28 Μαΐ 2018

Τα Υδροπονικά θα γίνουν και Βιολογικά;

Μαρούλια Hydro

Μια σημαντική απόφαση πάρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τον  Νοέμβριο του 2017, το Εθνικό Συμβούλιο Βιολογικών Προτύπων αποφάσισε τελικά να δώσει μια λύση σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα  ζητήματα στον Βιολογικό  κόσμο:  θα πρέπει οι καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε νερό, δοχεία ή αλλιώς ( Υδροπονικής καλλιέργειας  κλπ ) να μην μπορούν να χαρακτηριστούν οργανικές; ( Βιολογικές ).

Η απόφαση του Συμβουλίου Βιολογικών προϊόντων στην USA ήταν τελικά: οι υδροπονικοί κήποι – και οι σχετικές Υδροπονικές επαγγελματικές καλλιέργειες - και οι κήποι δοχείων θα παραμείνουν επιλέξιμοι για βιολογική πιστοποίηση.

Αυτή ήταν μια σημαντική απόφασης μια και η ζήτηση τα επόμενα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο των προϊόντων που θα προέρχονται από Εγκαταστάσεις Υδροπονικής καλλιέργειας θα αυξάνονται με αυξητικούς ρυθμούς κυρίως κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα.





Στόχος είναι να καλύψει με Βιολογικά προϊόντα, φρέσκα σε πολύ σύντομο χρόνο ( από την παραγωγική μονάδα μέχρι το ράφι της μαναβικής του Super Market ) μια και η παραγωγή θα είναι εντός των Μέγα Πόλεων ( πόλεις που ο πληθυσμός θα υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια ).

Αυτή είναι μια συζήτηση που είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό, τι φαίνεται .

Η υδροπονία και άλλοι τύποι γεωργίας υψηλής τεχνολογίας αποδίδουν αλλά με μεγάλη προσοχή, κατά το πλείστον με θετικό τρόπο, για τη χρησιμοποίηση χώρων που προηγουμένως δεν μπορούσαν να φιλοξενήσουν αγροκτήματα (εγκαταλελειμμένα εργοστάσια, ναυτιλιακά εμπορευματοκιβώτια, τέτοια είδη).

 Μπορούν να είναι πολύ ενεργειακά αποδοτικές και να μειώνουν τη χρήση νερού.

Και σπανίως υπάρχει ανάγκη για παρασιτοκτόνα ή ακόμα και καθόλου χρήση φυτοφαρμάκων, καθώς πολλές από αυτές τις εργασίες είναι εσωτερικές και απόλυτα ελεγχόμενες με συστήματα υψηλής τεχνολογίας .


Μεταξύ αυτών που ευχαρίστησαν την απόφαση αυτή στην Αμερική είναι ο Συνασπισμός των Ανακυκλούμενων Αγροκτημάτων (Recirculating Farms Coalition), μια ομάδα οικολογικά συνειδητών αγροτών και καινοτόμων τεχνολογιών. "Με την παραπομπή στην τρέχουσα επιστήμη και αναγνωρίζοντας ότι ο υπάρχων νόμος σκοπίμως αφήνει την πόρτα ανοιχτή για διάφορες μεθόδους καλλιέργειας, το NOSB στέλνει ένα κρίσιμο μήνυμα ότι η βιωσιμότητα και η καινοτομία είναι πολύτιμες στην αμερικανική γεωργία", έγραψε η εκτελεστική διευθύντρια της RFC, Marianne Cufone, και φυσικά δείχνει τον δρόμο που θα εξελιχτούν τα πράγματα στην Υδροπονική Καλλιέργεια Κλίμακας στην Αμερική αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.


