8 Ιουλ 2016

Να φυτέψω Λεβιστικό;

Νόστιμό και θρεπτικο! Λεβιστικό. 
΄
Θέμα : πρωτότυπες μικρές καλλιέργειες

Η επιρροή των νέων σεφ της  Δανίας  στηρίχθηκε σε έντονη γεύση που μοιάζει με το  σέλινο και μπορεί  να προσθέσει χαρακτήρα στις ζεστές σαλάτες, παγωμένες  γρανίτες, ακόμα και αλμυρά ντόνατς στο Διάσημο εστιατόριο στην Κοπεγχάγη, Noma .

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο διάσημος σεφ Alice Watersτο χρησιμοποιεί ανάμεσα στα  μπαχαρικά και το  βάζει μέχρι και στα  μπιφτέκια και καφεδάκια με το Λεβιστικό.

Τα καλά νέα για τους νέους Καλλιεργητές στην Ευρώπη και στην Αμερική είναι ότι οι συγκεκριμένες – πρωτότυπες -  καλλιεργητές και η χρήση τους στην μαγειρική – μακροπρόθεσμα με ελάχιστο κόστος και μικρή έκταση καλλιέργειας θα έχουν θέση στις προθεσμιακές αγορές:

Ένα φυτό  Λεβιστικό μπορεί να φτάσει τα ύψη των 2 μέτρων μέσα σε ένα μόνο χρόνο, παρέχοντας περίπου ένα κιλό φύλλα ανά εβδομάδα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. 

Φύτευση

Αυτό το ποώδη πολυετή φυτό  μπορεί να είναι δύσκολο να ξεκινήσει από το σπόρο.

Θέλει Υπομονή : Αντί για το συνηθισμένο δηλαδή μια βδομάδα, οι σπόροι του Λεβιστικού μπορεί να διαρκέσουν  έως και 20 ημέρες για να βλαστήσουν ( με ιδιαίτερη φροντίδα) και τα φυτά δεν θα πρέπει να μεταμοσχευθούν σε εξωτερικούς χώρους μέχρι να πέσει το βράδυ και σε θερμοκρασίες περίπου 15 °C. Επιλέξτε μια τοποθεσία με καλά στραγγιζόμενα εδάφη που δέχονται  πλήρη ηλιοφάνεια ή μόνο μερική σκιά, και το διάστημα ανάμεσα στα τα φυτά τουλάχιστον 70 cm.



Η συγκομιδή του Λεβιστικού

Αν και είναι ευχάριστο  να κόψουμε  μερικά φύλλα  το πρώτο καλοκαίρι, αποφύγετε τον πειρασμό της συγκομιδής, έτσι ώστε το φυτό να εξοικονομήσει την απαραίτητη  ενέργεια για διαχείμασης. Το επόμενο έτος, μπορείτε να πάρετε την πρώτη σας συγκομιδή ψαλιδίζοντας τα εξωτερικά φύλλα, τα οποία θα αναβλαστάνει, καθ 'όλη την καλλιεργητική περίοδο. Κόψτε το κέντρο μίσχο, όταν δείτε τα πρώτα τα λουλούδια.

Εμπορία

Οι περισσότεροι καλλιεργητές  ( στην Αμερική και Ευρώπη, εδώ ΔΕΝ έχει ακόμα επαγγελματικά καλλιεργηθεί) πωλούν τα φρέσκα φύλλα, σε μικρά τσαμπιά, αλλά το αποξηραμένα φύλλα είναι Ιδιαίτερα αγαπητά από τους προμηθευτές από τσάι και τα φαρμακευτικά  βάμματα. Οι σπόροι μπορούν να διατίθενται στην αγορά ως εναλλακτική λύση στην μάραθο.

Συμπέρασμα

Δεδομένου της έντονης  γεύσης το Λεβιστικό , το βότανο λόγω της εξειδικευμένης χρήσης του  δεν προσφέρεται για μεγάλης κλίμακας παραγωγή, αλλά μπορεί να είναι μια προσοδοφόρα - και απίστευτα χαμηλού κόστους αρχικής εγκατάστασης και  συντήρησης- σε ένα μικρό κτήμα με εναλλακτική καλλιέργεια.






Μπορείτε να αγοράσετε σπόρους από εδώ