26 Οκτ 2011

Τσακάλια «απειλούν» τους κτηνοτρόφους της ορεινής Μεσσηνίας

Νεκρά ζώα μέσα στα μαντριά βρίσκουν τον τελευταίο καιρό οι κτηνοτρόφοι σε χωριά της ορεινής Μεσσηνίας. Οι ντόπιοι κάνουν λόγο για επιθέσεις από τσακάλια, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.
Παρότι οι κτηνοτρόφοι ισχυρίζονται ότι ο πληθυσμός των τσακαλιών έχει αυξηθεί, οι ειδικοί το θεωρούν είδος υπό εξαφάνιση.
Όπως αναφέρει το WWF Ελλάς, το τσακάλι μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια έφτασε από κοινό είδος να απειλείται με εξαφάνιση στην Ελλάδα. Ήδη η περιοχή εξάπλωσής του έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Πλέον η βιοκοινότητα δεν ξεπερνά τα 1.500 άτομα. Αυτά περιορίζονται σε απομονωμένους πληθυσμούς στην Α. Μακεδονία – Θράκη, τη Χαλκιδική, την παραλιακή ζώνη της Φωκίδας, την Πελοπόννησο, τη Σάμο, και με μικρές ομάδες στην Κερκίνη και στον Αξιό.
Βασικοί παράγοντες της δραματικής αυτή μείωσης του πληθυσμού του τσακαλιού είναι η καταστροφή του βιοτόπου του, εξαιτίας μιας σειράς ανθρωπογενών επεμβάσεων, όπως η αποξήρανση υγροτόπων, η εντατικοποίηση της γεωργίας και η αστικοποίηση, αλλά και η μείωση της κτηνοτροφίας και θήρευση προηγούμενων κυρίως χρόνων. 
Πηγή