23 Αυγ 2017

Να φυτέψω Goji berry ;


Ένα καταπληκτικό φυτό που στην αρχή της εμφάνισης του στην Ελλάδα δημιούργησε μόδα και μια φούσκα που έσκασε!  και τώρα πια μπορούμε με την εμπειρία  που μας έδωσε να μιλήσουμε για Βιώσιμη καλλιέργεια - πάντα υπό αυστηρές προϋποθέσεις - του φυτού Γκότζι μπέρυ.

Το φυτό Goji berry είναι ένα θαμνώδες δέντρο!

Είναι φυλλοβόλα, πολυετή φυτά, με ξυλώδη κορμό το ύψος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4-5 μέτρα, με το κατάλληλο κλάδεμα όμως μπορεί να διατηρηθεί και σε πιο χαμηλό ύψος.


Είναι ένα δέντρο που ζει μέχρι τα 100 χρόνια. Καρπούς παράγει από τον 1-2 χρόνο κιόλας, ενώ σε πλήρη παραγωγή φτάνει στον 3-4 χρόνο. Την πλήρη παραγωγή την διατηρεί μέχρι και το 35ο έτος. Από το 35ο μέχρι και τον 50ο  χρόνο η παραγωγή μειώνεται σταδιακά και μετά το 50ο έτος είναι πλέον ασύμφορο για καλλιέργεια.

Είναι ένα φυτό πολύ ανθεκτικό σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και καθόλου απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία. Μπορεί να αναπτυχτεί και στα πιο φτωχά εδάφη. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό και είναι αρκετά ανθεκτικό σε περιόδους ξηρασίας.

Τα στοιχεία στη χώρα μας δείχνουν ότι μπορεί να καλλιεργηθεί, καθότι το φυτό αντέχει σε θερμοκρασίες  από -20 έως 40οC, θέλει αρκετό ήλιο!

Στη χώρα μας παράλληλα πραγματοποιείται έρευνα, δηλαδή πειραματικές καλλιέργειες ώστε να επιβεβαιωθεί η αποδοτικότερη ποικιλία, οι άριστες συνθήκες και οι αποδόσεις μιας ορθής καλλιεργητικής διαχείρισης.

Παράλληλα και με την εμπειρία των παραγωγών, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει την καλλιέργεια του φυτού στη χώρα μας θα αποκτήσουμε ΓΝΩΣΗ και στοιχεία για βιώσιμες καλλιέργειες.  

Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο υποψήφιος καλλιεργητής ότι είναι μια Νέα Καλλιέργεια και έτσι να την αντιμετωπίσει και να πειραματίσει σε μικρή έκταση στην αρχή.

Δηλαδή πριν ! θελήσει να  ξεκινήσει την συγκεκριμένη καλλιέργεια με επαγγελματικό τρόπο και σκοπό να έχει εξασφαλίσει την διάθεση του φρέσκου καρπού.

Ελληνικό Σαπούνι με Goji Berry !
Ιδανικά οι νέες ( Μοντέρνες ή εναλλακτικές καλλιέργειες ) απευθύνονται σε όσους θα ήθελαν ένα συμπληρωματικό εισόδημα, ή για όσους έχουν κάνει ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο που να περιλαμβάνει εκτός από την καλλιέργεια την μεταποίηση και την διάθεση ενός τροφίμου – προϊόντος, λ.χ. Μαρμελάδα κλπ.

Ελληνική Μαρμελάδα με Goji Berry.


Δείτε παρακάτω σχετικά άρθρα για Νέες καλλιέργειες αλλά και μια εύκολη συνταγή για μαρμελάδα από Goji berry.









Και εδώ

Ελληνικά προϊόντα με Goji berry