21 Οκτ 2017

Μανιτάρι Τρούφα μια ενδιαφέρουσα πρόταση για καλλιέργεια


Το μανιτάρι τρούφα είναι ένα σχετικά δυσεύρετο και σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων, σε βάθος 6 έως 15 περίπου εκατοστών από το έδαφος. 

Η γαστρονομική και θρεπτική της αξία την κάνουν περιζήτητη παγκοσμίως, ενώ το άρωμα της είναι μοναδικό και εκλεκτό, όπως και η γεύση που δίνει στα φαγητά. Η τρούφα, ακόμη και σε μικρή ποσότητα, μπορεί να μετατρέψει με το μοναδικό της άρωμα, μια απλή συνταγή, σε μοναδική απόλαυση. 

Η αυξημένη της ζήτηση, σε συνδυασμό με τις μικρές ποσότητές της που διατίθενται στην αγορά, κάνουν την τιμή πώλησής της ιδιαίτερα υψηλή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι σοδειές προπωλούνται.


Μία πρόσφατη είδηση όμως πιθανά και να ανατρέψει όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του πανεπιστημίου της Ταϊλάνδης, Chiang Mai, δύο νέα είδη τρούφας, εντελώς άγνωστα μέχρι τώρα, ανακαλύφθηκαν σε περιοχή, βόρεια της χώρας. «Επιβεβαιώσαμε ότι είναι τρούφες τόσο από το DNA όσο και από την όψη τους», δήλωσε ο Jaturong Khamla, ένας από τους ερευνητές πίσω από τις νέες ανακαλύψεις.



Ένα από τα νέα είδη είναι μια λευκή τρούφα, που όμως έχει ανακαλυφθεί αρκετά νωρίτερα, το 2014, ενώ η άλλη, είναι καφέ χρώματος εξωτερικά αλλά με λευκό εσωτερικό. Στα δύο νέα είδη δόθηκαν τα ονόματα «tuber thailanddicum» και «tuber lannaense» αντίστοιχα.

Το 2017, η ομάδα του Khamla, που μάλλον έχει βρει πραγματικό «χρυσωρυχείο» στην Ταϊλάνδη, ανακάλυψε ακόμα ένα είδος λευκής τρούφας, την «tuber magnatum», η οποία είναι της ίδιας σχεδόν οικογενείας με εκείνες της Ιταλίας. Παρ’ όλα αυτά, το πιο ελαφρύ της άρωμα και το μικρό της μέγεθος, την κάνουν λιγότερο ελκυστική από την ιταλική.

Οι ανακαλύψεις έγιναν στο εθνικό πάρκο του Mount Suthep, στην βορειοδυτική Ταϊλάνδη. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, ο ορεινός βορράς διαθέτει πιο ψυχρό και υγρό κλίμα, συνθήκες στις οποίες αναπτύσσονται οι τρούφες. Αν και η ομάδα του Khamla είναι εξειδικευμένη στους μύκητες, έχοντας ανακαλύψει πολλά νέα είδη μανιταριών τα τελευταία 18 χρόνια, δηλώνει πως αυτή είναι η πρώτη φορά που ερευνά τις συγκεκριμένες τρούφες τροπικού κλίματος, τις πρώτες της ΝΑ Ασίας.


Πάντως, η συγκεκριμένη ανακάλυψη μπορεί και να ανατρέψει πολλά δεδομένα στην «χρυσή» αγορά της τρούφας παγκοσμίως, τόσο για το τι μπορούν να προσφέρουν στην ιατρική και την γαστρονομία τα νέα είδη όσο και την τιμή που μπορεί να έχουν. Να σημειώσουμε ότι η μαύρη τρούφα (tuber melanosporum) λέγεται και «μαύρο διαμάντι», λόγω της μεγάλης αξίας της. 



Επίσης, η τιμή της άγριας τρούφας «tuber magnatum», κυμαίνεται από 3.000 και μπορεί να φτάσει τα 7.000 ευρώ το κιλό.

 Το Δεκέμβριο του 2009, μια τρούφα «tuber magnatum», πωλήθηκε για 10.200 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τη Wikipedia, ενώ η τιμή ρεκόρ για λευκή τρούφα, σημειώθηκε το Δεκέμβριο του 2007, όταν ο Stanley Ho, ιδιοκτήτης καζίνο στο Μακάο, κατέβαλε 330.000 δολάρια για ένα κομμάτι βάρους 1,5 κιλού.




Οι υψηλές τιμές της, έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν και αυστηροί νόμοι για την πώλησή της, καθώς τρούφες μπορούν να πουλήσουν μόνον όσοι έχουν σχετική, ειδική άδεια τρουφοκαλλιεργητή. Επιπλέον, παρατηρείται συχνά και το φαινόμενο κλοπής της τρούφας, για την αντιμετώπιση του οποίου, η αστυνομία περιπολεί στις καλλιέργειες την εποχή της συγκομιδής και εγκαθίστανται συστήματα παρακολούθησης. Πηγή 

Σχετικά άρθρα