21 Σεπ 2019

Αυξάνονται οι έλεγχοι στα πυρηνελαιουργεία



Θέμα : Πυρηνέλαιο

Εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διασφαλίσουν την δημόσια υγεία έδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, καλώντας τες να προβαίνουν σε συνεχείς και απροειδοποίητους ελέγχους σε πυρηνελαιουργεία, κατά τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου.

Η πιο πάνω οδηγία δόθηκε μετά από την σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα για το θέμα των πυρηνελαιουργείων, με τη συμμετοχή των χωρικών αντιπεριφερειαρχών Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, Αργολίδας Γιάννη Μαλτέζο και Λακωνίας Θεόδωρο Βερούτη, τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες περιβάλλοντος Ανδρέα Τσουκαλά και διοίκησης Βασίλη Καπέλιο, την αντιδήμαρχο Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη -με την ιδιότητά της ως τ. αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας-, ιδιοκτήτες μονάδων επεξεργασίας πυρήνα, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες.


Παράλληλα, ο περιφερειάρχης έδωσε οδηγίες για την ανασυγκρότηση των κλιμακίων ελέγχου περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) ανά Περιφερειακή Ενότητα, ενώ τόνισε πως δεν θα υπάρξει πλέον καμία ανοχή σε παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορούν τις εκπομπές αερίων, καθώς και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων βάσει των οποίων έχουν αδειοδοτηθεί τα πυρηνελαιουργεία.

Ο Π. Νίκας τόνισε με έμφαση ότι οποιοσδήποτε διαπιστωθεί ότι δεν λειτουργεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις αδειοδοτήσεις θα υποστεί βαρύτατες συνέπειες, στο πλαίσιο του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, ενώ επισήμανε ότι οποιαδήποτε απόπειρα να παρεμποδιστούν τα μέλη των ΚΕΠΕ να διενεργήσουν ελέγχους θα αντιμετωπίζεται με τη συνδρομή των εισαγγελικών και των αστυνομικών αρχών.

«Είμαστε με την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά πάνω απ? όλα είμαστε με τον νόμο, όπως επίσης και με τη ζωή και με την υγεία των κατοίκων. Αυτό προέχει και θα κάνω ό,τι μπορώ, το ίδιο θα πράξουν και οι αντιπεριφερειάρχες. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, ζητώ στήριξη και βοήθεια, από το κράτος και από την εισαγγελική αρχή και αλίμονο αν κάποιος κλείσει την πόρτα στα κλιμάκια ελέγχου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης. πηγή 

Tip : Πυρηνέλαιο ονομάζεται το προϊόν που λαμβάνεται από το υπόλειμμα του κυρίως ελαιόλαδου μετά από επεξεργασία του πυρήνα του ελαιόκαρπου.


Δεδομένου ότι ο πυρήνας της ελιάς περιέχει μείγμα πυρηνελαίου (~5%), πυρηνοξύλου (~45%) και νερού (~50%), το πρώτο στάδιο παραγωγής είναι η ξήρανση σε κυλινδρικά ξηραντήρια με σκοπό την αφαίρεση της μεγαλύτερης ποσότητας του περιεχόμενου νερού. Το πυρηνέλαιο απομακρύνεται στο δεύτερο στάδιο με εκχύλιση με εξάνιο, διθειάνθρακα ή τριχλωροαιθυλένιο και στη συνέχεια με απόσταξη του μίγματος, από όπου λαμβάνεται το πυρηνέλαιο.

Το πυρηνέλαιο έχει σκούρο πράσινο ή καστανό χρώμα και χρησιμοποιείται κυρίως στη σαπωνοποιία, στο καντήλι, καθώς και για βρώση μετά από ειδική κατεργασία (ραφινάρισμα). Η ετήσια παραγωγή πυρηνέλαιου στην Ελλάδα εκτιμάται ως σημαντική.

Παραπροϊόν της παραγωγής πυρηνελαίου είναι το πυρηνόξυλο το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμο είτε σε οικιακή χρήση (σε μαγκάλια) είτε σε βιομηχανική χρήση (καυστήρες, μονάδες παραγωγής ενέργειας, καμίνια ή κλίβανοι). 
Η θερμαντική του ικανότητα είναι περίπου το ένα τρίτο από αυτή του πετρελαίου.