12 Μαρ 2017

Λαχανόκηπος στο σπίτι, να μια καλή Ιδέα!


Από τη μία η ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου για ολοένα & καθαρότερη τροφή αλλά και η οικονομική ανέχεια σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές των βιολογικών οπωροκηπευτικών, καθιστά την αναζήτηση των ανθρώπων για ιδιοπαραγωγή όλο και πιο έντονη.

 Η καλλιέργεια λαχανικών για ιδιοκατανάλωση όχι μόνο είναι εφικτή αλλά ανεπιφύλακτα σας συνιστούμε να ‘’τολμήσετε’’ να καλλιεργήσετε τα δικά σας λαχανικά. Η καλλιέργεια και η ενασχόληση με τη γη είναι μοναδική εμπειρία, μας κάνει δημιουργικούς και μας ηρεμεί, είναι δηλαδή μια αγχολυτική μέθοδος.

Κυρίως όμως, με τον τρόπο αυτό προσεγγίζουμε τη διατροφική μας αυτάρκεια, κάτι που μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια.


Μικρός κήπος σε Δημοτικό σχολείο στην Αθήνα ( κατασκευή Top Green – κα Ζωή Ιωαννίδου γεωπόνος Γ.Π.Α.) 
 εισηγήτρια σεμιναρίων Αγροτικών Ευκαιριών).

Τί μπορούμε να καλλιεργήσουμε μόνοι μας; πόσο κοστίζει?

Την άνοιξη μπορούμε να φυτέψουμε  ντομάτες ,αγγούρια, μαρούλια, κολοκύθια, πιπεριές, μελιτζάνες, σπανάκι, ρόκα, πράσα, λάχανο, πατάτα, παντζάρια και φασολάκια.
Το φθινόπωρο μπορούμε να φυτέψουμε μαρούλια, σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, αγκινάρες, κουκιά, καρότα . Τον χειμώνα και την άνοιξη θα έχουμε υπέροχα και ολόφρεσκα λαχανικά.


Μπορούμε σχεδόν όλο το χρόνο να έχουμε κάποια μυρωδικά & βότανα όπως κρεμμυδάκια, σκόρδα, μαϊντανό, άνηθο, μάραθο και αρωματικά όπως δάφνη, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, μέντα, δυόσμο, βασιλικό, μαντζουράνα .

Στον περιορισμένο χώρο ενός μπαλκονιού διαλέγουμε ζαρντινιέρες ώστε να φυτέψουμε κατ' επιλογή βασικά είδη των καθημερινών αναγκών μας.

Στο εξωτερικό στις μεγάλες πόλεις είναι διαδεδομένο μέσω κοινών προσπαθειών η εκμετάλλευση της ταράτσας ως λαχανόκηπος της πολυκατοικίας! 

Ποιο είναι το κόστος? π.χ. για μια μεγάλη ζαρντινιέρα 80 εκ. και βάθους 40 εκ. το κόστος για την γλάστρα, το χώμα(&λίγο χαλίκι για τον πάτο) καθώς και τους σπόρους δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ!!!

Δείτε σχετικά: