10 Νοε 2011

Νοέμβριος, ο μήνας της ελιάς


Συστατικό της μεσογειακής διατροφής και της ελληνικής κουλτούρας

Ο Νοέμβριος θεωρείται για την Ελλάδα ο μήνας της ελιάς εφόσον είναι συνδεδεμένος με την συγκομιδή της ελιάς και την παραγωγή του ελαιόλαδου.

Ελαιόλαδο, ο βασιλιάς της Μεσογείου
Το ελαιόλαδο εκτός από την εξέχουσα θέση που καταλαμβάνει στο ελληνικό τραπέζι, έχει και κυρίαρχη παρουσία στη Μεσογειακή πυραμίδα. Ως αντιπρόσωπος της ομάδας των λιπών θα περιμέναμε να δούμε το ελαιόλαδο στην κορυφή της Μεσογειακής Πυραμίδας. Αντίθετα, βρίσκεται στη μέση της, ακριβώς πάνω από τα φρούτα και τα λαχανικά και κάτω από τα γαλακτοκομικά. Η θέση του αυτή δικαιολογεί τη χρήση του ως κύρια πηγή λίπους στην καθημερινή διατροφή.

Εάν ρίξουμε μια ματιά στο διατροφικό προφίλ του ελαιόλαδου μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον ξεχωριστό του ρόλο στην καθημερινή διατροφή. Βασικό διατροφικό χαρακτηριστικό του ελαιολάδου είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και συνολικά τη διατήρηση της υγείας μας.

Επιπλέον, το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης E, μιας βιταμίνης που μεταφέρεται με τη βοήθεια του λίπους (λιποδιαλυτή) και έχει συνδεθεί επίσης με την υγεία της καρδιάς κυρίως λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης. Τέλος, σημαντικό συστατικό του ελαιόλαδου αποτελούν και οι πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που δημιουργούν ασπίδα προστασίας ενάντια στη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό μας.

Το ελαιόλαδο έχει συνδεθεί με τη διατροφή, την ιστορία, την καθημερινότητα και τις πεποιθήσεις μας. Μέσα από τη διαδρομή αυτή θα κατανοήσουμε καλύτερα τα οφέλη του, θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του και τις ποικιλίες του και θα επαναπροσδιορίσουμε τη θέση του στη σύγχρονη διατροφή .Πηγή: nutrimed.gr