6 Ιαν 2014

Ολοκληρωμένη επένδυση στο σταμναγκάθι

Θα αναφερθούμε σε μια καλλιέργεια που δείχνει να είναι επικερδή, από πρώτη άποψη (βλέποντας τις τιμές στα ράφια των Super Market), αλλά τελικά είναι έτσι;

Το σταμναγκάθι και τα μυστικά της καλλιέργειας του.

Η αγωνία για μια επιτυχημένη επιλογή επένδυσης ενός νέου καλλιεργητή, βρίσκει διέξοδο σε μια εκ των εναλλακτικών καλλιεργειών, ήτοι το σταμναγκάθι.


Tip:  Επενδύστε στην γνώση! 

Στο Internet υπάρχει σωρεία πληροφόρησης σχετικά με το πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι η καλλιέργεια του έως τώρα.

Από τους παραγωγούς κυρίως στην Κρήτη.

Οι υποψήφιοι όμως καλλιεργητές (κυρίως εκτός Κρήτης) πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα στην τελική επιλογή για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.

Το σταμναγκάθι είναι κατ’ εξοχήν αυτοφυές της κρητικής χλωρίδας και σοφά χωροθετημένο κατ’ επιλογή της ίδιας της φύσης σε μια βραχώδη και σε επαφή με αυξημένη αλατότητα από το εκτενές παραθαλάσσιο του τόπου.

Όχι τυχαίο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η ποιότητα είναι συναφές των πρωτογενών προϋποθέσεων, σε μια βιολογική καλλιέργεια μη μεταλλαγμένων.

Σε συνέχεια της επιλογής της περιοχής και του χωραφιού, δηλαδή εφόσον έχουμε περάσει την πρώτη προϋπόθεση της καταλληλότητας του κτήματος οι όροι εγκατάστασης της καλλιέργειας είναι πολύ ουσιαστικοί για την οικονομία της επένδυσης.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την επιλογή άρδευσης σε συνδυασμό με την δυνατότητα να αποφευχθεί η ανάπτυξη ζιζανίων, ενός εκ των πιο κοστοβόρων εργασιών.

Δηλαδή πώς θα ποτίσουμε για να μειώσουμε την ανάπτυξη αγριόχορτων και ταυτόχρονα να έχουμε κάνει και την πιο οικονομική εγκατάσταση ποτιστικού συστήματος στο χωράφι μας.

Η πρώτη ύλη, δηλαδή ο σπόρος ΔΕΝ υπάρχει καθαρός στην φύση! Και στα έτοιμα σακουλάκια δεν γνωρίζουμε την βιολογική σχέση και άρα τι ποιοτική  συνάφεια έχουν με το άγριο σταμναγκάθι, προσοχή λοιπόν στην αγορά του σπόρου.

Η παραπάνω παράμετρος είναι πολύ σημαντική εξαιτίας του κόστους αγοράς του γνήσιου σπόρου  και δεδομένου ότι η επένδυση έχει τριετή διάρκεια στο χωράφι μας, και αυτό εξαιτίας του βιολογικού κύκλου του φυτού.

Σαλάτα με σταμναγκάθι και πέστο πορτοκαλιού.

Συμπέρασμα: Ο υποψήφιος καλλιεργητής θα πρέπει να ζητήσει από το γραφείο μας και τα συνεργαζόμενα στελέχη μια Γεωπονική μελέτη σκοπιμότητας.

Δηλαδή μια ολοκληρωμένη μελέτη με στοιχεία του κτήματος και της περιοχής (έδαφος- νερό - μικρό κλίμα κλπ) που θα συντάξει και θα σας παρουσιάσει εξειδικευμένος Γεωπόνος με εμπειρία και γνώση στο αντικείμενο καλλιέργεια συγκομιδή, πλύσιμο, συσκευασία, και διάθεση ενός προϊόντος με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία.

Για επικοινωνία τηλέφωνο:  210-8818416 (Γεωπόνοι για σταμναγκάθι).



Διαβάστε με δεξί κλικ σχετικά με το σταμναγκάθι