Βιολογική Κτηνοτροφία

Αθήνα 2 Δεκεμβρίου 2015

Αναρτήθηκαν οι λίστες με τους δικαιούχους για τη βιολογική κτηνοτροφία
 σε Καβάλα και Πιερία.


Μετά από περισσότερα από 3 χρόνια καθυστέρηση, ένα βήμα πριν την πληρωμή τους φαίνεται πως βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Πιερίας και της Καβάλας, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των βιολογικών. Οι δύο Περιφέρειες ανήρτησαν τις λίστες με τα ονόματα των δικαιούχων, γεγονός που σημαίνει ότι μετά το προβλεπόμενο διάστημα των ενστάσεων, η δισκέτα θα φτάσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ και από εκεί θα πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο για την πληρωμή των δικαιούχων.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Καβάλας

Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου αναρτήθηκαν στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσία μας Αναλυτικές Καταστάσεις Πληρωμής της Δράσης 1.2 Βιολογική Κτηνοτροφία για την πρόσκληση 800/19605/17-02-2012, όπως ανακοινώνει η ΠΑΜΘ/ΠΕ Καβάλας και ειδικότερα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Ορίζεται περίοδος ενστάσεων επί των Καταστάσεων Πληρωμής από 26-11-2015 έως και 02-12-2015. Οι ενστάσεις κατατίθενται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Διοικητήριο, 4ος όροφος. Για περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία 465 και 456.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πιερίας

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας γίνεται γνωστό ότι στον πίνακα ανακοινώσεων της υπηρεσίας (28ης Οκτωβρίου 40, Κατερίνη) έχει αναρτηθεί η κατάσταση πληρωμής δικαιούχων της δράσης 1.2 «Βιολογική Κτηνοτροφία» για το έτος 2012.


Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής έως και τις 2-12-2015. Πληροφορίες: Σοφία Θεοδωρίδου Γεωπόνος της Διεύθυνσης, στο τηλέφωνο 2351351256.


Αθήνα 2 Δεκεμβρίου 2015

Πρώτοι όσοι έχουν αυτόχθονες φυλές!

Γίδα Σκοπέλου

Προβάδισμα για λήψη Δικαιώματος βοσκής, εκτός από τους ντόπιους, αποκτούν και όσοι εκτρέφουν αυτόχθονες φυλές (απειλούμενες µε εξαφάνιση) κατά τη σχετική διαδικασία που θα «τρέξει» το επόμενο διάστημα και μέσα στο 2015 – 2016,  το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι περιφέρειες της χώρας.

Αυτό προβλέπει Νομοτεχνική  βελτίωση, που πέρασε στο νομοσχέδιο για τις «Βοσκήσιµες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις», έπειτα από πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τα αιτήματα δεκάδων βουλευτών που κατά βάση εκλέγονται στην ελληνική περιφέρεια.

Η εν λόγω Νομοτεχνική βελτίωση, την οποία διάβασε ο Βαγγέλης Αποστόλου και δεν έτυχε αντιδράσεων έχει πάρει ήδη το δρόμο  για τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, προκειμένου να προστεθεί στο Άρθρο 6, παράγραφος 1 του νομοσχεδίου.



Αθήνα 2 Δεκεμβρίου 2015

Μελέτη της ευεργετικής επίδρασης των Αρωματικών Φυτών στην διατροφή των Αιγοπροβάτων


Salvia triloba L.
Τα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η ρίγανη (Origanum vulgare L.), το φασκόμηλο (Salvia triloba L.) και το δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis L.), ενώ για την πραγματοποίηση της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν 49 αρσενικά απογαλακτισμένα αρνιά της φυλής Φλώρινας (Πελαγονίας).

Διαβάστε αναλυτικά εδώ:   



Αθήνα 1 Δεκεμβρίου 2015

Νέοι κτηνοτρόφοι



Επτά νέες ομάδες κτηνοτρόφων – παραγωγών γάλακτος παίρνουν “σάρκα και οστά” το επόμενο διάστημα, αμέσως μόλις υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης, που θα καθορίζει τον αριθμό των μελών και την ποσότητα γάλακτος που θα πρέπει να παράγουν.

Αυτό γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος σε εισήγησή του στο συνέδριο της Gaia-Επιχειρείν στο Ζάππειο Μέγαρο, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015.

Παρουσιάζοντας στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας, ο ίδιος, τόνισε πως η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα της αιγοτροφίας, καθώς εκτρέφει το 35% των αιγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στον αντίποδα η αγελαδοτροφία φθίνει συνεχώς δεδομένου ότι πάνω από 20.000 επαγγελματίες και ιδίως νέα παιδιά εγκατέλειψαν τον κλάδο μέσα σε μια εξαετία.

Σχετικά Σεμινάρια Αγροτικών Ευκαιριών®




Αθήνα 19 Οκτωβρίου 2014

Μια αγελάδα για Ρεκόρ Γκίνες!


Είναι δίμετρη και εντυπωσιακή, την φωνάζουν Ανθούλα και ήδη είναι μία σταρ!

Είναι η αγελάδα από τις ΗΠΑ που έσπασε το ρεκόρ της πιο ψηλής αγελάδας στον κόσμο.

Μετρήθηκε 1,93 εκατοστά.


Η ιδιοκτήτρια της 13χρονης Ανθούλας, Πάτι Χάνσον, δήλωσε πως δεν υπάρχει κάποιο μυστικό στην τροφή της αφού τρώει ότι και όλες οι άλλες αγελάδες στον κόσμο.

δείτε το Video με την Super Αγελάδα!



Αθήνα 9 Ιανουαρίου 2014

Σεμινάριο Νέου κτηνοτρόφου


 Δείτε ένα ενδιαφέρον σεμινάριο που ετοιμάσαμε με κόπο για τους ενδιαφερόμενους


Αθήνα 19 Νοεμβρίου 2013

Επιτέλους η πηγή προέλευσης στο κρέας!


Από τις 14 Δεκεμβρίου του 2014 τίθεται σε ισχύ ο κανονισμός 1169/2011 «σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές», όπου προβλέπεται η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης για το χοιρινό και το πρόβειο κρέας καθώς και τα πουλερικά.


Η αναγραφή καταγωγής είναι επί του παρόντος υποχρεωτική για το βόειο κρέας και τα προϊόντα με βάση το βόειο κρέας στην Ε.Ε. μετά την κρίση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών. Σύμφωνα με τον κανονισμό οι ειδικές απαιτήσεις καταγωγής μπορούν να διαφέρουν από τον έναν τύπο κρέατος στον άλλο σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά των ζωικών ειδών. Αναφέρει δε ότι είναι σκόπιμο να προβλεφθεί, μέσω εκτελεστικών κανόνων, η καθιέρωση υποχρεωτικών απαιτήσεων που θα μπορούν να ποικίλλουν από τον έναν τύπο κρέατος στον άλλο, λαμβανομένης υπ’ όψιν της αρχής της αναλογικότητας και του διοικητικού φόρτου για τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων και τις αρχές επιβολής του νόμου.

