9 Οκτ 2013

Τεκίλα από την Αμοργό!

Ο ποτοποιός Αντώνης Βεκρής από την Αμοργό
Από την Αμοργό στα ποτήρια μας - Τι λέει στο newsbeast.gr ο δημιουργός της

Κοιτώντας μια φραγκοσυκιά το μόνο που βλέπει κάποιος είναι ένα κακτοειδές φυτό γεμάτο καρπούς με αγκάθια. Ο ποτοποιός Αντώνης Βεκρής από την Αμοργό μιλώντας στο newsbeast.gr δηλώνει πώς μια φραγκοσυκιά τον έκανε να δει κάτι πέρα από το προφανές.


 «Κοιτούσα τις αμέτρητες φραγκοσυκές που έχουμε στην Αμοργό και σκέφτηκα γιατί να μην φτιάξουμε και εμείς ένα ποτό όπως οι Μεξικανοί έφτιαξαν την τεκίλα από τον κάκτο;» Και κάπως έτσι ήρθε η ιδέα για την Αμοργιανή τεκίλα. Ο Αντώνης Βεκρής με το μεράκι του ποτοποιού έκανε απόσταξη από φραγκόσυκα και μετά από αρκετούς πειραματισμούς έφτασε το 2012 να κρατά στα χέρια του την ελληνική τεκίλα


Και το όνομα αυτής… μεκίλα. Η ελληνικότατη λευκή και κίτρινη τεκίλα και το φραγκοσυκόμελο ένα είδος λικέρ με εξωτική γεύση φτιαγμένο από φραγκόσυκα και μέλι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο εφευρετικός Αμοργιανός εκπλήσσει με τις αλχημείες του αφού είναι ο δημιουργός του ρακόμελου «Αμόργιον» το πρώτο που εμφιαλώθηκε στην Ελλάδα και για το οποίο απέσπασε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.



Πώς όμως έφτασε το ρακόμελο στα ποτήρια μας; 

Η ιστορία ξεκινά από τα παλιά χρόνια… «Οι κάτοικοι των Κυκλάδων έφτιαχναν ένα βραστάρι µε ρακή, ζάχαρη κανέλα και γαρύφαλλο και το έπιναν όταν πονούσε ο λαιμός τους. Από εκεί εμπνεύστηκα και ξεκίνησα πειραματικά το 2000 με ένα κατσαρολάκι να κάνω αμέτρητες δοκιμές στην κουζίνα του σπιτιού μου» δήλωσε ο… αλχημιστής Αντώνης Βεκρής και συνεχίζει προσθέτοντας «Συνδυάζοντας τσίπουρο, μέλι και αρωματικά βότανα, κατέληξα στο ρακόμελο η συνταγή του οποίου μου εξασφάλισε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.


 Έτσι από τον Ιούλιο του 2003 ξεκίνησα την εμφιάλωση στο ποτοποιείο που δημιούργησα στον Αγ. Δημήτριο και κυκλοφόρησα δύο μορφές το «Ρακόμελο» και τη «Ψημένη».


Διαβάστε για σχετικό σεμινάριο