15 Απρ 2015

Το Μπρόκολο με το παράξενο σχήμα!


ROMANESCO BROCCOLI

To μπρόκολο αυτό αποτελεί ένα από τα λαχανικά με τα πιο παράξενα σχήματα. Αποτελεί διασταύρωση μεταξύ μπρόκολου και κουνουπιδιού και υπάρχει κυρίως σε τοπικές αγορές . 

Χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και συχνά αναφέρεται και ως άνθος του μπρόκολου λόγω του σχήματος του. Αυτό το ιταλικό λαχανικό το οποίο καλλιεργούνταν κάποτε μόνο γύρω από την Ρώμη, παράγει φωτεινά πράσινα κεφάλια  τα οποία αναπτύσσονται σπειροειδώς. Το είδος αυτού του  μπρόκολου έχει τις ίδιες απαιτήσεις και καλλιεργητικές ανάγκες όπως και τα υπόλοιπα μπρόκολα και είναι εύκολο να αναπτυχθεί όπως και τα υπόλοιπα είδη. Άν και είναι φυτό ψυχρής εποχής, καλό είναι να αναπτύσσεται σε προστατευμένο χώρο για διάστημα 4-6 εβδομάδων και να μεταφυτεύεται μετά στον λαχανόκηπο με την παρέλευση του τελευταίου παγετού.


Φύτευση στον λαχανόκηπο.

Τοποθετούμε τα νεαρά σπορόφυτα ή μικρά φυτά σε αποστάσεις 15 Χ 10 εκατοστών μεταξύ των γραμμών και επί των γραμμών αντιστοίχως σε καλά αποστραγγιζόμενο χώμα. Το βάθος σποράς θα πρέπει να είναι περίπου 12 χιλιοστά. Το έδαφος θα πρέπει να λιπαίνεται και να διατηρείται σε επαρκή υγρασία  κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Κυρίως η κατεργασία του εδάφους για την σπορά ή την μεταφύτευση γίνεται από το φθινόπωρο , απομακρύνοντας πέτρες . Ακολουθεί φρεζάρισμα και ισοπέδωση. Το ΡΗ του εδάφους θα πρέπει να είναι ουδέτερο έως ελαφρά αλκαλικό. Το όξινο έδαφος θεωρείται απαγορευτικό. Γενικά το μπρόκολο προτιμά τα εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία όπως είναι η κομπόστα, τύρφη , κοπριά η ακόμα και σταχτή. Η κοπριά από κουνέλια και κότες θεωρείται η καλύτερη. Η κοπριά από αγελάδα είναι σχετικά καλή αλλά ενδεχομένως να ανεβάσει την αλκαλικότητα του εδάφους.

Η σπορά γίνεται κυρίως τον Μάιο ή ακόμα και τον Απρίλιο, όταν δεν γίνεται σε σπορείο και απευθείας στο έδαφος ενώ εάν γίνει σπορά σε σπορείο και μεταφύτευση στο χωράφι, η σπορά γίνεται συνήθως έξι με οκτώ εβδομάδες νωρίτερα μεταφύτευση στο χωράφι γίνεται μόλις τα σπορόφυτα αποκτήσουν ύψος 6-8 εκατοστά.  Μπορεί επίσης να γίνει σπορά και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, προς το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να έχουμε παραγωγή το φθινόπωρο.

 
Το πιο όμορφο και παράξενο! Μπρόκολο που έγινε ποτέ! 

Καλλιεργητικές φροντίδες
 

 Οι καλλιεργητικές φροντίδες του μπρόκολου δεν διαφέρουν από αυτές των υπόλοιπων  μπρόκολων. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν: 

•             το πότισμα το οποίο θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένο(καλό είναι το πότισμα να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην βρέχεται το φύλλωμα και συνεπώς να αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες στο φύλλωμα) ,
•             η ζιζανιοκτονία κυρίως γύρω από το σπορόφυτο αφού το μπρόκολο δεν είναι ανταγωνιστικό σε ζιζάνια.
•             Δεν ανέχεται υψηλές θερμοκρασίες και γενικά θεωρείται ψυχρής εποχής
•             Είναι φυτό το οποίο εχει μεγάλες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά κυρίως κατά την διάρκεια σχηματισμού και ανάπτυξης των κεφαλών. Η λίπανση περίπου 3 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση με λίπασμα 10-10-10 το οποίο διασκορπίζεται στην βάση του φυτού και κατά μήκος της σειράς φύτευσης αναφέρεται από πολλούς καλλιεργητές. Μετά απο την λίπανση ακολουθεί πότισμα

Συγκομιδή. Συγκομίζεται κυρίως η κεφαλή του η οποία έχει αναφερθεί ως πικάντική . Συνήθως αυτή γίνεται 3 μήνες μετά την σπορά και περίπου 2,5 μήνες από την μεταφύτευση.

Θρεπτική αξία. Αποτελεί όπως και όλα τα μπρόκολα, πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α και C, φυλλικού οξέος και μεταλλικών στοιχείων όπως είναι ο σίδηρος, φώσφορος, ασβέστιο. Θεωρείται ευαίσθητο λαχανικό το οποίο θα πρέπει να καταναλώνεται σε μικρό χρονικό διάστημα από την κοπή του ειδάλλως το κοτσάνι του γίνεται σκληρό και τα φύλλα του κιτρινωπά.

Σήμερα , γίνεται εμπορία των σπόρων του τόσο από ορισμένους Ελληνικούς οίκους σπόρων  αλλά και απευθείας εισαγωγή από ξένους οίκους. Αποτελεί εκλεκτό λαχανικό για χώρες του εξωτερικού ενώ στην Ελλάδα τώρα αρχίζει δειλά –δειλά , να καλλιεργείται ωστόσο μπορεί να καλλιεργηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Αποκλειστικό άρθρο για τις Αγροτικές Ευκαιρίες®
Γραμματεα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ

anastagra@yahoo.gr