14 Δεκ 2011

Αλβανική & Σκοπιανή ντομάτα «τρώει» την Κρητική παραγωγή


Ντομάτες από τα Βαλκάνια κατακλύζουν τις αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης καταβραθρώνοντας την τιμή της ντόπιας Κρητικής.
Σε απόγνωση είναι οι παραγωγοί κηπευτικών στη Μεσαρά και την Ιεράπετρα που βλέπουν τα προϊόντα τους να απαξιώνονται. Αιτία οι ντομάτες Αλβανίας και Σκοπίων που έρχονται στην Ελλάδα, βαπτίζονται ελληνικές και διατίθενται στις αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της ντομάτας από Αλβανία και Σκόπια που έχει κατακλύσει τις αγορές της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας, ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Γ.Ντισπυράκης, εξηγεί ότι οι Βαλκάνιοι παραγωγοί με χαμηλό κόστος, που δεν επιβαρύνεται από ΦΠΑ αλλά και υπό αδιευκρίνιστες και νεφελώδεις συνθήκες παράγουν ντομάτες, τις οποίες πωλούν σε εξευτελιστικές τιμές.
Οι ξενόφερτες ντομάτες κοστίζουν 0,60 ευρώ ενώ οι ελληνικές 0,87 ευρώ, κι έτσι, τη στιγμή που οι παραγωγοί Μεσαράς και Ιεράπετρας περίμεναν να επωφεληθούν και να βγάλουν τα «σπασμένα» του προηγούμενου διαστήματος, είδαν μέσα σε πέντε ημέρες, την τιμή της ντόπιας ντομάτας να κάνει βουτιά στο 50%!
Από τα 0,70 – 1,10 ευρώ στο δημοπρατήριο Τυμπακίου η τιμή έπεσε στα 0,30 – 0,80 ευρώ. Οι αγρότες σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς όντας καταχρεωμένοι, περίμεναν να ανακάμψουν με την «ένεση» της ντομάτας, που κυριαρχεί σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50% στην παραγωγή κηπευτικών της Κρήτης, αυτή την περίοδο.
ΠΗΓΗ: cretalive.gr