19 Νοε 2011

Σκόρδο-θεραπεία μετά το έμφραγμα

Είναι γνωστό ότι το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση, τώρα όμως διαπιστώνεται ότι μπορεί επίσης να αποτελέσει μια ευρύτερη ασπίδα για την καρδιά... περιορίζοντας τη βλάβη των καρδιακών κυττάρων.
Μελέτη η οποία διεξήχθη από αμερικανούς ερευνητές διαπίστωσε ότι το έλαιο του σκόρδου – και συγκεκριμένα ένα από τα θειούχα συστατικά του – μείωσε θεαματικά τη βλάβη των καρδιακών ιστών σε ποντικούς που είχαν υποστεί «τεχνητή» καρδιακή προσβολή.
Οι επιστήμονες προτείνουν τώρα τη χορήγηση των θειούχων συστατικών του ελαίου του σκόρδου από το στόμα ως μια πιο «εύχρηστη» εναλλακτική για την ενίσχυση των καρδιακών ιστών.
Το μυστικό στο θειούχο υδρογόνο

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εμορι στις Ηνωμένες Πολιτείες θέλησαν να δοκιμάσουν την επίδραση που θα είχε στην καρδιά το τριθειούχο διαλλύλιο που περιέχει το έλαιο του σκόρδου επειδή η συγκεκριμένη ουσία απελευθερώνει θειούχο υδρογόνο.

Αν και σε υψηλές συγκεντρώσεις είναι εξαιρετικά τοξικό – δυο-τρεις εισπνοές του μπορούν να προκαλέσουν τον θάνατο – το θειούχο υδρογόνο σε μικρές δόσεις, όπως αυτές που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός, επιφέρει σημαντικά οφέλη. Καταστέλλει τις φλεγμονές, μειώνει την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει σε ζωτικές λειτουργίες των κυττάρων.

Ωστόσο το αέριο είναι ασταθές και πτητικό και η χορήγησή του για θεραπευτικούς σκοπούς είναι δύσκολη. Συνήθως χορηγείται ενέσιμα, τώρα όμως, χάρη στο έλαιο του σκόρδου, ίσως να καταστεί δυνατή και η χορήγησή του από το στόμα.
Χορηγός οξυγόνου

Όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, όταν η ροή του αίματος στους καρδιακούς ιστούς διακόπτεται για ένα διάστημα εξ αιτίας μιας καρδιακής προσβολής ή χειρουργικής επέμβασης, η χορήγηση θειούχου υδρογόνου τροφοδοτεί την καρδιά με πολύτιμο οξυγόνο, περιορίζοντας τις ενδεχόμενες βλάβες.

Για να διαπιστώσουν αν η απελευθέρωση του θειούχου υδρογόνου από το συστατικό του σκόρδου θα είχε ανάλογο αποτέλεσμα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εμορι έφραξαν τη στεφανιαία αρτηρία ποντικών επί 45 λεπτά προσομοιώνοντας τις συνθήκες μιας καρδιακής προσβολής και στη συνέχεια χορήγησαν σε κάποια από αυτά τριθειούχο διαλλύλιο προτού αποκατασταθεί η ροή του αίματος.

Διαπίστωσαν ότι στα πειραματόζωα που έλαβαν το τριθειούχο διαλλύλιο οι βλάβες στους ιστούς ήταν μειωμένες κατά 61% – δηλαδή περίπου κατά τα δυο τρίτα – σε σχέση με εκείνα στα οποία δεν χορηγήθηκε η ουσία.