15 Οκτ 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΠΑΣΕΓΕΣ

Εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ και υπαγωγή στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ προβλέπεται μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τουλάχιστον για μια πενταετία οι οποίοι μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι 100 Kw. Oι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα άνω των 100 kw, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.

Αυτό αναφέρει στην απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, σε ερώτηση που είχε υποβάλλει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και βουλευτής Λάρισας Αστέριος Ροντούλης, σχετικά με την αδικία εις βάρος των νέων αγροτών που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα και αναγκάζονται να ασφαλίζονται και στον ΟΑΕΕ για μια πενταετία.
Αναλυτικότερα το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφέρει τα εξής:
«Με την παρ. 9 του άρθρου 25 του ν. 3846/2010, καθορίζεται το ασφαλιστικό καθεστώς των προσώπων ή μελών εταιριών οποιασδήποτε μορφής που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα. Όπως προσδιορίζεται στην διάταξη, τα πρόσωπα αυτά ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ, εφόσον εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος άνω των 20 Kw.
Εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ και υπαγωγή στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ προβλέπεται μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες τουλάχιστον για μια πενταετία οι οποίοι μπορούν να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι 100 Kw. Επίσης, οι αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα άνω των 100 kw, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.
Με βάση τα παραπάνω, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας».
Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού, ο Λαρισαίος Βουλευτής τόνισε τα εξής:
«Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά η αδιαφορία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τους νέους αγρότες. Σφυρίζει αδιάφορα την στιγμή που γνωρίζει ότι η πρωτογενής παραγωγή και η επιχειρηματικότητα είναι μονόδρομος για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Πραγματικά δεν μπορεί κανένας να καταλάβει το σκεπτικό των υψηλόβαθμων στελεχών της Κυβέρνησης, που αδίκως «θάβουν» τους νέους στην απραξία και στην ανεργία.
Όσοι από τους νέους αγρότες, θέλησαν να ξεφύγουν από τα πατροπαράδοτα πρότυπα επιχειρηματικότητας και αποφάσισαν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στα χωράφια τους, τώρα υποχρεούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές ασφάλισης, τόσο στον ΟΓΑ, όσο και στον ΟΑΕΕ. Αντί, δηλαδή να πριμοδοτούνται από το κράτος για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αντιθέτως «τσεκουρώνονται» πληρώνοντας διπλά και τρίδιπλα.
Επομένως, φαίνεται καθαρά ότι η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, απλά προσπαθεί με ερασιτεχνισμούς να χειριστεί τα αναπτυξιακά ζητήματα της χώρας. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι, όλως παραδόξως προωθεί ξένους επενδυτές στα φωτοβολταϊκά συστήματα, δείχνοντας φανερά ότι προτιμά, οι φυσικοί πόροι του έθνους μας, να δοθούν σε ξένα χέρια, αντί να τους εκμεταλλευτούν Έλληνες και ιδιαίτερα οι νέοι μας, που ευλόγως ανησυχούν για το μέλλον τους».