9 Φεβ 2014

Αλόη, μια νέα καλλιέργεια στην Ελλάδα


Ας δούμε κάποιες συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για την καλλιέργεια της Αλόη.

Πού μπορεί η αλόη βέρα να καλλιεργηθεί;

Τα φυτό Aloe vera δεν μπορούν να ανεχθούν ένα ιδιαίτερα ψυχρό περιβάλλον, (είναι υποτροπικό φυτό)  ως εκ τούτου δεν μπορεί να καλλιεργηθεί σε περιοχές που έχει θερμοκρασίες που πέφτουν κάτω από το μηδέν. Τα φυτά Aloe vera παγώνουν στους -2.2 βαθμούς Κελσίου, και αν αυτό συμβεί έστω και για μικρό διάστημα της ημέρας , τα φυτά θα πεθάνουν.

Υπάρχει ένας κοινός τύπος που καλλιεργείται για εμπορική εκμετάλλευση αλόη βέρα;
Ναι, είναι η Aloe Vera Barbadensis Miller είναι ο πιο κοινός τύπος που καλλιεργείτε  παγκόσμια για καθαρά εμπορική χρήση και μπορεί να διακριθεί από κίτρινο λουλούδι του.

Πόσο νερό χρειάζεται μια  οργανωμένη φυτεία αλόης και τι ποσότητα χρειάζονται τα φυτά για την εμπορική συγκομιδή;
Χρειάζεται περίπου 150 ml νερού από ένα μήνα ανά φυτό, έτσι ώστε να παράγουν μια ποιότητα των φύλλων που ζυγίζει περίπου 1 κιλό το ένα.

Υπάρχει μια σχέση σε στέρηση νερού του φύλλου και της ποιότητας του εσωτερικού πήγματος (του ζέλ);
Ναι, όταν το φύλλο Aloe vera είναι αρκετά θα λέγαμε διψασμένο για νερού, υπάρχει μια αύξηση της παραγωγής της αλοΐνης και emmodin που προκαλεί  στο πολύτιμο  πήκτωμα μια έντονα  πολύ πικρή γεύση, ένα καφετί χρώμα, και μια πολύ έντονη οσμή.

Ποιο είναι το κατάλληλο έδαφος για την ορθή καλλιέργεια  αλόη βέρα;
Είναι τα Αμμοπηλώδη  εδάφη που θεωρούνται και τα καταλληλότερα, ωστόσο, η  αρκετά προσαρμοστική θα λέγαμε Aloe vera θα μπορέσει να μεγαλώσει σε ένα ευρύ φάσμα  εδαφών. Τα εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε άργιλο δεν συνιστώνται.

Χρειάζεται ιδιαίτερη λίπανση πριν την αρχική εγκατάσταση της φυτείας μας;
Θα πρέπει να κρατήσετε το χώμα σας ελαφρώς όξινο και να συμπληρώσετε αν απαιτείτε με μια φθηνή μορφή αζώτου. Το νιτρικό αμμώνιο είναι μια μορφή και αν χρησιμοποιείται, θα πρέπει να προστεθεί μία φορά το χρόνο στο έδαφος σε ποσοστό 100-120 κιλά  ανά 10 στρέμματα.



Πόσα φυτά αλόης θα μπορώ να φυτέψω  σε ένα στρέμμα;
Τα φυτά φυτεύονται κατά το Μάρτιο ή Σεπτέμβριο, 1200-1300 φυτά/στρέμμα, σε αποστάσεις 75 εκ.Χ 75εκ. και σε βάθος 15-20εκ.
Η φυτεία σε πλήρη απόδοση εισέρχεται το 4ο έτος. Τότε μπορούμε από κάθε φυτό να πάρουμε το λιγότερο 4 φύλλα, τρεις έως τέσσερις φορές το χρόνο και συνολικά από ένα στρέμμα 13.000 φύλλα.
Επειδή το κάθε φύλλο έχει βάρος από 400 – 800 γραμμάρια, το ένα στρέμμα αποδίδει 7.000 κιλά φύλλων τα οποία περιέχουν περίπου 70- 80% γέλης.