Αθήνα 21 Οκτωβρίου  2013


Βρυξέλλες : Πράσινο φως για να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετη ύλη στη διατροφή των ζώων, η L-κυστίνη στη λειτουργική ομάδα «αμινοξέα, άλατα αμινοξέων κι ανάλογες ουσίες» έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η L-Κυστίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, που περιέχει θείο. Σε συνδυασμό με άλλα  θρεπτικά συστατικά είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει από επιδράσεις ακτινοβολίας, καπνίσματος αλκοόλ, βαρέα μέταλλα αλλά θεωρείται  ακατάλληλη για τους διαβητικούς.

Για τη χορήγηση άδειας για την L-κυστίνης ως πρόσθετη ύλη ζωοτροφών για όλα τα ζωικά είδη, η οποία ταξινομείται στην κατηγορία πρόσθετων υλών «θρεπτικές  πρόσθετες ύλες», είχε προηγηθεί το αίτημα της χορήγησης άδειας κι ήδη από τις 13 Μαρτίου 2013 είχε εκδοθεί πόρισμα της γνωμοδοτικής επιτροπής.  

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση  η L-κυστίνη, υπό τους προτεινόμενους όρους χρήσης, δεν έχει δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία των ζώων, στην υγεία του ανθρώπου ή στο περιβάλλον και ότι μπορεί να θεωρηθεί ότι συμβάλλει αποτελεσματικά στις απαιτήσεις για θειούχα αμινοξέα σε όλα τα ζωικά είδη. Η Αρχή θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη να θεσπιστούν ειδικές απαιτήσεις παρακολούθησης μετά τη διάθεση στην αγορά.


Η Αρχή υπογραμμίζει ότι επαλήθευσε την έκθεση σχετικά με τη μέθοδο ανάλυσης της πρόσθετης ύλης ζωοτροφών στις ζωοτροφές, η οποία υποβλήθηκε από το εργαστήριο αναφοράς το οποίο συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθμό:  1831/2003. Πηγή


Αθήνα 14 Οκτωβρίου  2013


Σημαντικό βήμα και παράλληλα καινοτόμα πρόταση αποτελεί για την περιοχή μας η δραστηριότητα που αναπτύσσει Σκιαθίτης, ο οποίος ασχολείται με την εκτροφή γαϊδουριών, με σκοπό την παραγωγή γάλακτος.

Ο 32χρονος Παναγιώτης Καλογιάννης έχει αναπτύξει πρότυπες υποδομές, με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση του νησιού, δημιουργώντας καινούργιες προοπτικές στο πεδίο του αγροτουρισμού.


Ο μοναδικός στην περιοχή μας εκτροφέας γαϊδουριών, έχει θέσει ως στόχο την τυποποίηση και εξαγωγή του γάλακτος γαϊδούρας, που φημίζεται για τις ευεργετικές και εν γένει θεραπευτικές του ιδιότητες, από αρχαιοτάτων χρόνων, παράλληλα δε, τη δημιουργία θεματικού πάρκου, με επίκεντρο τα ζώα που εκτρέφει.  Αναλυτικά δείτε την πηγή του άρθρου για το Γάλα Γαϊδούρας….


Αθήνα 10 Σεπτεμβρίου  2013

Θα επιτραπεί η παραγωγή και εμπορία γάλακτος από Γαϊδάρα !

Η κατάρτιση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης του γάλακτος όνου, εξετάστηκε σε σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλο με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΦΕΤ Ιωάννη Τσιάλτα, του προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Θωμά Αλεξανδρόπουλου, καθώς και στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής.

Κατά τη διάρκειά της εξετάσθηκαν οι υγειονομικές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληροί το γάλα όνου προκειμένου να διατεθεί προς ανθρώπινη κατανάλωση. Ο αναπληρωτής υπουργός, ενημερώθηκε για τα προαπαιτούμενα κριτήρια καθ' όλο το μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας γάλακτος όνου, από την εκτροφή των ιπποειδών και την παραγωγή, εμπορία και διακίνηση του προϊόντος, μέχρι τον καταναλωτή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το γάλα όνου», δήλωσε σχετικά ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, «αποτελεί ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία το οποίο κυκλοφορεί στο εμπόριο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποφέρει οφέλη στους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Στη χώρα μας υπάρχει η δυνατότητα εκτροφής όνων και παραγωγής γάλακτος με αξιόλογες προοπτικές αξιοποίησής του στην υγεία και τη διατροφή».


Σύμφωνα με πληροφορίες το γάλα όνου έχει ιδιαίτερα υψηλή τιμή που ανά λίτρο μπορεί να ανέρχεται και σε 50 ευρώ. 


Αθήνα 6 Αυγούστου  2013

Απλοποίηση της διαδικασία νομιμοποίησης μικρών στάβλων


 Πέντε χαρτιά θα χρειάζονται συνολικά από δω και πέρα για τη νομιμοποίηση σταυλικών εγκαταστάσεων έως 35 τμ. που μέχρι τώρα δεν είχαν καταφέρει να αδειοδοτηθούν. Το απόγευμα της Παρασκευής, 2 Αυγούστου, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και στην παράγραφο 13 του άρθρου 23 αναφέρει τα εξής:

Αυθαίρετοι στάβλοι καταχωρημένοι στο ΟΣΔΕ, που δεν υπερβαίνουν τα 35 τμ. νομιμοποιούνται χωρίς καταβολή προστίμου.

«Αυθαίρετες κατασκευές σταυλικών εγκαταστάσεων και συνοδών κτιρίων προσωρινής διαμονής των κτηνοτρόφων, που δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 35 τμ., σε δημόσιες υπό νόμιμη παραχώρηση ή ιδιωτικές εκτάσεις, τις οποίες εκμεταλλεύονται νομίμως κτηνοτρόφοι και είναι καταχωρημένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΟΣΔΕ), μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου και να νομιμοποιηθούν χωρίς την καταβολή προστίμου.

