15 Οκτ 2011

Οι εκλογές στη Βουλγαρία αναδεικνύουν σε έργο πρώτης γραμμής τον ελληνοβουλγαρικό κάθετο άξονα

Βουλγαρία-Προεδρικές εκλογές 2011

Η επίσκεψη δεν έχει λάβει ακόμα οριστικά χαρακτήρα, αλλά όλα δείχνουν ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επιθυμεί να επιβλέψει προσωπικά την εξέλιξη των εργασιών. 

Με αφορμή την παρουσία του στο Κίρτζαλι, αναμένεται να βρεθεί στο σημείο του άξονα, όπου αυτή τη στιγμή εκτελούνται οι εργασίες τοποθέτησης των οικίσκων ελέγχου στα σύνορα των δύο χώρων.
Σε έργο πρώτης γραμμής αναδεικνύουν οι προσεχείς εκλογές στη Βουλγαρία τον ελληνοβουλγαρικό κάθετο άξονα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του “Χ” επίκειται επίσκεψη στο έργο του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Μπόικο Μπορίσοφ το προσεχές Σάββατο 15 Οκτωβρίου. Η επίσκεψη δεν έχει λάβει ακόμα οριστικά χαρακτήρα, αλλά όλα δείχνουν ότι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επιθυμεί να επιβλέψει προσωπικά την εξέλιξη των εργασιών. Έτσι αναμένεται με αφορμή την παρουσία του στο Κίρτζαλι, να βρεθεί στο σημείο του άξονα, όπου αυτή τη στιγμή εκτελούνται οι εργασίες τοποθέτησης των οικίσκων ελέγχου στα σύνορα των δύο χώρων. Τον κ. Μπορίσοφ θα συνοδέψει η περιφερειάρχης της περιοχής του Κίρτζαλι Ιβάνκα Ταουσάνοβα.

Το ενδεχόμενο επίσκεψης στον ελληνοβουλγαρικό κάθετο άξονα του πρωθυπουργού, άφησε ανοιχτό και ο πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκης Βασίλ Βάλτσεβ με τον οποίον επικοινώνησε ο “Χ”. Ο πρόξενος ανέφερε ότι είναι προγραμματισμένη η παρουσία του Μπόικο Μπορίσοφ στο Κίρτζαλι και ίσως αυτή συνδυαστεί και με μία περιήγηση στο έργο. Τόνισε βέβαια ότι η επίσκεψη θα έχει καθαρά υπηρεσιακό χαρακτήρα και δεν προβλέπει συναντήσεις με την ελληνική πλευρά. Πάντως σε επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργό, στο σημείο θα μεταβεί και ο πρόξενος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος μάλιστα θα διασχίσει το ελληνικό τμήμα του άξονα, το οποίο είναι έτοιμο μέχρι τα σύνορα. Η επίσημη συνάντηση πολιτικών από Ελλάδα και Βουλγαρία προετοιμάζεται για τον Νοέμβριο με αφορμή τα εγκαίνια του κάθετου άξονα, όπου προβλέπεται και συνεδρίαση σε επίπεδο υπουργών των δύο κρατών.(περισσ.)

Στις 23 Οκτωβρίου στη Βουλγαρία θα διενεργηθούν δημοτικές και προεδρικές εκλογές. Παρά το γεγονός ότι ο κρατικός ηγέτης έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, η εκλογή του είναι σημαντική. Πρόκειται για το μόνο ανώτατο αξίωμα που εκλέγεται από τον λαό, σε αντίθεση με το αξίωμα του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δείχνει την ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα.
Η ανάδειξη της υποψηφιότητας δύο πετυχημένων υπουργών – εμπειρογνωμόνων για το αξίωμα του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος GERB, γεννάει ελπίδες για νέο όραμα του προεδρικού θεσμού, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία των εταιρειών δημοσκοπήσεων, οι υποψήφιοι του GERB έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές το φθινόπωρο.βλ.