4 Μαΐ 2019

Ελαιόλαδο από τα Κανάρια Νησιά



Θέμα : Ελαιόλαδα εξωτερικού.

Η παραγωγή στο Ισπανικό ελαιόλαδο αυξάνεται στα Κανάρια Νησιά . Την τελευταία δεκαετία, ο ελαιώνας αυξήθηκε κατά 243%, αυξάνοντας από 254 στρέμματα το 2011 σε 872 στρέμματα το 2017.

Με την αύξηση αυτή των δένδρων, σημειώθηκε επίσης αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου. Κατά την ίδια περίοδο, η παραγωγή αυξήθηκε από 437 τόνους σε 2,192 τόνους, αύξηση κατά 401 τοις εκατό. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι με την ανάπτυξη αυτή, τα ελαιόλαδα από αυτό το ισπανικό αρχιπέλαγος μπορούν σύντομα να κερδίσουν το δικό τους βάρος στην σκηνή του ελαιολάδου της Ισπανίας, με ένα ήδη ισχυρό ( άσχετα αν είναι κυρίως για τον τουρισμό ) Brand Name.

Τα Κανάρια Νησιά είναι ένα αρχιπέλαγος στον Ατλαντικό Ωκεανό που αποτελείται από διάφορα νησιά, από τα οποία η Τενερίφη, η Φουερτεβεντούρα, η Γκραν Κανάρια και η Λανθαρότε είναι τα μεγαλύτερα. Περίπου το 75% των ελιών που συγκομίζονται εδώ προορίζονται για ελαιόλαδο.

Λιγότερο από το ένα τρίτο των ελαιώνων των νησιών βρίσκονται στη Γκραν Κανάρια, όπου φυτεύονται περίπου 250 στρέμματα ελαιόδεντρων. Η Fuerteventura, με περίπου 200 στρέμματα, και η Τενερίφη, με περίπου 185, αποτελούν τους κορυφαίους τόπους παραγωγής.

Οι ελιές είναι μια αιώνια παλιά ποικιλία στις Καναρίους Νήσους που για πολλά χρόνια παρέμενε όσον αφορά την εμπορική εκμετάλλευση σε εμβρυακό στάδιο.


 Ωστόσο, ο τομέας παρέμεινε μάλλον ήσυχος για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι το 2005, όταν η περιφερειακή κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε έναν τοπικό συνεταιρισμό που αποσκοπούσε στην παραγωγή ελαιολάδου με νέες μεθόδους και νέες μοντέρνες καλλιεργητικές εργασίες και φροντίδες.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στην Τενερίφη με την αναγνώριση και επέκταση των άγριων εκατονταετηρίδων ελαιόδεντρων, οι οποίες σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέστησαν ιδιαίτερα παραγωγικές και ευρέως διαδεδομένες, καλλιεργώντας την παραγωγή ελαιολάδου. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε αργότερα σε άλλα νησιά. Μέχρι το 2010, η Τενερίφη είχε 40.000 ελαιόδεντρα και είχε υποστεί αρκετές συγκομιδές.


Στη Γκραν Κανάρια υπάρχει μια παράδοση ελαιοπαραγωγής που χρονολογείται από τον δέκατο ένατο αιώνα, αλλά τουλάχιστον τα μισά από τα ελαιόδεντρα της φυτεύτηκαν πρόσφατα. Το 2001 εγκαινιάστηκε το πρώτο σύγχρονο ελαιοτριβείο. Τώρα, υπάρχουν περίπου 10 παραγωγοί ελαιολάδου στο νησί ( Ελαιοτριβεία και Τυποποιητήρια ).

Η ελαιοκαλλιέργεια έχει επεκταθεί επίσης σε μεγάλο βαθμό στη Φουερτεβεντούρα.

Το νησί έχει ένα μύλο στο πειραματικό αγρόκτημα του Pozo Negro, το οποίο χρησιμοποιείται από τους ντόπιους παραγωγούς για να πιέσουν τις ελιές τους. Ο Olivafuer είναι μια μεγάλη ένωση τοπικών παραγωγών πετρελαίου στο νησί.


