19 Νοε 2011

Αρώνια, η εναλλακτική

Πόσοι γνωρίζουν ότι η αρώνια η μελανόκαρπη (Aronia melanocarpa), που ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών αποτελεί ένα πολύτιμο φαρμακευτικό είδος; Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και το ότι η καλλιέργεια της αρώνιας ενδείκνυται για την Ελλάδα, διότι οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και το κόστος της φυτείας και καλλιέργειας χαμηλό;

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Σπανός, τακτικός ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, η αρώνια αναμένεται να αποτελέσει μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες, με ενισχυτική για το εισόδημά τους προοπτική.

Ο καρπός της αρώνιας, σύμφωνα με τον κ. Σπανό, είναι βρώσιμος και εύγευστος (ιδιαίτερα κατόπιν επεξεργασίας) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες και σε χημικά εργαστήρια, διότι περιέχει μία πολύτιμη ουσία, την πεκτίνη. Eπίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει και βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια). Τέλος, είναι πλούσιος σε πεκτίνη, η οποία μας προστατεύει και από τη ραδιενέργεια.

"Η καλλιέργεια της αρώνιας θα αποτελέσει μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες κα θα αυξήσει το εισόδημα, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα μαστίζεται από τη διεθνή και ευρωπαϊκή κρίση, και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων σταδιακά ελαττώνονται", καταλήγει ο κ. Σπανός.

Το είδος είναι σημαντικό και ως προς τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα εκχυλίσματα των φύλλων και καρπών της αρώνιας έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεραπεύουν πολλές ασθένειες, όπως φλεγμονές, καρδιοπάθειες και διαβήτης, διότι εμπεριέχουν χρήσιμες θεραπευτικές ουσίες (ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, ταννίνες, ισταμίνες, σεροτονίνες, κ.λπ.). πηγή:tromaktiko.gr