28 Δεκ 2018

Αυγά γαλοπούλας γιατί δεν βρίσκουμε να αγοράσουμε;



Θέμα : Αυγά γαλοπούλας

Γιατί τελικά δεν βρίσκουμε στην αγορά φρέσκα αυγά από Γαλοπούλες

Γιατί όχι όμως;

Τα αυγά της Γαλοπούλας είναι τελείως βρώσιμα: Όσοι έχουν γαλοπούλες στην αυλή τους ή σχετική επαγγελματική φάρμα εκτροφής γαλοπούλας, αναφέρουν ότι τα αυγά τους γεύονται πολύ παρόμοια με τα αυγά κοτόπουλου.

Είναι ελαφρώς μεγαλύτερα, το κέλυφος ελαφρώς σκληρότερο, ( όπως της πάπια και της χήνας ) και η μεμβράνη μεταξύ του κελύφους και του αυγού ελαφρώς παχύτερα, αλλά αλλιώς, όχι πολύ διαφορετικά.


Στην Αμερική που έχουμε σχετικά στοιχεία παρήγαγαν περισσότερα από 233 εκατομμύρια γαλοπούλες το 2015, σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία εκτροφείων γαλοπούλας. 

Η Γαλοπούλα μάλιστα είναι το τέταρτο δημοφιλέστερο κρέας στη χώρα, πίσω από το κοτόπουλο, το βόειο κρέας και το χοιρινό κρέας, στην χώρα μας εκτός από τα Χριστούγεννα την βρίσκουμε και σε Ζαμπόν ( και σχετικά αλλαντικά ).

Τελικά υπάρχουν πολλές περισσότερες γαλοπούλες από όσες πιστεύαμε ότι υπάρχουν!

Τότε γιατί τα αυγά γαλοπούλας είναι τόσο σπάνια;

Η απάντηση αποδεικνύεται από ότι είναι ένας ευρύς συνδυασμός παραγόντων, οι οποίοι μαζί προστίθενται στους παραγωγούς γαλοπούλας λίγο πολύ αποφασίζοντας να μην ενοχλήσουν την είσοδο στην αγορά των αυγών.

Για ένα κυρίως λόγο, οι γαλοπούλες γεννούν τα αυγά πολύ λιγότερο συχνά από άλλα πτηνά εκτροφής. ένα κοτόπουλο ή μια πάπια βάζει περίπου ένα αυγό την ημέρα, αλλά μια γαλοπούλα βάζει το πολύ περίπου δύο ανά εβδομάδα.

Οι γαλοπούλες είναι επίσης πιο ακριβά πτηνά για να ανατραφούν σε ένα εργοστασιακό περιβάλλον, που απαιτούν πολύ περισσότερο χώρο και φαγητό από ένα κοτόπουλο.
Αριστερά αυγό γαλοπούλας και δεξιά αυγό κότας.
Ακόμη χειρότερα, οι γαλοπούλες αργούν την διαδικασία παραγωγής αυγών. "Οι γαλοπούλες έχουν μεγαλύτερο κύκλο ζωής, οπότε πρέπει να φτάσουν σε περίπου 7 μήνες πριν μπορέσουν να παράγουν ωάρια", Τα κοτόπουλα για παράδειγμα πρέπει να φτάσουν σε περίπου 5 μήνες - ίσως να μην φαίνονται πολλά, αλλά δεδομένου ότι οι γαλοπούλες είναι επίσης πιο ακριβές για το σπίτι και τη διατροφή τους, αυτοί οι επιπλέον μήνες μπορεί να είναι δαπανηροί για να μπει σε μια διαδικασία μια φάρμα εκτροφής να θεωρήσει συμφέρουσα την ενασχόληση παραγωγής και εμπορίας αυγών γαλοπούλας και να προβεί στην σχετική επένδυση ( Ωοσκοπικό κέντρο, συσκευασία,  HACCP κλπ ).

Και ας μην αναφέρουμε αναλυτικά το πώς θα πείσει το καταναλωτικό κοινό για αυτό το Νέο προϊόν εδώ στην Ελλάδα δεν είμαι InMarket τα αυγά από χήνα, πάπια, και σε μικρό βαθμό τα αυγά από τα ορτύκια.

Λόγω του κόστους παραγωγής και της έλλειψης, τα αυγά γαλοπούλας τείνουν να είναι αρκετά ακριβότερα, συνήθως γύρω στα  4€ / αυγό – περίπου στην Ευρώπη.
Μικρή γαλοπούλα ( Νεοσσός ).
Αυτό σημαίνει ότι ένα γονιμοποιημένο αυγό είναι πολύ πιο πολύτιμο από ένα αυγό για ανθρώπινη κατανάλωση. είναι πολύ πιο λογικό να αναπαράγονται περισσότερες γαλοπούλες παρά να πωλούν τα αυγά τους.

Έτσι θα χαρούμε τις κλασικές Γαλοπούλες και φέτος ! και αν βρούμε και ένα εκτροφείο, και έχει διαθέσιμα, μπορούμε να αγοράσουμε μερικά αυγά για μια Gourmet ομελέτα.

Στο παρακάτω Video μπορείτε να δείτε
 μια απλή συνταγή με Αυγά Γαλοπούλας.