Για να μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του παραπάνω νόμου θα πρέπει να υποβάλλουν:

α) Αίτηση.
β) Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, με τα αντίστοιχα αποσπάσματα χάρτη, όπου θα αποτυπώνονται από τον μηχανικό τα σημεία των σταυλικών εγκαταστάσεων.
γ) Τεχνική έκθεση μηχανικού, όπου δηλώνεται ότι οι επιφάνειες του κτίσματος ή των κτισμάτων προσωρινής διαμονής δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 35,00 τμ., καθώς και ο τρόπος κατασκευής αυτών και των σταυλικών εγκαταστάσεων.

δ) Παράβολο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους τριακοσίων (300) ευρώ».

Αθήνα 18 Ιουλίου  2013



Στις 18/07/2013 έγινε η πληρωμή Κρατικής Ενίσχυσης ήσσονος Σημασίας (DE MINIMIS) 2012 με 269 δικαιούχους και ποσό: 1.060.800€

Τι είναι αυτό;

Στήριξη μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) όσων δραστηριοποιούνται στην εκτροφή ορνίθων κρεοπαραγωγής /αναπαραγωγής/ ωοπαραγωγής , αλλά και παραγωγών γαλοπούλας κρεοπαραγωγής και θηραματικών πτηνών (ορτύκια), προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τις λεπτομέρειες εφαρμογής για την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας ( de minimis) στο τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων στα πλαίσια εφαρμογής του σχετικού κανονισμού καθορίζει απόφαση που συνυπογράφουν ο Μόσχος Κορασίδης και ο Θανάσης Τσαυτάρης.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί είναι 25 εκατ. ευρώ, ενώ προστίθενται νέες κατηγορίες δικαιούχων παραγωγών. 


Από αυτούς, όπως διευκρινίζεται, δικαιούχοι ενίσχυσης είναι όσοι εκτρέφουν ετησίως τουλάχιστον: 10.000 όρνιθες κρεοπαραγωγής ή 2.000 όρνιθες ωοπαραγωγής ή 1.000 γαλοπούλες κρεοπαραγωγής, ή 1.000 ορτύκι

---------------------------------------------------------------------------------------------
Αθήνα 15 Ιουλίου  2013

Η εκτροφή και οι δυνατότητες στην Ελλάδα του προβάτου της φυλής Φριζάρτα


Μία από τις σημαντικές φυλές γαλακτοπαραγωγών προβάτων που εκτρέφονται σήμερα στην Ελλάδα είναι το Φρισλανδόμορφο πρόβατο της Άρτας ή Φριζάρτα. Κίνητρο για τη δημιουργία της συγκεκριμένης φυλής τις δεκαετίες του 60’ και 70’ υπήρξε η ανάγκη για την αποδοτικότερη αξιοποίηση των πεδινών βοσκοτόπων της ευρύτερης περιοχής της Άρτας και φυσικά για την περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των εγχώριων προβάτων που εκτρέφονταν στη περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση χρησιμοποιήθηκαν κριάρια της φυλής Ανατολικής Φρισλανδίας (φυλή ιδιαίτερα γνωστή για την υψηλή της γαλακτοπαραγωγή) για τη γονιμοποίηση προβατίνων που ανήκαν σε ποίμνια της πεδινής περιοχής της Άρτας. Το Εγχώριο πρόβατο που συμμετείχε στο πρόγραμμα δημιουργίας της φυλής ήταν το αποτέλεσμα διασταυρώσεων, κατά το παρελθόν, εγχώριων φυλών συμπεριλαμβανομένων των φυλών Μπούτσκο, Καραμάνικο Κατσικάς, Καραγκούνικο και Χίου. Τελικά, η φυλή στην παρούσα μορφή της, προέκυψε έπειτα από συνεχείς διασταυρώσεις γεννητόρων μιγάδων ½ Ανατολικής Φρισλανδίας, με το οποίο έχει αρκετά κοινά φαινοτυπικά χαρακτηριστικά και ½ Εγχώριο.

γράφει ο κος Α.Ι. Γελασάκης | Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Εργαστήριο Ζωοτεχνίας Κτηνιατρικής Σχολής, Α.Π.Θ.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά



Τα πρόβατα της φυλής Φριζάρτα είναι μεγαλόσωμα. Ο χρωματισμός είναι λευκός με ελάχιστα άτομα να φέρουν ερυθρόχρωμες ή καστανόχρωμες κηλίδες γύρω από τα μάτια, στο επιρρίνιο ή στα αυτιά. Το κεφάλι, χωρίς κέρατα και στα δύο φύλα, είναι γενικά μεγάλο και ευρυμέτωπο και το επιρρίνιο ελαφρά κυρτό. Τα αυτιά είναι λεπτά, σχεδόν διαφανή, με ελάχιστες καλυπτήριες τρίχες, γεγονός που τους προσδίδει έναν ρόδινο χρωματισμό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μάλιστα είναι μεγάλα με οριζόντια κατεύθυνση.

Η συνολική διάπλαση του προβάτου της φυλής Φριζάρτα είναι εκείνη των μεγαλόσωμων φυλών γαλακτοπαραγωγού τύπου και όμοια με τη διάπλαση του προβάτου της φυλής της Ανατολικής Φρισλανδίας. Ο μέτρια σαρκώδης και μέσου μήκους τράχηλος, ο μακρύς κορμός και η σχεδόν ευθεία ράχη με την ευρύχωρη και ογκώδη κοιλιά είναι μερικά από τα κοινά χαρακτηριστικά των δύο φυλών. Ο μαστός είναι καλά αναπτυγμένος με σαφή διαχωρισμό των δύο ημιμορίων και καλή προσάρτηση στο οπίσθιο τμήμα της κοιλιάς. Γενικά, η αρμονική διάπλαση του μαστού σε συνδυασμό με το μέτριο μήκος των θηλών και τον προσανατολισμό τους προς τα κάτω και ελαφρά προς το πλάγια και εμπρός, καθιστά τις προβατίνες της φυλής κατάλληλες για μηχανικό άρμεγμα, γεγονός που αποτελεί ένα από τα σημαντικά προτερήματα της φυλής.

Η εριοκάλυψη είναι εκτεταμένη. Γυμνά παραμένουν μόνο  το κεφάλι, τα άκρα (από το μέσο του αντιβραχίου και της κνήμης και κάτω) καθώς και η πολύ λεπτή ουρά με βάση την οποία το πρόβατο της φυλής Φριζάρτα συγκαταλέγεται στα λεπτόουρα-μακρύουρα πρόβατα.



