11 Ιαν 2012

«Πράσινη» ενέργεια από αγροτικά απόβλητα


Η Sanghar είναι ένα αγροτικό χωριό στην επαρχία Sindh στο ανατολικό Πακιστάν, που φιλοξενεί περίπου δυο εκατομμύρια ανθρώπους.
Η καλλιέργεια σιταριού, ζάχαρης, βαμβακιού, ρυζιού και ζαχαροκάλαμου εξασφαλίζει στους κατοίκους τα προς το ζην και τα βασικά είδη διατροφής.
Στα χωριά και τις πόλεις της επαρχίας Sindh, η πρόσβαση στην ενέργεια είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε όλα τα νοικοκυριά του χωριού Sanghar οι γυναίκες μαγειρεύουν και ζεσταίνουν νερό σε παλιούς φούρνους που καίνε καυσόξυλα και απελευθερώνουν αποπνικτικούς μαύρους καπνούς.
Ωστόσο, με το νέο πρόγραμμα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) για την προώθηση της καθαρής ενέργειας στην περιοχή, το τοπίο αναμένεται να αλλάξει.
Διαπιστώνοντας ότι η επαρχία Sindh αποτελεί «θησαυρό» αγροτικών αποβλήτων, το Διεθνές Κέντρο Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών του UNEP, με έδρα την Ιαπωνία, άρχισε να δουλεύει ένα πρόγραμμα για τη μετατροπή τους σε καθαρή ενέργεια.
Σε πρώτη φάση, ποσοτικοποίησε τα αγροτικά απόβλητα όλης της επαρχίας και διεξήγαγε έρευνα η οποία έδειξε ότι παράγονται περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων.
Στη συνέχεια υπολόγισε την ενέργεια που θα προέκυπτε από την αξιοποίηση των αγροτικών αποβλήτων.
Με βάση τους υπολογισμούς των επιστημόνων,  2,5 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων αντιστοιχούν σε 1,07 εκατομμύρια τόνους καυσόξυλων ή 910 εκατομμύρια μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό σημαίνει ότι η πλήρης εκμετάλλευση των αγροτικών αποβλήτων θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 400.000 νοικοκυριών.
Το επόμενο βήμα ήταν η επιλογή της κατάλληλης τεχνολογίας. Πολλές τεχνολογίες εξετάστηκαν, ωστόσο μετά από λεπτομερή ανάλυση επιλέχθηκε η ανάπτυξη μονάδας βιοαερίου, καθώς έχει διπλό όφελος.
Πρώτον, τροφοδοτεί με καθαρή ενέργεια τα νοικοκυριά και δεύτερον παράγει οργανικό λίπασμα.
Η μονάδα βιοαερίου της επαρχίας Sindh κόστισε περίπου 23.000 δολάρια και τέθηκε σε λειτουργία την 1η Αυγούστου. Καθημερινά παράγει 50 κυβικά μέτρα βιοαερίου, 200 κιλά υγρού λιπάσματος και 150 κιλά ξηρού λιπάσματος.
Συνολικά τροφοδοτεί με ενέργεια 20 νοικοκυριά, αξιοποιώντας πόρους που μέχρι σήμερα παρέμεναν ανεκμετάλλευτοι.  Πηγή : econews