9 Δεκ 2011

Ιχθυοκαλλιέργειες: Παγώνουν οι επενδύσεις

της Αλεξάνδρας Γκίτση
Δημοσιεύθηκε: 09:29 - 09/12/11
Την έντονη δυσαρέσκειά τους για το νέο χωροταξικό επανέλαβαν για μια ακόμη φορά χθες οι εκπρόσωποι του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών κατά τη διάρκεια συνένεντευξης τύπου.

Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι ο αντιαναπτυξιακός του χαρακτήρας, -δεν δίνεται η δυνατότητα αύξησης της δυναμικότητας των υπαρχουσών μονάδων-, φρενάρει τον κλάδο και παγώνει τις επενδύσεις δίνοντας προβάδισμα στους ανταγωνιστές τους από την Τουρκία και την Ισπανία.

Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) και ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να στραφούν για την ανάπτυξη των εταιρειών τους στο εξωτερικό, ήτοι σε Τουρκία και Ισπανία όπου το επιχειρηματικό περιβάλλον όπως σημείωσαν είναι πιο φιλικό.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου φέρεται να έχει προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες στην ενίσχυση της θέσης της σε ομοειδή επιχείρηση στην Τουρκία.

Πάντως τα όποια σχέδια για ουσιαστική ανάπτυξη – επέκταση στο εξωτερικό απαιτούν αφενός σημαντικά κεφάλαια τα οποία την περίοδο αυτή κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να βρεθούν και αφετέρου σαφή εξωστρεφή παραγωγικό προσανατολισμό που μέχρι σήμερα οι εταιρείες του κλάδου δεν είχαν.