Παραγωγικά χαρακτηριστικά

Η φυλή Φριζάρτα συγκαταλέγεται στις πρώιμες φυλές προβάτων. Η αναπαραγωγή στις εκτροφές των προβάτων της φυλής ξεκινάει στην ηλικία των 7-10 μηνών. Το ποσοστό των ζυγούρων που γεννούν σε ηλικία 12-15 μηνών είναι 85-90%, ενώ στις ενήλικες προβατίνες το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάνει το 95% ανάλογα με τη διατροφή και τη διαχείριση της αναπαραγωγής στις εκτροφές.
Η μέση πολυδυμία κυμαίνεται από 1,5 έως 1,8 ανάλογα με τη διατροφή και την ηλικία των προβατίνων. Το σωματικό βάρος των αρνιών κατά τη γέννηση είναι 3-5 χλγ. ανάλογα με το μέγεθος της τοκετοομάδας και τη διατροφή των προβατίνων ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίτο της κυοφορίας. Συχνά εφαρμόζεται πρώιμος απογαλακτισμός των αρνιών στην ηλικία των 5-6 εβδομάδων, οπότε το σωματικό βάρος των αρνιών φτάνει στα 15-17 χλγ. Η μέση ημερήσια αύξηση μέχρι τον απογαλακτισμό είναι περίπου 300 γρ./ημέρα. 

Στα ενήλικα ζώα, το σωματικό βάρος κυμαίνεται από 80-120 και από 65-80 κιλά για τα κριάρια και για τις προβατίνες, αντίστοιχα.

Η μέση γαλακτοπαραγωγή ανά γαλακτική περίοδο 180-210 ημερών, σε εντατικές εκτροφές της φυλής, κυμαίνεται από 270 έως 350 χλγ., και εξαρτάται από τα επιμέρους χαρακτηριστικά του συστήματος εκτροφής καθώς και από το επίπεδο της διαχείρισης.
Η μέση περιεκτικότητα του παραγόμενου γάλατος σε λίπος και πρωτεΐνη κυμαίνεται από 5,8 έως 7,0 (μ.ο. 6,2) και από 5,3 έως 6,0 (μ.ο. 5,6) και καθορίζεται από φυσιολογικούς ή διαχειριστικούς παράγοντες (ύψος γαλακτοπαραγωγής, στάδιο της γαλακτικής περιόδου, διατροφή κ.α.).
Η εριοπαραγωγή της φυλής κυμαίνεται από 1,5 έως 2,5 χλγ. ανά προβατίνα ανά έτος. Το έριο του προβάτου της φυλής Φριζάρτα αποτελείται κυρίως από εριότριχες και πολύ σπάνια από αγανότριχες. Γενικά, πρόκειται για ένα ομοιόμαλλο πρόβατο με πυκνό και συμπαγή πόκο. Σήμερα, ωστόσο, η χαμηλή εμπορική αξία του ερίου του προβάτου έχει καταστήσει την εριοπαραγωγή αδιάφορη για τους κτηνοτρόφους με αποτέλεσμα να μη συνυπολογίζεται πλέον στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της φυλής.



Η εκτροφή του προβάτου της φυλής Φριζάρτα

Σήμερα, το πρόβατο της φυλής Φριζάρτα χρησιμοποιείται σε εντατικές και σε ημιεντατικές εκτροφές κυρίως στη δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Άρτα και στην Αιτωλοακαρνανία. Τα τελευταία χρόνια η εκτροφή του έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία κ.α.). Επίσης, υπάρχουν δύο συνεταιρισμοί προβατοτρόφων της φυλής που εδρεύουν στην Άρτα και στο Αγρίνιο και είναι επιφορτισμένοι με την τήρηση των γενεαλογικών βιβλίων της φυλής και την εφαρμογή προγραμμάτων ελέγχου αποδόσεων και γενετικής βελτίωσης.
Οι μέθοδοι εκτροφής του προβάτου της φυλής δεν έχουν περιγραφεί αναλυτικά μέχρι σήμερα. Ορισμένα πρόδρομα, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμα αποτελέσματα για την εκτροφή των προβάτων της φυλής Φριζάρτα έχουν προκύψει από πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. σε επιλεγμένες εκτροφές του αγροτικού κτηνοτροφικού συνεταιρισμού Δυτικής Ελλάδας.

Στις εκτροφές που συμμετείχαν στην έρευνα το μέσο ποίμνιο αποτελούταν από 167 προβατίνες, 39 ζυγούρες και 9 κριάρια. Ο μέσος ρυθμός αντικατάστασης των προβατίνων και των κριαριών ήταν 16,3% και 26,6%, αντίστοιχα. Στις ίδιες εκτροφές το ποσοστό των προβατίνων που δεν γονιμοποιούνται ανά έτος ήταν 6,5%. Εντούτοις, η διασπορά των τοκετών είναι σχετικά μεγάλη γεγονός που αναδεικνύει την αναποτελεσματική διαχείριση της αναπαραγωγής στην πλειονότητα των εκτροφών. Στη μεγάλη διασπορά των τοκετών φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά μία περίοδος υπογονιμότητας που παρατηρείται  και η οποία σύμφωνα με παρατηρήσεις των κτηνοτρόφων της φυλής εκτείνεται από τα τέλη του Μαΐου έως τα μέσα του Αυγούστου.

Γενετική βελτίωση του προβάτου της φυλής Φριζάρτα

Οι κύριοι βελτιωτικοί στόχοι που έχουν τεθεί στα πλαίσια της γενετικής βελτίωσης της φυλής είναι η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής, η βελτίωση της ποιότητας του γάλατος, η περαιτέρω βελτίωση της διάπλασης του μαστού, καθώς και η επιλογή γεννητόρων ανθεκτικών στην τρομώδη νόσο. Η καταγραφή στοιχείων που αφορούν στα παραπάνω χαρακτηριστικά από τους δύο συνεταιρισμούς έχει συμβάλλει προς την κατεύθυνση της επιλογής, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Αθηνών και του Εργαστηρίου Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εντούτοις, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για ακόμη πιο λεπτομερή καταγραφή δεδομένων και για ακόμη πιο αυστηρή επιλογή γεννητόρων με βάση τα επιθυμητά, κάθε φορά, χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον αγροτικό κτηνοτροφικό συνεταιρισμό Δυτικής Ελλάδας, έχει οργανωθεί και λειτουργεί ένα πλήρως εξοπλισμένο κέντρο σπερματοληψίας στο οποίο διατηρούνται κριάρια βελτιωτές τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς την ποιότητα του παραγόμενου γάλατος των απογόνων τους (απογονικός έλεγχος). Επιπλέον, διατηρούνται κριάρια ανθεκτικά απέναντι στην τρομώδη νόσο (scrapie).



Διαχειριστικές προκλήσεις των εκτροφών της φυλής Φριζάρτα

Η αποτελεσματική, ολιστική διαχείριση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουν όσοι ασχολούνται ή πρόκειται να ασχοληθούν επιχειρηματικά με την εκτροφή των προβάτων της φυλής Φριζάρτα, προκειμένου να αναδείξουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της φυλής.

Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί:

1. Στον καταρτισμό ορθολογικών διατροφικών προγραμμάτων

Όπως προαναφέρθηκε το πρόβατο της φυλής Φριζάρτα είναι ένα μεγαλόσωμο πρόβατο με σημαντικές δυνατότητες για υψηλή γαλακτοπαραγωγή. Προκειμένου να επιτευχθούν οι υψηλότερες δυνατές αποδόσεις, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ορθολογική διατροφή στα πλαίσια ενός λεπτομερώς καταρτισμένου διατροφικού προγράμματος.
Οι θρεπτικές ανάγκες των προβάτων της φυλής, μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το παραγωγικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα πρόβατα, την παραγωγικότητά τους και τις κλιματικές συνθήκες. Έτσι, ο στόχος του καταρτισμού ορθολογικών διατροφικών προγραμμάτων θα πρέπει να είναι η κάλυψη των θρεπτικών αναγκών των ζώων όπως αυτές έχουν καθοριστεί με βάση τις παραπάνω παραμέτρους. Φυσικά, σε κάθε τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να συνυπολογίζονται τόσο η ποιότητα των ζωοτροφών (η χημική ανάλυση των ζωοτροφών είναι πάντοτε χρήσιμη) όσο και η οικονομικότητά τους.

2. Στην καλύτερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε η φυλή, όπως προαναφέρθηκε, ήταν η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των φυσικών λειμώνων και των πλούσιων πεδινών και αρδευόμενων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας για βόσκηση και για ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών, αντίστοιχα. Σήμερα, σε αρκετές περιπτώσεις η στοχευμένη αξιοποίηση της γης, είτε μέσω της βόσκησης, είτε μέσω της παραγωγής ζωοτροφών, συχνά έχει αντικατασταθεί από την κατασπατάληση φυσικών πόρων, χωρίς να επιτυγχάνεται το αναμενόμενο παραγωγικό αποτέλεσμα. Η δέσμευση γης για κτηνοτροφική χρήση θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό προς το περιβάλλον και κατά τέτοιο τρόπο ώστε αφενός να διασφαλίζεται η παραγωγή τροφίμων υψηλής βιολογικής αξίας (γάλα και κρέας) και αφετέρου να καλύπτονται οι ανάγκες των ζώων και να διαφυλάσσεται η ευζωία τους.

3. Στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της αναπαραγωγής

Σε ό, τι αφορά την αναπαραγωγή της φυλής θα πρέπει να γίνει λεπτομερής έρευνα σχετικά με την εποχικότητα στην εμφάνιση οίστρων. Φαίνεται να υπάρχει μία περίοδος μειωμένης γονιμότητας που εκτείνεται από το Μάιο έως και τα μέσα Αυγούστου, η οποία, όμως, δεν είναι σταθερή σε όλες τις περιοχές όπου εκτρέφεται η φυλή. Παρότι είναι γνωστό ότι τα πρόβατα, γενικά είναι εποχικά πολυοιστρικά ζώα, εντούτοις, η παραλλακτικότητα στην εποχή, αλλά και στη διάρκεια της περιόδου υπογονιμότητας για τα πρόβατα της φυλής Φριζάρτα θα πρέπει να διερευνηθεί, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που την επηρεάζουν. Επίσης, θα πρέπει να αποτιμηθεί η πιθανότητα ορμονικού ελέγχου της πρώιμης έναρξης της οιστρικής περιόδου, καθώς και η ανταπόκριση της φυλής σε προγράμματα ορμονικού συγχρονισμού των οίστρων, τα οποία θα στοχεύουν στον περιορισμό της μεγάλης διασποράς των τοκετών.

Ελληνικό Τσακάλι επιτίθεται και κατασπαράζει πρόβατο στην ορεινή Ελλάδα!

4. Στο λεπτομερή σχεδιασμό προγραμμάτων προληπτικής κτηνιατρικής

Στην πλειονότητα των εκτροφών της φυλής τα προγράμματα προληπτικής κτηνιατρικής είναι ελλιπή. Υπάρχει σημαντική έλλειψη ενημέρωσης, ενώ ο προγραμματισμός πρακτικών προληπτικής κτηνιατρικής είναι συχνά ανύπαρκτος. Ο εμβολιασμός κατά της εντεροτοξιναιμίας στα ποίμνια της φυλής αποτελεί μία παγιωμένη τακτική, ενώ συχνά εφαρμόζονται εμβολιασμοί κατά της ενζωοτικής αποβολής και κατά της λοιμώδους αγαλαξίας. Αντίθετα, ο εμβολιασμός κατά της παραφυματίωσης εφαρμόζεται σπάνια. Οι παραπάνω εμβολιασμοί, σε πολλές περιπτώσεις, δεν εφαρμόζονται σύμφωνα με τα ενδεδειγμένα εμβολιακά πρωτόκολλα και υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου κτηνιάτρου της εκτροφής. Οι αποπαρασιτισμοί, επίσης, εφαρμόζονται χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασμό και συνήθως στα πλαίσια προληπτικών αγωγών, χωρίς, όμως, να έχουν προηγηθεί παρασιτολογικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί το παρασιτικό φορτίο των ζώων ποσοτικά και ποιοτικά. Τέλος, διαχειριστικές πρακτικές όπως η προληπτική ποδοκομία και η προληπτική ενδομαστική έγχυση αντιβιοτικών (ενδομαστικά ξηράς περιόδου) κατά τη λήξη της αρμεκτικής περιόδου δεν έχουν υιοθετηθεί από την πλειονότητα των κτηνοτρόφων.

5. Στον έλεγχο των σημαντικότερων προβλημάτων υγείας

Το πρόβατο της φυλής Φριζάρτα είναι, γενικά, ένα ανθεκτικό ζώο, πολύ καλά προσαρμοσμένο στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας. Προβλήματα υγείας, όπως οι μαστίτιδες, οι πνευμονίες και οι χωλότητες, παρατηρούνται σε εκτροφές της φυλής, όμως, αυτά σχετίζονται κυρίως με τις ακατάλληλες συνθήκες σταβλισμένα και την ανεπαρκή υγιεινή των στάβλων και όχι με την ευαισθησία της φυλής σε αυτά. Ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά τις συνθήκες υγιεινής στο εσωτερικό των στάβλων, υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης στις εκτροφές της φυλής. Από την έρευνα του εργαστηρίου ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής σχολής του Α.Π.Θ. διαπιστώθηκε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι συνθήκες σταβλισμού είναι ακατάλληλες και περιοριστικές τόσο για την ευζωία όσο και για την παραγωγικότητα των προβάτων της φυλής Φριζάρτα. Προβλήματα όπως εκείνο της λοιμώδους ποδοδερματίτιδας, των υποκλινικών μαστίτιδων και της λοιμώδους αγαλαξίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εντοπίζοντας και καταργώντας τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που προδιαθέτουν στην  εμφάνισή τους.