Τον Οκτώβριο του 2018, το νησί El Hierro εγκαινίασε το πρώτο δημόσιο ελαιοτριβείο, μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση που ωφελεί όλους τους καλλιεργητές.

Οι ποικιλίες ελιάς που φυτεύονται στις Καναρίους Νήσους περιλαμβάνουν κυρίως τις Arbequina, Hojiblanca και Picual.

Σε μικρότερο βαθμό, φυτεύονται και οι Gordal, Manzanilla και Cornicabra.

 Ωστόσο, είναι η τοπική ποικιλία Verdial Canaria, η οποία είναι η πιο ελκυστική για τους παραγωγούς ελαιολάδου λόγω της ξεχωριστής της προσωπικότητας, με τα ειδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που της προσδίδουν τα ηφαιστειακά εδάφη των νησιών.

Δεδομένου ότι οι όγκοι παραγωγής είναι ακόμη χαμηλότεροι από ό, τι σε άλλες περιοχές, οι Κανάριοι Νήσοι έδωσαν έμφαση στην ποιότητα και τον διακριτικό χαρακτήρα των ελαίων τους για την οικοδόμηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος του τομέα.

Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση διεξάγει εκπαιδευτικές συναντήσεις για ελαιοκαλλιεργητές και μαθήματα ελαιοκαλλιέργειας και εκτίμησης – γευσιγνωσίας - ελαιολάδου, ιδίως μεταξύ των νεότερων γενεών που θέλει να προσελκύσει η κυβέρνηση στον τομέα.

Η κυβέρνηση εργάζεται επίσης για τη βελτίωση των αγρονομικών πρακτικών, την ανάκτηση των παραδοσιακών ελαιώνων , την προώθηση νέων φυτεύσεων, την τόνωση των συνεταιρισμών και τις κοινές δράσεις καθώς και την ανάπτυξη εμπορικών προσπαθειών που επιδιώκουν ένα προϊόν υψηλής ποιότητας.

Επίσης, συγκαλούνται συναντήσεις βιομηχανίας για παραγωγούς από τα διάφορα νησιά για να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικά με τον τομέα.

Η Tegurey, η Palmaoliva, η Hacienda Jiménez Tres Olivos, το Legado de Abona και το Agroturismo La Gayria είναι μερικά από τα εμπορικά σήματα των ελαιολάδων των Καναρίων Νήσων.
Βιολογικό 
Η Finca Noel είναι ένας από τους οικολογικούς παραγωγούς πετρελαίου των νησιών.
Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα των Καναρίων έχουν φρουτώδη αρώματα, ομαλές γεύσεις, μεγάλη ισορροπία και αρμονία μεταξύ πικρότητας και πικρίας.

Η πρώτη έκδοση του ετήσιου διαγωνισμού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο των νησιών διεξήχθη το 2016. Ο διαγωνισμός επιδιώκει να τονίσει την ποιότητα των ελαίων, να υποστηρίξει την προώθηση και να βελτιώσει τις πωλήσεις τους.

 Είκοσι ελαιόλαδα από τρία κύρια νησιά παραγωγής συμμετείχαν στον διαγωνισμό του 2019, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2019.

Ο τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη για τα ελαιόλαδα των Καναρίων Νήσων, τα οποία συζητούν επίσης την πορεία προς τη δημιουργία μιας ποιοτικής ονομασίας προέλευσης για το προϊόν της.


Για την προώθηση των ελαιολάδων της, οι Κανάριοι Νήσοι συμμετέχουν ενεργά σε εκθέσεις τουρισμού και τροφίμων που διοργανώνονται τόσο στην Ισπανία όσο και στο εξωτερικό.
 Τα νησιά επιδιώκουν να αυξήσουν την παρουσία των βραβευμένων ελαιολάδων σε τοπικά ξενοδοχεία και εστιατόρια, χρησιμοποιώντας τον τουρισμό ως πλατφόρμα προώθησης. Πηγή.