26 Δεκ 2011

Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης στην παραγωγή κρασιού


Ευκολότερα θα ανταπεξέλθουν οι νεόκοπες στο κρασί περιοχές

Σημαντικές διαφοροποιήσεις στον κλάδο της γεωργίας φέρνει η κλιματική αλλαγή, και ιδιαίτερα στην καλλιέργεια αμπελιού. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και τα μέσα επίπεδα βροχοπτώσεων διαφοροποιούνται, οι μεγάλες οίνο-παραγωγικές περιοχές, όπως η Γαλλία και η Καλιφόρνια θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν.

Πρόσφατα, επιστήμονες χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα προσομοίωσης της επίδρασης των κλιματικών αλλαγών στο κρασί κατά τα επόμενα 100 χρόνια. Με μια πρώτη ματιά τα αποτελέσματα δεν είναι άσχημα, αλλά στο τέλος ο απολογισμός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί θετικός.

Το 2005, ο Γκρέγκορυ Τζόουνς, κλιματολόγος του University of Southern Oregon εκπόνησε μια έρευνα που έδειξε πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες ευνοούν το κρασί. Συμπεριέλαβε στη μελέτη του 27 οινοπαραγωγικές περιοχές μεταξύ των οποίων τη Γαλλία, τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, Ισπανία και Πορτογαλία, περιοχές της Καλιφόρνιας και της Πολιτείας Ουάσιγκτον στα βορειοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες ευνοούν την ποιότητα της συγκομιδής και συμβάλλουν σε ταχύτερη ωρίμανση. Ευνοούν επίσης την μεγαλύτερη συγκέντρωση σακχάρων στα σταφύλια όπερ σημαίνει υψηλότεροι βαθμοί αλκοόλ.

Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για περιοχές ούτως ή άλλως θερμές με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι θερμοκρασίες να ξεπερνούν το όριο κάτω του οποίου ευνοείται η οινοπαραγωγή. Στην πραγματικότητα η περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας θα επιδεινώσει την ποιότητα του καρπού.

Η Ισπανία συγκεκριμένα ανησυχεί για το πώς αυτό θα επηρεάσει τον οινοπαραγωγικό κλάδο. Ο μεγαλύτερος οινοπαραγωγός της χώρας, η Bodegas Torres που εδρεύει στην Καταλωνία σχεδιάζει να μετακινήσει τα αμπέλια της. «Κατά την τελευταία τετραετία οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά 1 βαθμό Κελσίου στους αμπελώνες» λέει ο πρόεδρος της εταιρείας Μιγκέλ Τόρρες. «Μέχρι στιγμής η ποιότητα δεν έχει διαφοροποιηθεί», προσθέτει, «αλλά ανησυχούμε για το μέλλον. Λένε πως η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί κατά 2 ή ακόμα και 5 βαθμούς. Γι’ αυτό το λόγο μεταφέρουμε τα αμπέλια από το επίπεδο της θάλασσας στην κεντρική κοιλάδα και από εκεί σε ορεινές περιοχές».

Οινολόγοι και άλλοι ειδικοί εκτιμούν πως οι νεόκοπες στο κρασί περιοχές θα αντεπεξέλθουν ευκολότερα στις νέες κλιματικές συνθήκες καθώς δεν έχουν βαθιά ριζωμένες παραδόσεις στην οινοπαραγωγή.  πηγή