20 Ιουλ 2016

Fraises Des Bois, η πιο νόστιμη Φράουλα στον κόσμο!

Fraises Des Bois
Στα Σούπερ μάρκετ μπορούμε να βρούμε φράουλες που συνήθως είναι μεγάλες, με έντονο το ζωηρό κόκκινο χρώμα, τέλειο  σχήμα καρδιάς, και τέλεια άγευστο - τουλάχιστον σε σύγκριση με αυτό που θα μπορούσε να είναι!

Οι Φράουλες έχουν, σύμφωνα με μια μελέτη – παρουσίαση στο NPR ( USA) της Marvin Pritts, υποστεί μια τεράστια μεταμόρφωση από αρχής του περασμένου αιώνα στις ΗΠΑ. Μαζί με πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, η φράουλα έχει αναπαραχθεί επιλεκτικά για ορισμένα χαρακτηριστικά ( που προσδίδουν υψηλή εμπορικότητα) , συμπεριλαμβανομένων την διάρκεια ζωής, το ομοιόμορφο σχήμα, το έντονο κόκκινο χρώμα, και τη δυνατότητα να αντέξει την μεταφορά σε καλαθάκια χωρίς να «τραυματιστεί». 

Θα παρατηρήσετε ότι κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά ΔΕΝ περιλαμβάνουν τη γεύση του μούρου του της αρχικής καλλιέργειας ή της έντονα φυσικής γεύσης, οι  φράουλες μαζικής παραγωγής που καταλήγει στο τραπέζι μας  μπορεί να είναι οποιαδήποτε από τις εκατοντάδες των υβριδικών ειδών της φράουλας για κήπο, κτήμα ή και για οργανωμένο Θερμοκήπιο, και σχεδόν κανένα  από αυτά  δεν έχει την ιδιαίτερη γεύση που θα θέλαμε.

Η φράουλα είναι η ίδια και καλλιεργείτε σε ολόκληρο το  βόρειο ημισφαίριο.  Είναι, τεράστιος ο αριθμός και η παραγωγή!  Θα λέγαμε ότι  μαζί με του  μήλου και Πυρηνόκαρπα, όπως το ροδάκινο - ένα μέλος της οικογένειας των ρόδων. (Εδώ είναι ένα ακόμη γεγονός διασκεδαστικό  πριν μιλήσουμε για την  Fraises des Bois:. Αυτά τα μικρά πράγματα στο εξωτερικό της φράουλας που μοιάζουν με σπόρους Δεν σπόροι Είναι στην πραγματικότητα  αχαίνια: μικροσκοπικά φρούτα από μόνα τους, τα οποία περιέχουν ένα σπόρο μέσα τους.

Στην φύση υπάρχουν διάφορα είδη της άγριας φράουλας που βρέθηκαν σε όλο τον κόσμο που είναι συνήθως πολύ μικρά, σκούρα κόκκινα μούρα ομοιόμορφα και όχι σε σχήμα καρδιάς όπως η γνωστή μας φράουλα, και δεν είναι εύκολο να χωριστεί σε ίσα μέρη, όπως οι φράουλες σούπερ μάρκετ. Το καλύτερο από αυτά είναι  χαμοκέρασο , η οποία έχει πολλά διαφορετικά ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των δασικών εκτάσεων της φράουλας, αλπική φράουλα, άγρια ​​φράουλα, και το πολύ σπάνιο και ιδιαίτερα ακριβό ( Gourmet) το, Fraises des Bois – που σημαίνει κυριολεκτικά, φράουλες του δάσους.

Το Fraises des Bois είναι ένα ιδιαιτέρα σκληρό – ανθεκτικό - φυτό, αν και φαίνεται λεπτό, μικρό και ευαίσθητο: Μπορεί να ανεχτεί στο πολύ κρύο καιρό, και πολύ ζεστό καιρό, πολύ διαφορετικές ποσότητες  βροχοπτώσεων και υγρασίας, και συχνά βρίσκονται ακριβώς μέχρι το σημείο της ανθρώπινης δραστηριότητας. Συνήθως στην Βόρεια Ευρώπη και στις ΗΠΑ του αρέσει ιδιαίτερα να φύεται στα σημεία δεξιά κατά μήκος στα μονοπάτια και δρόμους.