Αλλά πολλοί από τους αγρότες που ήταν πίσω από την αρχική ώθηση για ένα οργανικό ( Βιολογικό ) πρόγραμμα πιστοποίησης είναι ένθερμα αντίθετοι, και δεν είναι εξαιτίας ομάδων όπως το RFC.
 Δύο κύριες ομάδες επωφελούνται από τις Υδροπονικές εκμεταλλεύσεις που είναι σε θέση να πάρουν βιολογική πιστοποίηση (και έτσι να χρεώνουν πολύ περισσότερο για τα εμπορεύματά τους):  οι αγρότες techie, όπως αυτοί που αντιπροσωπεύει η Cufone, και οι μεγάλες επιχειρήσεις αγροτικών επιχειρήσεων.

Στον πυρήνα της, οι αντίθετοι της Υδροπονικής καλλιέργειας κλίμακας, λένε αυτοί οι ακτιβιστές, τα βιολογικά τρόφιμα είναι χρήσιμα για ένα ολόκληρο οικοσύστημα: φροντίζοντας το έδαφος, επαναφορτίζοντας τα θρεπτικά συστατικά με αμειψισπορά, παρέχοντας φυσικούς επικονιαστές και έλεγχο παρασίτων.

Υποστηρίζουν ότι είναι μεγάλες καλλιέργειες χωριστά από το περιβάλλον. Δεν συμβάλλουν στην υγεία του εδάφους (εν μέρει επειδή δεν χρησιμοποιούν το έδαφος) ούτε στη συνολική υγεία του φυσικού κόσμου. Από την πλευρά τους, οι εν λόγω εταιρείες υποστηρίζουν ότι ακολουθούν τους κανόνες όσον αφορά τη χρήση φυτοφαρμάκων και κατά συνέπεια πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την ετικέτα. Οι βιολογικοί ακτιβιστές λένε ότι αυτό είναι ένα κενό - ένας τρόπος για να γρήγορο κέρδος για τις μεγάλες εταιρίες που ήδη δραστηριοποιούνται   στον κλάδο και μάλιστα  που μπορεί να εξασφαλίσει μια Βιολογικά πιστοποιημένη  ετικέτα ακολουθώντας την επιστολή και όχι το πνεύμα του νόμου.

Κατά κάποιον τρόπο, είναι μια δυσάρεστη συζήτηση, διότι θέτει τους Αμερικάνους Αγρότες και Βιοκαλλιεργητές  τον ένα ενάντια στον άλλον που έχουν βασικά πολλούς από τους ίδιους στόχους. Οι βιολογικοί ακτιβιστές και οι μικροί υδροπονικοί αγρότες θέλουν να καλλιεργήσουν διαρκώς τα υδροπονικά νέα Βιολογικά τρόφιμα, στην βάση της συζήτησης.

 Όμως, όπως και με τις περισσότερες γεωργικές εξελίξεις, η απόφαση αυτή δεν αφορά τους μικρούς αγρότες !

Μπορεί να φαίνεται σαν κάτι σχετικά απλό !  επιτρέποντας στην υδροπονία να αυτό αποκαλείται οργανική - Βιολογική.

Αλλά σε πολλούς βιοκαλλιεργητές, αυτή είναι μια συνολική διαστρέβλωση του όρου που υποτίθεται ότι ο όρος σημαίνει και επιτυγχάνει.

 Ποιο είναι το νόημα να ακολουθήσει ένας συμβατικός Αγρότης όλους αυτούς τους ακριβούς και δύσκολους κανόνες εξοικονόμησης σε όλο τον κόσμο αν μια τεράστια εταιρεία μπορεί να χτίσει μόνο ένα εργοστάσιο και να υποτιμήσει τις τιμές με ένα προϊόν που δεν λειτουργεί προς τους ίδιους στόχους;


Συμπέρασμα η Υδροπονικές καλλιέργειες ήρθαν για να μείνουν. 

Οι επενδύσεις παγκόσμια είναι τόσο μεγάλες που με κανένα τρόπο δεν πρέπει να τις παραβλέψουμε ως κάτι προσωρινό !  ή σαν μια μόδα που σύντομα θα χαθεί!

Οι τεχνολογικές προκλήσεις του 21ου αιώνα είναι εδώ !

προσαρμογή κειμένου : Αγροτικές Ευκαιρίες


Σχετικά άρθρα