6. Στη διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων αξιοποίησης των παραγόμενων προϊόντων
Η φυλή Φριζάρτα μαζί με τη φυλή Χίου αποτελούν τις δύο σημαντικότερες εγχώριες φυλές προβάτων σε ό, τι αφορά τη γαλακτοπαραγωγή. Μέχρι σήμερα, εντούτοις, δεν υπάρχει κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν που να έχει συνδεθεί απόλυτα με τα πρόβατα των δύο αυτών φυλών. 

Επιπλέον, σε ότι αφορά την κρεοπαραγωγική ικανότητα των προβάτων αυτών θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.


Επίλογος


Στην Ελλάδα, με δεδομένο την ανεξέλεγκτη εισαγωγή γεννητόρων ξένων φυλών και την έλλειψη εθνικού προγράμματος επιτήρησης των διασταυρώσεων στο εθνικό ποίμνιο η αιγοπροβατοτροφία κινδυνεύει με κατάρρευση εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την υποστήριξη των προσπαθειών για ουσιαστική γενετική βελτίωση των εγχώριων φυλών. πηγή
-----------------------------------------------------------------------------------

Αθήνα 19 Απριλίου 2013

Καλό Πάσχα για τους ορεινούς κτηνοτρόφους


Ένας επαγγελματικός κλάδος που αξίζει την προσοχή μας μια και δεν είναι στο προσκήνιο αλλά ζουν και δραστηριοποιούνται σε δύσκολες και συχνά δύσβατες και ορεινές περιοχές της Ελλάδας για να προσφέρουν τα ζώα τους σε τιμές και ποιότητα παντού αναγνωρίσιμη.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε όσους κτηνοτρόφους (αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους) των ορεινών περιοχών υπέβαλαν έγκαιρα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, θα καταβληθεί πριν το Πάσχα και συγκεκριμένα την εβδομάδα από 22 έως 26 Απριλίου 2013.

Οι ενισχύσεις αφορούν τους παραγωγούς ορεινών περιοχών για τις κατηγορίες αιγοπρόβειου κρέατος και βοείου και μοσχαρίσιου κρέατος για τις θηλάζουσες αγελάδες μοσχίδων αναπαραγωγής.

Πέραν των αρχικά προβλεπόμενων ποσών, περιλαμβάνονται, όπως έχει ανακοινωθεί από τον Υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη, και τα επιπλέον ποσά ενίσχυσης στο πλαίσιο των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 7.500.000€.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί, για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις στα δικαιολογητικά, θα ανέλθει στα 35.000.000€.


11 Μαρτίου 2013
Κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που έχουν σταυλική εγκατάσταση και λειτουργούν χωρίς άδεια εγκατάστασης θα πρέπει σύμφωνα με τον ν. 4056/2012 (Α΄52) εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου (12 Μαρτίου 2012), να νομιμοποιηθούν λαμβάνοντας την άδεια εγκατάστασης.

Οι  νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που δεν έχουν κωδικό αριθμό εκμετάλλευσης (το ζωικό κεφάλαιο σταβλίζεται για πρώτη φορά ή μετά από μεταστέγαση) για να πάρουν κωδικό αριθμό εκμετάλλευσης πρέπει πρώτα να λάβουν την άδεια εγκατάστασης σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4056/2012 (Α΄52).


Αθήνα Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013
Νέο επιδοτήσεις για δημιουργία μικρής βιολογικής μονάδα εκτροφής με την υποστήριξη εξειδικευμένων καθηγητών Ζωικής Παραγωγής (συνεργατών των Αγροτικών Ευκαιριών) για μελέτη και χρηματοδότηση δείτε τι είναι και πώς μπορεί να γίνει αναλυτικά:

Κτηνοτροφία, το επόμενο επενδυτικό βήμα




Αθήνα 11 Δεκεμβρίου 2012      
Έλληνες κτηνοτρόφοι:  άμεση ενίσχυση με 30 εκατ. ευρώ
Αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των ζωοτροφών

Με συνολικά 30 εκατ. ευρώ ενισχύονται άμεσα Έλληνες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της απότομης αύξησης των ζωοτροφών. Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Κανονισμού de minimis, μετά και τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσε σήμερα τα ποσά που θα δοθούν σε τέσσερις κλάδους της κτηνοτροφίας.

Η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν όλοι οι διασταυρωτικοί  και απαραίτητοι έλεγχοι, καθώς και η μεταφορά των ποσών ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης, επιπλέον θα δοθούν 5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Άρθρου 68 σε κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ως σχετική ενίσχυση.

Έτσι λοιπόν, με βάση τα προσωρινά στοιχεία, οι Έλληνες χοιροτρόφοι θα ενισχυθούν με 6,5- 7 εκατ. ευρώ, οι πτηνοτρόφοι με 5- 5,5 εκατ. ευρώ, οι αιγο-προβατοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι πεδινών περιοχών με 9- 9,5 εκατ. ευρώ και οι αιγο-προβατοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι ορεινών περιοχών με 2-2,5 εκατ. ευρώ. Η τελευταία κατηγορία, θα ενισχυθεί με επιπλέον 5 εκατ. ευρώ.
Ευχάριστα νέα μέσα στο βαρύ χειμώνα της ορεινής Ελλάδας.

Για την οριστικοποίηση της ενίσχυσης ελήφθησαν υπόψη, μεταξύ άλλων, οι άλλου είδους εισοδηματικές ενισχύσεις που λαμβάνουν, η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, και η καλή λειτουργία των εκμεταλλεύσεων και η αποφυγή παρατυπιών.

