28 Ιαν 2012

Η κρανιά μια νέα καλλιέργεια

Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες τελευταία, δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε καρπούς διαφόρων θάμνων, όπως όπως βατόμουρα, φραγκοστάφυλα κλπ που είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, πολύτιμα ιχνοστοιχεία, χαρακτηρίζονται από ιδιάζουσα γεύση και άρωμα και καταβάλλονται προσπάθειες για συστηματική καλλιέργειά τους. Η κρανιά ανήκει στην παραπάνω κατηγορία καρποφόρων θάμνων.
Η κρανιά είναι κατάλληλη για ημιορεινές και ορεινές περιοχές για παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων υψηλής απόδοσης και θεωρείται πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια για την υψομετρική ζώνη των 300-800 μέτρων περίπου. 


Tα κράνα χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα ως σήμερα για κεράσματα, για φαρμακευτικούς σκοπούς, για καρδιακές παθήσεις, πόνους κοιλιάς, στομαχικές κι εντερικές διαταραχές, ως χωνευτικό, για την περίοδο της εγκυμοσύνης, ως τονωτικό τις ώρες εργασίας και μετά από αθλητικές δραστηριότητες. Το κράνο, περιέχει υψηλό επίπεδο φλαβανοειδών και ανθοκυάνης καθώς και βιταμίνης C και είναι πλούσιο σε καροτίνη, πηκτίνη και τανίνη και σίδηρο (Fe)Η κρανιά (Cornus mas) είναι ένα αυτόχθονο φυλλοβόλο δέντρο καλά προσαρμοσμένο στις κλιματεδαφικές συνθήκες της χώρας μας, που ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών από γόνιμα έως μέτρια γόνιμα, υγρά ή ξηρά αμμοπηλώδη έως βαριά αργιλώδη με pH 3,7-7,0. Στη χώρα μας αυτοφύεται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Μπορεί να τη συναντήσουμε ως θάμνο ή ως και δέντρο 5-12 μέτρων. Παρά το γεγονός ότι είναι φυτό της εύκρατης ζώνης αντέχει σε θερμοκρασίες έως και -30ο C. Η κρανιά είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και δεν έχει φυσικούς εχθρούς. Το πλεονέκτημα αυτό καθιστά την καλλιέργεια της βιολογική και τα προϊόντα της μπορούν να πιστοποιηθούν βιολογικά. Η καλλιέργεια δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με φυτοφάρμακα και λιπάσματα και μπορεί να εκμεταλλευτεί ορεινές εκτάσεις, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα. Η κρανιά σπάνια κλαδεύεται.Η συλλογή του καρπού γίνεται με άπλωμα διχτύων και δόνηση των κλαδιών. Σημειώνεται πως η καρποφορία αρχίζει από 4ο – 5ο έτος ενώ στο 15ο έτος μπορεί να ξεπεράσει τον 1 τόνο.Όσον αφορά την μεταποίηση και τα προϊόντα της κρανιάς αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον 12 διαφορετικά προϊόντα. Μερικά απ αυτά είναι το συμπυκνωμένο εκχύλισμα κράνων, το λικέρ κράνων ,η μαρμελάδα και το κρανοποτό. Όλα τα προϊόντα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές. Εκτός από τα παραπάνω ιδιαίτερα σημαντική είναι η ύπαρξη στην αγορά εταιριών που μέσω συμβολαιακής γεωργίας προσφέρουν στους παραγωγούς που θα εγκαταστήσουν φυτείες με κράνα την εξασφαλισμένη απορρόφηση της παραγωγής τους. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της επένδυσης, η εγκατάσταση της φυτείας της κρανιάς καθώς και οι σχετικές με αυτή δαπάνες για αγορά εξοπλισμού, εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος κτλ. θα μπορούν να ενταχθούν για επιδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης που αναμένεται να επαναπροκηρυχθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα (επιδοτήσεις 2013).