Τι  ετήσια απόδοση μπορώ να περιμένω από μια ώριμη καλλιέργεια αλόη  ανά στρέμμα;
Συνήθως, μπορείτε να συγκομιδή τα φυτά αλόης 4 φορές το χρόνο. Θα μπορείτε  να πάρετε περίπου τρία φύλλα ανά φυτό. Αυτό κάνει συνολικά ένα ικανοποιητικό αριθμό 12 φύλλων ανά φυτό ανά έτος. Κατά μέσο όρο βάρους 1 kg μπορείτε να αναμένετε μια ετήσια απόδοση 60.000 κιλά φύλλα αλόης ανά στρέμμα.

Τι είδους απόδοση μπορώ να περιμένω από το φύλο της αλόη βέρα μου φύλλο όταν αυτή φιλετάρετε για την διαδικασία παραγωγής του πολύτιμου ζελέ;
Αυτό εξαρτάται από το αν είστε πολύ καλοί στο φιλετάρισμα με το χέρι!  Ή η  ικανότητα των εργατών σας είναι αυτή που θα θέλατε (σε ταχύτητα και ποιότητα) , εάν χρησιμοποιείτε μια αυτοματοποιημένη μηχανή εξαγωγής (βλ. σχετική παρουσίαση από τις Αγροτικές Ευκαιρίες © στο τέλος ) , ωστόσο θα πρέπει να αποδώσει τουλάχιστον 43 έως 45 τοις εκατό (καθαρό ζελ) από το 1 kg φύλλο αλόης.

Πόσο καιρό παίρνει ένα φυτό αλόη για να ωριμάσει;
Εάν ξεκινήσετε με ένα νεαρό φυτό 30cm  περίπου ψηλό αλόη, θα πρέπει να λάβετε ως χρονικό προσδοκώμενο όριο τους  18 έως 24 μήνες για να ωριμάσει πλήρως.

Πόσο κοστίζουν τα μικρά φυτά;
Αυτό ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το σε ποιο μέγεθος – ηλικία είναι και φυσικά από την προσφορά και ζήτηση που ορίζει η αγορά, και σίγουρα απαιτεί δική σας έρευνα (Οι Αγροτικές Ευκαιρίες ΔΕΝ εμπορεύονται φυτά).  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα νεογνά φυτά της αλόη πωλούνται  περίπου $ 0,50 η κάθε μία. Στην Κίνα, η ίδια αλόη  θα μπορούσε να είναι τόσο φθηνές όσο 5 σεντ ή και λιγότερο.

Aloe Vera Gel 

Ποια  είναι τα εμπορικά προϊόντα που πωλούνται από την αλόη;

Υπάρχουν δύο βασικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή της aloe vera για χρήση και παραγωγή προϊόντων:

1. Ολόκληρο το φύλο, στην οποία  διαδικασία ολόκληρο το φύλλο αλόης χρησιμοποιείται για την παρασκευή  πηκτωμάτων (ζελ) αλλά από το σύνολο των φύλλων, σε αυτή την διαδικασία χρησιμοποιούνται ολόκληρα τα φύλλα μαζί με το εσωτερικό ζελ.  

2.  Aloe vera gel που παράγετε κατόπιν μηχανική συμπίεσης ή διαχωρισμού και κατάλληλης επεξεργασίας στην οποία μόνο το εσωτερικό φιλέτο gel χρησιμοποιείται για την παρασκευή               aloe vera τζελ, aloe vera συμπυκνώματα και σκόνες aloe vera.

Πώς μπορείτε να εξαγάγετε το ζελέ της αλόης;

Για να πάρετε μια καλή ποιότητα τζελ αλόης, αφαιρείτε το πράσινο δερματώδες τμήμα του φύλου,  και τα άκρα του φύλλου απομακρύνονται στη συνέχεια οι πλευρές οι ακανθώδης αφαιρούνται επίσης.  Η κρούστα του πολύτιμου ζελ της αλόη μπορεί να αφαιρεθεί συμπιέζοντας το φύλλο, το φύλλο σε φιλέτα ή με άλεση μέχρι να καθαριστεί ολόκληρο το φύλλο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι και παραλλαγές των μηχανημάτων της επεξεργασίας της αλόης με ειδικές μηχανές τεμαχισμού σε φιλέτα (βλ. στο τέλος σχετική παρουσίαση).

