περί ελληνικού γιαουρτιού και άλλων δαιμονίων

Σήμερα την ευρωπαϊκή αγορά η ΦΑΓΕ τη "σερβίρει” μέσω του εργοστασίου που έχει στην Ελλάδα. Άλλωστε το γεγονός ότι το προϊόν που πωλείται εντός της Ευρώπης (σ.σ. η ΦΑΓΕ πραγματοποιεί εξαγωγές σε συνολικά 40 χώρες διεθνώς), παράγεται στην Ελλάδα αποτέλεσε ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά χαρτιά που είχε στα χέρια της η γαλακτοβιομηχανία όταν πριν από δυόμισι χρόνια κέρδισε στα Βρετανικά Δικαστήρια την κουρδοτουρκικών συμφερόντων αμερικανική εταιρεία Chobani.



Το Βρετανικό δικαστήριο στην απόφασή που είχε εκδώσει τότε ανέφερε μεταξύ των άλλων: "το γιαούρτι που πωλείται ως "Greek yoghurt" στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης η οποία αφαιρεί τον ορό γάλακτος, δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετα και πρέπει να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.”

Εκείνη η απόφαση, πέρα από το ότι δικαίωνε τη ΦΑΓΕ και την πριμοδότησε στον εμπορικό πόλεμο της με την Chobani, είχε καλλιεργήσει και προσδοκίες εντός της Ελλάδας πως η νίκη εκείνη θα άνοιγε τον δρόμο να "κατοχυρωθεί" η ελληνικότητα του συγκεκριμένου προϊόντος και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Δυόμισι χρόνια μετά αυτό δεν συνέβη. Αντιθέτως η Τσεχία προσφάτως πέρασε νόμο κατοχυρώνοντας μέσω διατάξεων τις χρήσεις του ονόματος "ελληνικό γιαούρτι" και "γιαούρτι ελληνικού τύπου", παρά τις ασθενείς αντιδράσεις της ελληνικής και της Ευρωπαϊκής πλευράς.

Η ουσία είναι πως η απόφαση της Τσεχίας άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου όχι μόνο για τη ΦΑΓΕ αλλά κυρίως για την ελληνική γαλακτοπαραγωγή η οποία περνά δύσκολες μέρες και δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις γαλακτοπαραγωγικές χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου το αγελαδινό γάλα είναι σε αφθονία και οι τιμές αγελαδινού γάλακτος έχουν καταβαραθρωθεί.

Η μεσοσταθμική τιμή παραγωγού στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσια από τις μεσοσταθμικές τιμές spot που πωλούν μεγάλες γαλακτοπαραγωγικές χώρες της Ευρώπης, όπως π.χ. η Ολλανδία. Στελέχη γαλακτοβιομηχανιών και αγελαδοτρόφοι αναφέρουν πως σήμερα οι τιμές spot στην Ολλανδία είναι στα 18-20 λεπτά το λίτρο, όταν στην Ελλάδα η μέση τιμή αν και έχει υποχωρήσει αισθητά από τον Μάιο του 2015 που ήταν 0,4199 ευρώ στα 0,3733 ευρώ τον φετινό Μάιο, παραμένει υψηλότερη από τις μεγαλύτερες γαλακτοπαραγωγικές χώρες.


Τι κερδίζει η ΦΑΓΕ

Οπότε εκ πρώτης όψεως αυτό που κερδίζει η ΦΑΓΕ δημιουργώντας παραγωγική μονάδα στο Λουξεμβούργο είναι ενδεχόμενη πρόσβαση σε καλύτερες τιμές στην πρώτη ύλη. Ένα δεύτερο, είναι ότι το Μεγάλο Δουκάτο γειτνιάζει με ακόμη μεγαλύτερες γαλακτοπαραγωγικές περιοχές (βλπ. Γερμανία) ενώ το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης εξυπηρετεί τη ΦΑΓΕ να "σερβίρει” τους πελάτες της στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Και τι φοβάται η αγορά

Και αν η ΦΑΓΕ κερδίζει πολλαπλά μέσω αυτής της κίνησης, η εγχώρια αγορά και δη οι γαλακτοπαραγωγοί από χθες, οπότε και έγινε γνωστή η επένδυση της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο, βρίσκονται σε αναβρασμό. Στελέχη με τα οποία επικοινώνησε χθες το Capital.gr εξέφρασαν τον φόβο ότι η συγκεκριμένη επενδυτική κίνηση αποτελεί προάγγελο για περαιτέρω περιορισμό της παραγωγικής δραστηριότητας της ΦΑΓΕ στην Ελλάδα. Κάποιοι δε δεν απέκλεισαν ακόμη και την πλήρη έξοδό της από τη χώρα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Capital.gr παράγοντας της αγοράς: "δεν αποκλείω το ενδεχόμενο η ΦΑΓΕ να κλείσει και την τελευταία παραγωγική μονάδα που έχει στη χώρα”. Ο ίδιος δε δεν απέκλεισε το εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο να αποτελεί το πρώτο από μια σειρά νέων μονάδων της γαλακτοβιομηχανίας στο εξωτερικό.

Σημειώνεται τέλος πως η ΦΑΓΕ στις 22 Ιουλίου ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στην έκδοση τίτλων υψηλής εξασφάλισης ύψους έως 420 εκατ. δολ. με ωρίμανση το 2026, (σ.σ. σύμφωνα με πληροφορίες συγκέντρωσε έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον), κεφάλαια τα οποία θα αναχρηματοδοτήσουν υφιστάμενους τίτλους λήξης το 2020. Εν τω μεταξύ η Moody’s προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΦΑΓΕ από τη βαθμίδα Β2 σε Β1.

Αυτό που βάρυνε στην απόφαση της ΦΑΓΕ, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του Λουξεμβούργου και υπουργό Οικονομίας Stephen Schneider, ήταν μεταξύ των άλλων
"το σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και η εγγύτητα του Μεγάλου Δουκάτου με αρκετές αγορές, λόγω του ότι βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης”.

Παρεμπίπτον και ...όχι απαραιτήτως συναφές με την απόφαση της ΦΑΓΕ :