«Με τη διαδικασία αυτή που εφαρμόζεται πρώτη φορά στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης, «στόχος μας είναι η υποβοήθηση των κτηνοτρόφων με όλα τα διαθέσιμα μέσα, εξασφαλίζοντας με διαφάνεια ότι κάθε ευρώ που θα καταβληθεί θα πιάσει τόπο».Newsbeast.gr
δείτε μας και στο facebook : Αγροτικές Ευκαιρίες 


14 Νοεμβρίου 2012
Ενίσχυση 120 εκατ. ευρώ!  το 2013 για την ντόπια κτηνοτροφία
Γίδα Σκοπέλου
 Ειδικό τομεακό πρόγραμμα στήριξης της κτηνοτροφίας, ύψους 120 εκατ. ευρώ, προωθείται για το 2013, προκειμένου να ανατραπεί το ελλειμματικό ισοζύγιο ζωοκομικών προϊόντων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, συμπληρώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό θα υποστηριχθούν οι αυτόχθονες φυλές της ελληνικής κτηνοτροφίας, που εγγυώνται τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Ο κ. Χαρακόπουλος είχε σήμερα συνάντηση με το προεδρείο του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού της αυτόχθονης φυλής «Αίγα Σκοπέλου», όπου και συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της διατήρησης των απειλούμενων αυτοχθόνων φυλών. Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν τη συνέχιση του προγράμματος «Διατήρηση Γενετικών Πόρων στην Κτηνοτροφία», τη σύσταση ενός φορέα με την επωνυμία «Αίγα Φυλής Σκοπέλου» για τη διαχείριση της δράσης, αλλά και την ένταξή της σε κωδικό αποζημίωσης αυτοχθόνων -βελτιωμένων φυλών στον ΕΛΓΑ.
__________________________________________________________________________
Για ένταξη σε πρόγραμμα επιδότησης, μελέτη, υλοποίηση τηλ. 210-8818416 τμήμα μελετών και χρηματοδοτήσεων της Financial Solutions ώρες: 11:00 - 19:00
_______________________________________________________________________


Κρητικά αιγοπρόβατα αξίας 120 εκατ. ευρώ θα αγοράσουν οι Λίβυοι από την Κρήτη 28-8-2012
κρητικό αιγοπρόβατο
Τεράστιες οικονομικές προοπτικές για την αγροτική οικονομία της Κρήτης ανοίγονται για τους αγρότες του νησιού από το ενδιαφέρον της Λιβύης να εισάγει τα επόμενα τέσσερα χρόνια μεγάλο αριθμό αιγοπροβάτων συνολικής αξίας 120 εκατ. ευρώ.



Μετά το τέλος του εμφυλίου στην Λιβύη η τοπική παραγωγή αιγοπροβάτων είχε σχεδόν μηδενιστεί αφού το 50-60% των ζώων είτε σκοτώθηκε, είτε κλάπηκε και εξαφανίστηκε είτε φαγώθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Λίβυοι να απευθυνθούν προς την Ισπανία την Ιταλία την Ν. Ζηλανδία και την Αυστραλία για την προμήθεια αιγοπροβάτων. Όμως τα αρνιά από τις παραπάνω χώρες δεν άρεσαν γευστικά με αυτό που είχαν συνηθίσει να τρώνε οι Λίβυοι.



Οι έρευνες των Λίβυων έδειξαν πως το κρητικό αιγοπρόβατο είναι πιο κοντά στις γευστικές συνήθειες των συμπατριωτών τους και προέκυψε η πρώτη εξαγωγή από το νησί περίπου 6.000 αιγοπροβάτων. Θα ακολουθήσουν ακόμα τρεις με τέσσερις παραγγελίες και αν τελικά  η ποιότητα και η γεύση του κρέατος των ζώων καλύπτει τις απαιτήσεις των Λίβυων τότε οι εισαγωγείς της αραβικής χώρας θα προχωρήσουν σε επίσημο αίτημα προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας τους να υπάρξει «αναπαραγωγή» των ντόπιων αιγοπροβάτων με τα κρητικά αιγοπρόβατα, και παράλληλα να «καπαρώσουν» την κρητική παραγωγή για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.
1.000.000 αιγοπρόβατα συνολικής αξίας 120 εκατ. ευρώ

Εφόσον η παραπάνω παραγγελία προχωρήσει οι Λίβυοι θα αγοράσουν από τους κρητικούς παραγωγούς 1.000.000 αιγοπρόβατα συνολικής αξίας 120 εκατ. ευρώ!


Tip:  Facebook : Αγροτικές Εκπαιδευτικές ευκαιρίες 


Στην παραπάνω προσπάθεια, με ειδικές υποδομές αλλά και ενεργή συμμετοχή στην όλη διαδικασία, διαδραματίζει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου και ο πρόεδρός του Γιάννης Μπρας. Πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Αθήνα 15-06-2012
Ηλεκτρονικό μητρώο για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις
Θα νομιμοποιηθούν χιλιάδες σταυλικές εγκαταστάσεις
Στην έκδοση εφαρμοστικής εγκυκλίου αναφορικά με ρυθμίσεις του νόμου για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, προχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ναπολέων Μαραβέγιας, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο οποίος δήλωσε πως πλέον αντιμετωπίζονται εκκρεμότητες που αφορούν τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που υφίστανται για πολλές δεκαετίες, μέσα από μια διαδικασία με χαμηλό κόστος για τους κτηνοτρόφους.

Mε το νόμο και την εγκύκλιο επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διατάξεων που θα επιτρέψει τη νομιμοποίηση χιλιάδων σταυλικών εγκαταστάσεων της χώρας που λειτουργούν μέχρι σήμερα χωρίς αδειοδότηση και προωθείται η κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων προσαρμοσμένων στα δεδομένα της ελληνικής υπαίθρου και κτηνοτροφίας.

Παράλληλα, δημιουργείται για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο καταγραφής των αδειοδοτούμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων της χώρας, στοιχείο το οποίο θα επιτρέψει τον καλύτερο σχεδιασμό των διαρθρωτικών δομών και της αναπτυξιακής στρατηγικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον κτηνοτροφικό τομέα.

Ειδικά σε ότι αφορά την αδειοδότηση, δημιουργείται «υπηρεσία μιας στάσης» στις κατά τόπους περιφερειακές υπηρεσίες της χώρας, η οποία αποτελεί και το μοναδικό σημείο επαφής των κτηνοτρόφων με το δημόσιο, απλοποιώντας και διευκολύνοντας τις ισχύουσες πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες.

Επίσης, καθιερώνεται η «προσωρινή αδειοδότηση», με την υποβολή του σχετικού φακέλου, γεγονός που επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους, σε συντομότερο χρονικό διάστημα, με χαμηλότερο κόστος και με καλύτερους τεχνικούς όρους να υλοποιήσουν την επένδυσή τους ενώ παράλληλα επιτρέπει τη συμμετοχή τους σε προγράμματα στήριξης (κοινοτικά και εθνικά). Και τέλος, τα πρόχειρα καταλύματα αδειοδοτούνται πλέον χωρίς έκδοση οικοδομικής άδειας.


