28 Απρ 2017

Μέλι χύμα τέλος !


Ζούμε σε μια κοινωνία που αλλάζει και μάλιστα με ταχύς ρυθμούς, γίνεται μια προσπάθεια εναρμονισμού της διακίνησης του μελιού με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Τα επόμενα χρόνια οι εφοδιαστικές  αλυσίδες τροφίμων ( Super Market ) και τα E-shop κάτι νέο για τα Ελληνικά δεδομένα, δείχνουν τον δρόμο μια και για να πουληθεί πχ. Το Μέλι μας θα πρέπει να είναι συσκευασμένο και να διαθέτει Bar Code  ( υποχρεωτικό ) και QR Code ( προαιρετικό) για να μπορέσει να «περάσει» από την ταμειακή μηχανή του Super Market και στην συνέχεια να πληρωθεί με P.O.S. καθώς βαδίζουμε προς την Αχρήματη κοινωνία ( όπου δεν θα υπάρχουν Μετρητά ) !

Η γεύση ενός μελιού είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση η ποιότητα και η ασφάλεια τροφίμων όμως είναι υποχρέωση όλων που εμπλέκονται με την παραγωγή και τυποποίηση – συσκευασία μελιού.


Γίνετε μια προσπάθεια προστασίας του Ελληνικού Μελιού που ανταγωνίζεται άνισα!
 απο αθρόες εισαγωγές φτηνών  "μελιών" απο τρίτες χώρες.
Έτσι είναι Υποχρεωτικό για τις μικρές μονάδες συσκευασίας μελιού το πρότυπο Ασφαλείας HACCP, Μια σειρά δηλαδή διαδικασιών για την ασφάλεια τροφίμων, επίσης θα πρέπει να αναγράφετε στην συσκευασία με ανεξίτηλη μελάνη ( Ink printer ) το Lot Number και η ημερομηνία λήξεως ( το μέλι ότι δεν λήγει ποτέ… δεν εφιστάτε στην σύγχρονη τεχνολογία τροφίμων ).

Στο  (ΦΕΚ Β' 2090/31-07-2014) αναφέρονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις για την ορθή παρασκευαστική πρακτική συσκευασίας μελιού και μαζί  με την υποχρέωση των κανόνων και ορισμών για το Μέλι από τον ΕΦΕΤ, ο καταναλωτής πλέον θα μπορεί να επιλέγει μέλι ΜΟΝΟ από τα ράφια των Καταστημάτων ( ή σε σημεία με την ανάλογη υποδομή).

Επισήμανση.

Η επισήμανση του μελιού γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 67, 67Α και 11 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και την υπ' αριθμ. 183/2011 (ΦΕΚ 19/Β/2012) Απόφαση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου, όπως κάθε φορά ισχύουν. 

Υπόχρεος για την αναγραφή όλων των ενδείξεων επί της συσκευασίας μελιού είναι ο τυποποιητής ή συσκευαστής, τα στοιχεία του οποίου αναγράφονται στο προϊόν.

Άρθρο 31
Διακίνηση - Διάθεση

Το μέλι που διατίθεται στον τελικό καταναλωτή σε κάθε σημείο πώλησης (π.χ καταστήματα, τόπο συγκομιδής, οργανωμένες Λαϊκές Αγορές ή Λαϊκές Αγορές Προϊόντων Βιολογικής Γεωργίας) διατίθεται υποχρεωτικά μόνο προσυσκευασμένο. Για τους παραγωγούς (μελισσοκόμους) ισχύουν τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό ΕΚ 852/2004 για την πρωτογενή παραγωγή (ΚΕΦ 1, Άρθρο 1, παράγραφος 2γ).

Στους παραβάτες επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 1 και 2. Που φτάνουν έως και τις 5.000 ευρώ.

Οι Αγροτικές Ευκαιρίες έχουν ένα Ιδανικό σεμινάριο 2 ημερών για τον Επαγγελματία Μελισσοκόμο που θα ήθελε να μάθει την διαδικασία Νόμιμης  πώλησης του μελιού του και την δεύτερη μέρα να ενημερωθεί για τις Δυνατότητες Εξαγωγής του Ελληνικού μελιού στο Εξωτερικό, οι εξαγωγές τα επόμενα χρόνια θα είναι Μονόδρομος.


Δείτε τα Θέματα εδώ :  Μέλι – Export