22 Μαρ 2015

Το σουβλάκι είναι ντόπιο;

Κυριακή σήμερα και είπαμε να ασχοληθούμε με ένα νόστιμο θέμα!

Μπορεί πολλοί να θεωρούν το σουβλάκι ως το εθνικό μας φαγητό, όμως στην πραγματικότητα το κρέας που τρώμε σε αυτό, μόνο ελληνικό δεν είναι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας το Βήμα, και του site iefimerida η πρώτη ύλη για τα σουβλάκια προέρχεται από τρεις βασικούς παραγωγούς με έδρα τη Δανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταναλώνουμε περίπου 300.000 τόνους χοιρινό από τους οποίους οι 190.000 είναι εισαγόμενοι. 

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, μόνο το 2013, οι εισαγωγές κρέατος ανήλθαν στα 1.110.000.000 ευρώ και σε ανάλογα επίπεδα κινήθηκαν και το 2014.


Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του φαινομένου, ας το δούμε συγκριτικά με ένα από τα κύρια εξαγόμενα προϊόντα της Ελλάδας, τα ψάρια. Κάθε χρόνο η Ελλάδα κάνει εξαγωγές αξίας 420.000.000 ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις εξαγωγές λαδιού κυμαίνονται από 250.000.000 έως 400.000.000 ευρώ ετησίως. Τα έσοδα αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας σε χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας.

Βασικοί προμηθευτές της Ελλάδας είναι η δανέζικη DanishCrown, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία και δεύτερη στον κόσμο σε παραγωγή χοιρινού, η ολλανδική Vion, βασικός προμηθευτής της ολλανδικής και γερμανικής αγοράς, όπου διαθέτει μονάδα παραγωγής και η γερμανική Tonnies, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη Γερμανία που αποτελεί οικογενειακή επιχείριση και ελέγχει και την ποδοσφαιρική ομάδα της Σάλκε.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα το Βήμα, το έλλειμμα αυτάρκειας της χώρας μας σε κόκκινο κρέας, είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στον εσωτερικό καταμερισμό της παραγωγής της ΕΟΚ οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά ανέλαβαν την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και οι χώρες του Νότου την παραγωγή ελαιόλαδου, φρούτων και λαχανικών.

Το 1980, πριν μπούμε στην ΕΟΚ η αυτάρκεια της Ελλάδας σε χοιρινό είχε φτάσει στο 85% και σε μοσχαρίσιο κρέας το 66% και σήμερα είναι στο 63% και 13% αντίστοιχα, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί και η κατανάλωση, αφού η Ελλάδα είναι η 7η χώρα στον κόσμο με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

φάρμα εκτροφής χοιρινών στην Ολλανδία


Βέβαια πάντα υπάρχουν και οι ποιοτικές εξαιρέσεις!

Άλλα χωριά είναι διάσημα για τις πλατείες τους, με τους αιωνόβιους πλατάνους, και άλλα για τα γάργαρα νερά και τη μοναδική τους φύση.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα χωριό στη Χαλκιδική, το οποίο οφείλει τη φήμη του στα… σουβλάκια του.

Ο λόγος για τον Άγιο Πρόδρομο, που είναι το πιο γνωστό μέρος της Βόρειας Ελλάδας, όπου μπορεί κάποιος να γευτεί μοναδικά σουβλάκια.

Μάλιστα, τα σουβλάκια του Αγίου Προδρόμου έχουν αποκτήσει τέτοια φήμη, που έχει φτάσει έως και τη Νέα Ζηλανδία, όπου βραβεύτηκαν πριν από χρόνια από την τοπική κυβέρνηση!

Οι μισοί από τους συνολικά 500 κατοίκους του χωριού ασχολούνται με εργασίες που αφορούν στα σουβλάκια, την παρασκευή και πώλησή τους στους επισκέπτες.

Κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του χωριού έχουν στηθεί περίπου είκοσι παραδοσιακές γραφικές ταβέρνες, όπου οι τουρίστες μπορούν να γευτούν το ξακουστό σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, τα τοπικά γλυκά και το μέλι.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων της περιοχής, το σουβλάκι είναι τέχνη που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Είναι συνώνυμο με την ιστορία του τόπου και αποτελεί τρόπο ζωής.

Ο Άγιος Πρόδρομος, σε απόσταση 50 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και μόλις 14 χλμ. από την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, τον Πολύγυρο, αποτελεί την ιδανική στάση για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται το Άγιο Όρος και το βουνό Χολομώντα.