Οι κτηνοτρόφοι θα λαμβάνουν SMS από τις… αγελάδες!
Μια πρωτοποριακή μέθοδος για τη παρακολούθηση της κτηνοτροφίας

Βρετανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Strathclyde, έχουν ξεκινήσει ένα έργο 2,2 εκατ. δολαρίων με σκοπό τον εξοπλισμό των αγελάδων με «έξυπνα κολάρα», τα οποία θα ενημερώνουν τους κτηνοτρόφους σχετικά με κατάσταση της υγείας τους.
Τα κολάρα χρησιμοποιούν τον ίδιο 3D αισθητήρα που συναντάμε και στις Wii παιχνιδομηχανές, ο οποίος ανιχνεύει τις κινήσεις του κεφαλιού της αγελάδας. Στη συνέχεια, τα δεδομένα αποστέλλονται ασύρματα μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας ή ενός δικτύου Wi-Fi στα κινητά τηλέφωνα των κτηνοτρόφων.

Όταν μια αγελάδα χαμηλώνει το κεφάλι της, αυτό σηματοδοτεί μια πιθανή ασθένεια. Ο αισθητήρας, μπορεί επίσης να ανιχνεύσει τη θερμότητα, κάτι που σηματοδοτεί την εποχή της γονιμοποίησης.

«Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να παρακολουθούν μεμονωμένα τη κατάσταση της υγείας κάθε αγελάδας ξεχωριστά και μάλιστα πολύ εύκολα και γρήγορα. Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι εξοικονομούν αρκετά χρήματα», επισημαίνει ο επικεφαλής βρετανικής γεωργικής επιχείρησης.  Πηγή 


Ετήσιο εισόδημα 70.000 € από ισπανικά πρόβατα
Ισπανικά πρόβατα σαν... ταύροι υπόσχονται ετήσιο εισόδημα 60.000 με 70.000 ευρώ τον χρόνο και διπλάσιες ποσότητες γάλακτος σε σχέση με τα ελληνικά ζώα. Ποσό που προκύπτει αν κάποιος αποφασίσει να επενδύσει αγοράζοντας 200 με 250 πρόβατα. Αν δηλαδή αποκτήσει κοπάδι και φτιάξει και κτηνοτροφική μονάδα με αρμεκτήρια επένδυση που μπορεί να ανέλθει στα 180.000 ευρώ.  Περισσότερα κάντε κλικ εδώ


Πρόγραμμα ενίσχυσης για βιολογική κτηνοτροφία

Σε λίγες μέρες ξεκινά το πρόγραμμα ενίσχυσης για όσους ασχολούνται και όσους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη βιολογική κτηνοτροφία.

Η «βιολογική κτηνοτροφία» εντάσσεται στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 20 εκατ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχουν και ενισχύσεις για αιγοπρόβατα. Τα ανώτατα ποσά που δίνονται για νέους κτηνοτρόφους είναι μέχρι 180 ευρώ ανά ζώο και για όσους ήδη είναι η ενίσχυση είναι μέχρι 151 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα κάνωντας κλίκ εδώ 

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012


Νέο Πρότυπο Agro7
 Με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε  την έγκριση ενός  νέου προτύπου πάνω στην  εκτροφή ζώων το AGRO 7.

    Πρόκειται για το νέο πρότυπο εκτροφής σε ζώα το οποίο θα ελέγχει και θα πιστοποιεί τα ζώα που εκτράφηκαν με φυσική διατροφή με τροφές χωρίς μεταλλαγμένα ( πχ μεταλλαγμένη σόγια).
Ποιές οι Προδιαγραφές για την παραγωγή προϊόντων από ζώα που δεν εκτρέφονται με Γενετικά Τροποποιημένες Ζωοτροφές;

Το πρότυπο AGRO 7 οργανώνεται σε δέκα ενότητες:

Απαιτήσεις για την παραγωγή ζωοτροφών
Απαιτήσεις για την εκτροφή ζώων γαλακτοπαραγωγής ή κρεατοπαραγωγής
Απαιτήσεις για την εκτροφή πουλερικών κρεατοπαραγωγής ή ωοπαραγωγής
Απαιτήσεις για την εκτροφή ιχθύων θαλασσοκαλλιέργειας
Απαιτήσεις για την επεξεργασία, συσκευασία, εμπορία γάλακτος
Απαιτήσεις για τη σφαγή ζώων/πουλερικών
Απαιτήσεις για την τυποποίηση/συσκευασία/εμπορία κρέατος
Απαιτήσεις για την τυποποίηση/συσκευασία/εμπορία αυγών
Απαιτήσεις για την τυποποίηση/συσκευασία/εμπορία ιχθύων
Απαιτήσεις για τα σημεία πώλησης κρέατος

  Πρόκειται για ένα μοντέλο διασφάλισης της συνέχειας μεταξύ των «κρίκων» της «αλυσίδας» παραγωγής ζωικών προϊόντων που ειδικότερα περιλαμβάνει:

Απαιτήσεις για την παραγωγή ζωοτροφών
Απαιτήσεις για την εκτροφή των ζώων/πουλερικών/ιχθύων
Απαιτήσεις για τη σφαγή ζώων/πουλερικών
 Απαιτήσεις για την τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία

Διαβάστε όλο το δελτίο τύπου εδώ 

Νέο 13-3-2012

ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Προθεσμία έως τις 30 Μαρτίου 2012 έχουν όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για να τύχουν ενίσχυσης, στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιολογική Κτηνοτροφία». Συνολικά οι πιστώσεις ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ και...
αφορούν δημόσια δαπάνη. Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι όσοι έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ως επαγγελματίες αγρότες και κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης.

Όσοι είναι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, θα πρέπει να πληρούν δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να είναι φυσικά πρόσωπά που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.

Εξαιρούνται οι απασχολούμενοι σε αγροτική δραστηριότητα, σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους για τους οποίους απαιτείται τουλάχιστον το 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος. Και δεύτερον, είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Βιολογική Κτηνοτροφία» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει τέσσερις βασικούς στόχους:

- την προστασία των φυσικών πόρων και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας,

- την αειφόρο διαχείριση των βοσκότοπων,

- τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων, και

- την προσφορά εγγυήσεων στους καταναλωτές για ασφαλή προϊόντα ζωικής προέλευσης.


Financial Solutions: Οι ειδικοί στις αγροτικές επιδοτήσεις και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Τηλέφωνο: 210.8818416

Νέο

Δημιουργούν σούπερ αγελάδες

Με τη βοήθεια των γενετικών βιολόγων παράγεται το μεγαλύτερο ποσοστό του γάλακτος και του κρέατος που καταναλώνουν οι Ελληνες, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ζώων της κτηνοτροφικής βιομηχανίας περνά από τον έλεγχο των πέντε Κέντρων Γενετικής Βελτίωσης Ζώων της χώρας. αναλυτικότερα κάντε κλικ εδώ