Η κρανιά είναι κατάλληλη για ημιορεινές και ορεινές περιοχές για παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων υψηλής απόδοσης και θεωρείται πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια για την υψομετρική ζώνη των 300-800 μέτρων περίπου.Tα κράνα χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα ως σήμερα για κεράσματα, για φαρμακευτικούς σκοπούς, για καρδιακές παθήσεις, πόνους κοιλιάς, στομαχικές κι εντερικές διαταραχές, ως χωνευτικό, για την περίοδο της εγκυμοσύνης, ως τονωτικό τις ώρες εργασίας και μετά από αθλητικές δραστηριότητες. Το κράνο, περιέχει υψηλό επίπεδο φλαβανοειδών και ανθοκυάνης καθώς και βιταμίνης C και είναι πλούσιο σε καροτίνη, πηκτίνη και τανίνη και σίδηρο (Fe)Η κρανιά (Cornus mas) είναι ένα αυτόχθονο φυλλοβόλο δέντρο καλά προσαρμοσμένο στις κλιματεδαφικές συνθήκες της χώρας μας, που ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών από γόνιμα έως μέτρια γόνιμα, υγρά ή ξηρά αμμοπηλώδη έως βαριά αργιλώδη με pH 3,7-7,0. Στη χώρα μας αυτοφύεται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Μπορεί να τη συναντήσουμε ως θάμνο ή ως και δέντρο 5-12 μέτρων. Παρά το γεγονός ότι είναι φυτό της εύκρατης ζώνης αντέχει σε θερμοκρασίες έως και -30ο C. Η κρανιά είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και δεν έχει φυσικούς εχθρούς. Το πλεονέκτημα αυτό καθιστά την καλλιέργεια της βιολογική και τα προϊόντα της μπορούν να πιστοποιηθούν βιολογικά. Η καλλιέργεια δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με φυτοφάρμακα και λιπάσματα και μπορεί να εκμεταλλευτεί ορεινές εκτάσεις, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα. Η κρανιά σπάνια κλαδεύεται.Η συλλογή του καρπού γίνεται με άπλωμα διχτύων και δόνηση των κλαδιών. Σημειώνεται πως η καρποφορία αρχίζει από 4ο – 5ο έτος ενώ στο 15ο έτος μπορεί να ξεπεράσει τον 1 τόνο.Όσον αφορά την μεταποίηση και τα προϊόντα της κρανιάς αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον 12 διαφορετικά προϊόντα. Μερικά απ αυτά είναι το συμπυκνωμένο εκχύλισμα κράνων, το λικέρ κράνωνμαρμελάδα και το κρανοποτό. Όλα τα προϊόντα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Εκτός από τα παραπάνω ιδιαίτερα σημαντική είναι η ύπαρξη στην αγορά εταιριών που μέσω συμβολαιακής γεωργίας προσφέρουν στους παραγωγούς που θα εγκαταστήσουν φυτείες με κράνα την εξασφαλισμένη απορρόφηση της παραγωγής τους. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της επένδυσης, η εγκατάσταση της φυτείας της κρανιάς καθώς και οι σχετικές με αυτή δαπάνες για αγορά εξοπλισμού, εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος κτλ. θα μπορούν να ενταχθούν για επιδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης που αναμένεται να επαναπροκηρυχθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Δείτε εδώ ένα πολύ χρήσιμο Video για την καλλιέργεια της Κρανιάς.
Υπάρχει επιδότηση για καλλιεργητές κρανιάς που θα θελήσουν να κατασκευάσουν πρωτότυπες μονάδες επεξεργασίας  και τυποποίησης Κρανιάς.

Περισσότερα στο τηλ. 210 - 8818416,τμήμα επιδοτήσεων (Γεωπόνοι).    με αναφορά για το πρόγραμμα Κωδικός : Krana-2013 ή στο e-mail:  agrotikes.eykairies.gr@gmail.com