Έχει μια απίστευτη γεύση και δεν είναι τυχαίο ότι παρασκευάζονται πολύ νόστιμα Σιρόπια για παγωτό! Και μαρμελάδες.

Αγρότισσες υπαίθριας  Βιολογικής Άγριας Φράουλας!  Ισπανία.
Οποίος έχει την τύχη να δοκιμάσει ένα καρπό ( πωλούνται στα καλά καταστήματα που τροφοδοτούν εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία Πολυτελείας) θα πει αμέσως ότι  δεν έχει φάει πραγματικά τόση νόστιμη  φράουλα πριν.

 Τα πάντα στην γεύση είναι στο μάξιμουμ!: Είναι τόσο πολύ πιο όξινα αλλά και πολύ πιο γλυκό από οποιοδήποτε φράουλα των σούπερ μάρκετ. Είναι πλούσια και ισχυρή, υπενθυμίζοντάς σας γιατί οι Έλληνες είδαν τη φράουλα ως σύμβολο της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα!

Η Fraises des Bois δεν καλλιεργείται εμπορικά ( μαζικά)  στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αποτελεί μια πολύ ιδιαίτερη καλλιέργεια μικρής κλίμακας. Αν είστε τυχεροί, μπορείτε μερικές φορές να το βρείτε σε λαϊκές αγορές στην Αμερική την άνοιξη και το καλοκαίρι. Μπορείτε επίσης να αναπτυχθούν οι ίδιοι, αν και η διαδικασία βλάστησης του είναι δύσκολη, και είναι επιρρεπείς σε διάφορους τύπους ασθενειών.

Μια εναλλακτική λύση: Τον τελευταίο καιρό, μερικοί καλλιεργητές στην Αμερική έχουν πειραματιστεί με νέες ποικιλίες φράουλας που επιδιώκουν να συνδυάσουν του Fraises des bois  την εξαιρετική γεύση με λίγο από την ιδιαίτερη ανθεκτικότητα της φράουλας των σούπερ μάρκετ. Το καλύτερο από αυτά που έχει βρεθεί είναι η φράουλα TRISTAR , η οποία μπορεί να βρεθεί σε λαϊκές αγορές στη Νέα Υόρκη και αλλού. Η ποικιλία  TRISTAR  -ονομάστηκε έτσι για την ικανότητά της να παράγει σε τρεις εποχές (άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο)   -είναι μεγαλύτερη από το Fraises des Bois (αλλά πολύ μικρότερο από ό, τι μια φράουλα του  σούπερ μάρκετ), και έχει μια πολύ παρόμοια γεύση.

παγωτό Άγρια Φράουλα! 
Συμπέρασμα: Ο καταναλωτής στα σούπερ μάρκετ αρέσκεται να αγοράζει ομοιόμορφα, χωρίς προσβολές και χτυπήματα με έντονο το χρώμα φράουλες … αλλά από γεύση… αν δεν έχει δοκιμάσει την συγκεκριμένη ποικιλία δεν μπορεί να πει ότι έχει φάει πραγματική γεύση φράουλας!

Αν βρεθείτε στην Φλωρεντία – Ιταλία ζητήστε από τα καλά Gelateria ( καφέ – Ζαχαροπλαστεία) παγωτό με μαρμελάδα Fraises Des Bois.
Μια πρόταση των Αγροτικών Ευκαιριών για «ψαγμένους» Νέους Αγρότες που αρέσκονται να πειραματίζονται με κάτι Νέο!

Μια Νέα Εναλλακτική Καλλιέργεια

Βιβλιογραφία





Οι Αγροτικές Ευκαιρίες σε Επαγγελματίες Αγρότες μπορούν να υποστηρίξουν την δημιουργία ( γεννητικό υλικό και Know How) αλλά και το marketing – Διάθεση του συγκεκριμένου φυτού σε Επαγγελματική κλίμακα.

Στην αρχή με πειραματική, μικρής κλίμακας Καλλιέργεια.



Για Επικοινωνία κάντε κλικ εδώ : Επικοινωνία