13 Ιαν 2017

Το φυτό : Αγγελική – Angelica


Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις Αγροτικές Ευκαιρίες από την + Αικατερίνα  Κανέλλου  Μοναχή.

Υπάρχουν 60 είδη Αγγελικής, τα πιο γνωστά όμως είναι η Angelica Arcangelica,   η   A. Sinensis,  αλλά  η  A. Sylvestris είναι πολύ διαδεδομένη (γεωγραφικά).

Χρησιμοποιούμε όλα τα μέρη του φυτού αλλά με πολλή σύνεση. Είναι τόσες πολλές οι φαρμακευτικές της ιδιότητες που  κατά  τον Bodard  «αν ήταν να εισαχθεί από εξωτικά μέρη θα έπρεπε να πληρώσουμε το βάρος της σε χρυσό». Λέγεται ότι ο Annibal  Camoux,  που πέθανε σε ηλικία 120 ετών, μασούσε συνεχώς ρίζα Αγγελικής. Θεωρείται το Ginseng  της Δύσης.

Χορηγείται σε νευρικά άτομα με πεπτικά προβλήματα ως τονωτικό – μαζί με άλλα βότανα -, στις βρογχίτιδες,  ως  αποχρεμπτικό,  σε  εμπύρετες καταστάσεις,   ανεπάρκεια  του ανοσοποιητικού,  σε  ανορεξία,  αμηνόρροια,  δυσπεψία … …

Η Αγγελικίνη,  ουσία  που  περιέχει η  Αγγελική ,δημιουργεί φαινόμενα υπερευαισθησίας στο φως. 
Οι  Λάπωνες πιστεύουν ότι δίνει ποιητική διάθεση και έμπνευση.

Η κύρια ιδιότητα του φυτού είναι να τονώσει, να καθαρίσει  και να  καταστήσει  αγνό  τον οργανισμό,  όπως  είναι  οι  Άγγελοι.

Στην κλινική Φαρμακολογία,  η  Αγγελική  έχει ιδιότητα κατευναστική που δρα με ένα μηχανισμό που την καθιστά άριστη για γυναικολογικές δυσενδοκρινοπάθειες.

Σε μικρές  ποσότητες διεγείρει το Κ.Ν.Σ.  (Κεντρικό  Νευρικό  Σύστημα)  ενώ  σε  υψηλές το  καταστέλλει.


Η καταστολή  που  προκαλεί στις ορμόνες των ωοθυλακίων δικαιολογεί την δράση της στα ινομυώματα και στις κύστες των ωοθηκών.

Στους 20 ασθενείς με αλλοιώσεις του μετωπιαίου και των κροταφικών λοβών (άννοια) χορηγήθηκαν 30gr/ημ.  επί  4  εβδομάδες από  ένα προϊόν με βάση την Αγγελική  και  κατά την  σκάλα Wilcoxon  οι 19  απάντησαν  σωστά.

Τα  φύλλα, ειδικά  επεξεργασμένα  είναι  αντικαρκινικά, πράγμα  που  δεν  εξηγείται  μόνον  από  τις  Φουρανοκουμαρίνες του εκχυλίσματος.

Επίσης στην Ισλανδία έγιναν μελέτες για  ένα  φάρμακο “Saga pro” – με βάση την  Αγγελική -  και βρέθηκε  ότι ήταν καλό για την νυκτουρία πράγμα που μας  προτρέπει για καινούργιες έρευνες.

Η ρίζα της Α. Sinensis όσον αφορά την κλινική φαρμακολογία, βοηθά την αμηνόρροια – δυσμηνόρροια  και μια θεραπευτική αγωγή  3-7 ημερών  αποδείχθηκε  αρκετά  αποδοτική  στο  77%  των  γυναικών – ασθενών.

Ένα  αφέψημα Αγγελικής μπορεί να ενεργοποιήσει το λείο μυϊκό σύστημα της  μήτρας και μειώνει την ρευστότητα του αίματος.

Αλληλεπιδράσεις  έχει  με  το  warfarin.



+ Αικατερίνα  Κανέλλου  Μοναχή
Ιατρός  Φυτοθεραπευτής
•             Μέλος  S.I.Fit  του Πανεπιστημίου της Siena
•             Μέλος   ASSIRI
Ιερά  Μονή   Αγ.  Νικολάου-Καλτεζών
22027  Κάτω  Ασέα - Τηλ: 27910-23535
www.monikaltezon.gr
e-mail.kaltezesmon@gmail.com