17 Οκτ 2011

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων ... κίνδυνος για την υγεία;

Ανησυχία επιδεικνύει η επιστημονική κοινότητα για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και την παρουσία τους τόσο στα τρόφιμα που καταναλώνουμε όσο και στην επαφή μας με φυτά που ενδέχεται να τα περιέχουν.
Ο καθηγητής Ν.Olea από το πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία τόνισε τον ολοένα και αυξανόμενο κίνδυνο που καλείται να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας από τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων (Organochlorine pesticides – Ocs) που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.
Πού βρίσκονται;
Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα κρέατα αποτελούν τους κύριους φορείς μεταφοράς των υπολειμμάτων αυτών. Μάλιστα, στα σημερινά παιδιά ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος καθώς εκτίθεται το στόμα τους (κύρια πηγή εισόδου στο σώμα) στα OCs γιατί παίζουν στη γη και στο γρασίδι και ακουμπούν πολύ περισσότερο από ότι ένας ενήλικας το έδαφος.βλ.