31 Ιουλ 2017

Το Νέο ΕΣΠΑ για το 2017 – 2018


Με νέα φιλοσοφία λειτουργεί πλέον το ΕΣΠΑ και παρουσιάζονται σημαντικές διαφορές που είναι ορατές από τα προγράμματα που τρέχουν ή θα τρέξουν.

Τα Νέα Επιδοτούμενα προγράμματα αποτυπώνουν το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, που εστιάζει σε τομείς της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία, υψηλή προστιθέμενη αξία και ιδιαίτερη έμφαση στην οικολογική διάσταση του όλου σχεδιασμού.

Για τη σύνταξή τους έχει προηγηθεί διαβούλευση, ενώ προάγεται η νεοφυής επιχειρηματικότητα μέσω μιας στρατηγικής που κινείται σε 3 άξονες, που αφορούν τη χρηματοδότηση των εγχειρημάτων, την καλλιέργεια του περιβάλλοντος και την ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού για την προσαρμογή στο νέο καινοτομικό περιβάλλον.

Πλέον όλα τα δεδομένα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά, λειτουργεί help desk ενώ διατίθενται ακόμα και βίντεο που παρουσιάζουν βήμα-βήμα τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.





Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον escrow account (καταπιστευτικός λογαριασμός)

Ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός είναι ένας μηχανισμός που εξασφαλίζει στους δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής.

Η σύσταση του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σχεδιάστηκε με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και τη διευκόλυνση των Δικαιούχων.

Ο κάθε Δικαιούχος δύναται είτε να αξιοποιήσει τον Ανοιχτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό, είτε να ακολουθήσει την παραδοσιακή διαδικασία λήψης της προκαταβολής ή και καταβολής της επιχορήγησης. Άνοιγμα λογαριασμού και εκταμίευση της χρηματοδότησης.

Διαφάνεια στη φάση υποβολής και αξιολόγησης

Σε αυτή την κατεύθυνση, εισήχθησαν αλλαγές στη φάση υποβολής επενδυτικών προτάσεων, αλλά και στη φάση αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων με σκοπό την απόλυτη διαφάνεια, τη μείωση της γραφειοκρατίας, του κόστους και του χρόνου αξιολόγησης, ενώ δίνεται έμφαση στην κατά το δυνατόν αντικειμενικότερη αξιολόγηση της ποιότητας του επενδυτικού σχεδίου.

Μείωση του χρόνου και του κόστους υποβολής πρότασης από τους επενδυτές

Η πρόταση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μόνον ( www.ependyseis.gr ) και δεν κατατίθεται φυσικός φάκελος με τεκμηρίωση (δικαιολογητικά) κατά τη φάση της υποβολής. Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται μετά την αξιολόγηση και τη βαθμολογική κατάταξη και μόνον για τις δυνητικά εντασσόμενα επενδυτικά σχέδια. Αυτό μειώνει κατά πολύ το χρόνο και το κόστος προετοιμασίας και υποβολής μιας πρότασης.

Μείωση του χρόνου και του κόστους αξιολόγησης των υποβαλλόμενων προτάσεων

Η αξιολόγηση όλων των επενδυτικών σχεδίων βασίζεται στην ηλεκτρονικά υποβαλλόμενη πρόταση. Δεν γίνεται έλεγχος πληρότητας των δικαιολογητικών για όλα τα υποβαλλόμενα σχέδια πριν την αξιολόγηση.

Αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά κριτήρια


Αξιολογούνται όλες οι υποβαλλόμενες προτάσεις επί της ουσίας. Εισάγονται νέα κριτήρια, ώστε η αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου να είναι ουσιαστική βασιζόμενη σε κριτήρια, όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά. Για παράδειγμα η καινοτομία αξιολογείται με βάση τεκμήρια αξιολόγησης αυτής από εξειδικευμένους φορείς (ύπαρξη πατέντας, βραβεία καινοτομίας, έγκριση ιδέας από θερμοκοιτίδες, φορείς εκκόλαψης, κα.).  Πηγή: news.gr