24 Μαρ 2014

Έχεις μια καλή ιδέα; έχεις λεφτά!

Το νέο αυτό επιχειρηματικό εργαλείο των startups αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για νέους που θα ήθελαν να δημιουργήσουν μια νέα πρωτότυπη επιχείρηση και στον αγροτικό τομέα.

Η επανάσταση των startups στην Ελλάδα βρήκε χώρο και στις σελίδες του περιοδικού Time. Σε δημοσίευμα επισημαίνεται με έμφαση ότι αυτές οι νέες επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα και απάντηση στο πρόβλημα διεξόδου από την οικονομική κρίση.

Το περιοδικό κάνει αναφορές σε συγκεκριμένες προσπάθειες και δημιουργίες ελληνικών startups (διαβάστε πολλές περισσότερες στη στήλη Start up made in Greece στην imerisia.gr) .Τον Δεκέμβριο του 2012, αναφέρει το Time, δύο νέοι άνθρωποι, ο Νίκος Μωραϊτάκης και ο Σπύρος Μαγιάτης, δημιούργησαν μαζί με τέσσερις φίλους τους την εταιρεία "Workable" με έδρα το Ψυχικό και βοηθούν νέους επιστήμονες να βρουν εργασία σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Το γραφείο χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες και είναι συνδεδεμένο μέσω δορυφόρου με το Λονδίνο, το Όρεγκον και το Πόρτλαντ στις ΗΠΑ. Αποτελεί τη "γέφυρα" μεταξύ νέων Ελλήνων επιστημόνων που είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων και δυσκολεύονται να βρουν εργασία και μεγάλων εταιρειών του εξωτερικού.

Εταιρείες όπως αυτή, χρηματοδοτούνται σε μεγάλο ποσοστό από τα τέσσερα funds που ιδρύθηκαν το 2012 και έχουν την οικονομική στήριξη της ΕΕ. είναι υψηλού χρηματοδοτικού ρίσκου και δίνουν κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις στη Ελλάδα με απώτερο στόχο την παραμονή νέων επιστημόνων στη χώρα.

Το Jeremie Openfund II χρηματοδότησε την Workable και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 11 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% είναι κεφάλαια της ΕΕ και το υπόλοιπο ανήκει σε ιδιώτες που επενδύουν σε νέες επιχειρήσεις.

Ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης, εταίρος του συγκεκριμένου ταμείου, δήλωσε ότι ο αρχικός στόχος είναι να επενδύσει 25 με 30 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε νέες επιχειρήσεις στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2015. Μάλλον ο στόχος θα ξεπεραστεί, καθώς η ανάπτυξη των start up εταιρειών στη χώρα ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες.

Παρόλο που δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ακόμα ότι στην Ελλάδα η δημιουργία νέων επιχειρήσεων βρίσκεται σε άνθηση, η προσπάθεια που γίνεται είναι αξιόλογη και όπως δήλωσε ο Νίκος Μωραϊτάκης, από τους δημιουργούς της Workable, όταν ξεκίνησε να "στήνει" την εταιρεία του, οι φίλοι του τον αποκαλούσαν "τρελό", όμως ο στόχος είναι να γίνει η αρχή και να σταματήσει η "διαρροή" ελληνικών εγκεφάλων στο εξωτερικό. Και αυτό φαίνεται ότι αρχίζει να γίνεται!


Ο Tilly Kalisky, εταίρος στην επενδυτική Greylock IL, δηλώνει πως «υπάρχουν δυνατότητες και προοπτικές στην Ελλάδα» και προσθέτει πως «υπάρχει μεγάλη παραγωγή ιδεών σε ανταγωνιστικό κόστος σε σχέση με ανάλογα πρότζεκτ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Πιστεύουμε πως κάποιος μπορεί να ανακαλύψει παντού εξαιρετικούς επιχειρηματίες και εταιρείες...». capital.gr 

Κάνε την ιδέα σου πράξη,