Τι μπορώ να κάνω με τα απόβλητα μου που παράγεται στο στάδιο της επεξεργασίας τους;
Οι επεξεργασμένες φλούδες  Aloe θα  πρέπει να επανατοποθετηθεί στα κτήματα  για  χρήση λιπασμάτων (χλωρή λίπανση)..

Ποιος  εξοπλισμός είναι απαραίτητος  για την επεξεργασία του εσωτερικού ζελέ ή ολόκληρου του φύλλου; 

θα πρέπει βασικά να έχετε τα εξής:  

       1. Μια δεξαμενή μουλιάσματος  για να μαλακώσει και να απομακρυνθεί  η  βρωμιά από το φύλλο.      
   2. Ένα πλυντήριο για τα φύλλα της  αλόης  ή με το  χέρι του  για να πλύνετε κάθε επιμέρους φύλλο.      
3 μια διαδικασία απολύμανσης , ξέβγαλμα για να αποστειρώσει τα φύλλα. 
4. Στην συνέχεια η  διαδικασία Κοπής  του  φύλλου της  αλόης για να αφαιρέσετε τα άκρα και τις πλευρές,  (δηλαδή Φιλέτο μόνο)     
5. Τεμαχισμός σε φιλέτα των φύλλων αλόης για να απομακρυνθεί η γέλη. (Φιλέτο μόνο)          6 . Άλεση για την υγροποίηση του πηκτώματος.   Δηλαδή για τον  Διαχωρισμό και για να αφαιρέσετε τον πολτό κυτταρίνης.     
7. Σταθεροποίηση του τζελ αλόης για την επίτευξη της απαραίτητης μικροβιακής προστασίας.  
8. Διαδικασία ανθρακικού  αποχρωματισμού  για να αφαιρέσετε το χρώμα και την οσμή.  
9. διαδικασία Διήθησης για την απομάκρυνση ξυλάνθρακα.        
10 και τέλος HTST ή Vat στην δεξαμενή για την απαραίτητη  παστερίωση για να δώσουν την οριστική βακτηριακή σταθεροποίηση στο πολύτιμο προϊόν του Ζελ.

Ποιο είναι το κόστος για μια βασική μονάδα επεξεργασίας ζελέ αλόης βέρα;

Για μια μεγάλη μονάδα τα μηχανήματα έχουν σχεδιαστεί για να χειρίζονται ειδικές ημερήσιες μονάδες όγκου από  φύλλα αλόης και εργατοώρες. Μόνο ως παράδειγμα, ένα αγρόκτημα 100 στρεμμάτων που θα μπορούσε να παράγει 55.000 κιλά aloe vera καθημερινά. Ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για να χειριστεί τον όγκο αυτό θα κοστίσει μεταξύ $ 400,000 και $ 600,000 δολάρια.
Για μια μικρή μονάδα υπολογίστε απο 60 - 100.000 ευρώ (Ready key από τις Αγροτικές Ευκαιρίες). 

Πώς παράγονται τα συμπυκνώματα; Το ζέλ δηλαδή.
Οι Aloe ζελ (τα συμπυκνώματα)  που παράγονται με αφαίρεση της περιεκτικότητας σε νερό. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γίνει αυτό, αντίστροφη όσμωση, εξατμιστές λεπτού φιλμ, και η διαδικασία απόσταξης εν κενώ είναι μερικά παραδείγματα. Το Ζελέ αλόης βέρα θα έχει περίπου 0,5% στερεά. Είναι σύνηθες  να επικεντρωθεί έως 20% στερεά κάνοντας ένα συμπύκνωμα 40:1.

Τι είδους aloe vera σκόνες παράγονται;

1. Μια σκόνη 200:1 αλόη γίνεται από το εσωτερικό ζελέ.     
2. Ένα καθαρό 100:1 ολόκληρο το φύλλο αλόης και σκόνη από το φύλλο.
Aloe vera σκόνη

Τι είδους εξοπλισμός  χρησιμοποιείται για να κάνει τις σκόνες;
Βασικά υπάρχουν δύο τύποι του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για να κάνει σκόνες:     
 a. Πάγωμα με ξήρανση          b. Η ξήρανση με ψεκασμό

φυτεία aloe vera - Mexico 


Δείτε Σεμινάριο για Aloe Vera.