23 Φεβ 2012

Σε «ψηφιακή επανάσταση» καλεί ο Μπιλ Γκέιτς


Χρήση τεχνολογιών πληροφορικής στη γεωργία για να καταπολεμηθεί η πείνα στον κόσμο
 Υπέρ μιας «ψηφιακής επανάστασης» τάχθηκε ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο, ενισχύοντας την παραγωγικότητα των αγροτών και των κτηνοτρόφων με τη βοήθεια των δορυφορικών συστημάτων, της τεχνολογίας των βίντεο ή της επιλογής των σπόρων.

«Πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο θα ωφεληθούμε από την ψηφιακή επανάσταση για να καταλήξουμε σε καινοτομίες και στην κτηνοτροφία» δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς στη Ρώμη κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Ταμείου για τη Γεωργική Ανάπτυξη (FIDA), η οποία είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Αν σας απασχολούν οι πιο φτωχοί, θα πρέπει να σας απασχολήσει η γεωργία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι δυνατό για τους αγρότες με μικρή παραγωγή να διπλασιάσουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να τριπλασιάσουν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια των 20 προσεχών ετών, προστατεύοντας ταυτοχρόνως τη γη τους» συνέχισε ο Γκέιτς.

Ο Γκέιτς έφερε ως παράδειγμα για τη χρήση τεχνολογιών της πληροφορικής την ακολουθία του γονιδιώματος της μανιόκας, η οποία επιτρέπει στους αγρότες να προβλέπουν την απόδοση των σπόρων και να μειώνουν το χρόνο για την ανάπτυξη μιας νέας ποικιλίας από 10 χρόνια μόνο σε 2.

Ο Μπιλ Γκέιτς υποστήριξε επίσης τις ανταλλαγές βίντεο μεταξύ των κτηνοτρόφων σχετικών με τις εμπειρίες τους ή τη χρήση της δορυφορικής τεχνολογίας που έχει αναπτυχθεί από τα διάφορα υπουργεία Άμυνας ανά τον κόσμο για τη διανομή μεγάλου αριθμού δεδομένων για τα αγροτικά εδάφη.

Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος ανακοίνωσε εξάλλου παράλληλα δωρεές περίπου 200 εκατ. δολαρίων από το ίδρυμά του για τη χρηματοδότηση των ερευνών για νέα είδη καλαμποκιού που θα είναι ανθεκτικά στην ξηρασία, εμβόλια για τα ζώα και για σχέδια για την εκπαίδευση των αγροτών.

«Αν δεν κάνουμε αυτού του είδους τα πράγματα θα έχουμε ένα ψηφιακό χάσμα στη γεωργία» προειδοποίησε.

«Οι επενδύσεις στη γεωργία αποτελούν το καλύτερο όπλο κατά της πείνας και της φτώχειας» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το ίδρυμά του έχει προβλέψει να επενδύσει συνολικά 2 δισ. δολάρια υπέρ των αγροτών και της γεωργίας.

Ο Γκέιτς τάχθηκε επίσης υπέρ ενός νέου συστήματος «δημόσιων μητρώων» στο οποίο θα γίνεται διασταύρωση των δεδομένων για την παραγωγικότητα των αναπτυσσόμενων χωρών, των στοιχείων για τις επισιτιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ και αυτών για τους δωρητές.

Το σημερινό σύστημα για την επισιτιστική και τη γεωργική βοήθεια «είναι ξεπερασμένο και μερικές φορές αναποτελεσματικό», σημείωσε και κατέληξε αναφερόμενος στην πρόοδο για την οποία μιλάει: «Αυτό είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της ερχόμενης χρονιάς». Πηγή