3 Μαΐ 2012

Καστανιά : οδηγίες για μια αποδοτική καλλιέργεια


Η καστανιά μπορεί να καλλιεργηθεί στις ορεινές περιοχές της χώρας μας. Η φύτευση γίνεται με άγρια υποκείμενα σε φυτευτικό σύνδεσμο από 8Χ8 έως 10Χ10 μ. Όταν τα δενδρύλλια φθάσουν σε ηλικία περίπου 3 ετών, τότε προχωράμε σε εμβολιασμό  με εμβόλια τα οποία προμηθευόμαστε από εκλεκτούς φαινότυπους  (plus trees).

Το κάστανο αποτελεί καρπό πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία (άμυλο, σάκχαρα, πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες), μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες ενώ αποτελεί τροφή με αρκετά υψηλή θερμιδική αξία χωρίς χοληστερόλη (189 θερμίδες/100 γρμ.) Η βιταμίνη C στο κάστανο είναι θερμο-ανθεκτική και δεν διασπάται κατά το βράσιμο ή ψήσιμο του καρπού.
Μεταποιείται περίπου μόνο το 10% της παραγωγής σε γλυκό κουταλιού, σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου ποσοστό 30-40% μεταποιείται σε πλήθος προϊόντων, όπως αποφλοιωμένο στεγνό ή κονσερβοποιημένο κάστανο, καστανάλευρο, σκευάσματα αρτοποιίας, ζυμαρικά, ηδύποτα και μπύρα, πουρέ και κρέμα κάστανου, διάφορα γλυκίσματα, με κορυφαίο προϊόν το μαρόν γλασέ (marrons glaces).

Το μέλι ανθέων καστανιάς  έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση και μοναδικό άρωμα. Οι μελισσοκόμοι ενθαρρύνουν τα μελίσσια τους να βόσκουν νέκταρ και γύρη καστανιάς διότι έτσι παρατείνεται η διάρκεια ζωής της μέλισσας και επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση των πληθυσμών τους. Η απόδοση της καλλιέργειας καστανιάς δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Με σημερινές τιμές, μια σύγχρονη, φροντισμένη φυτεία αποδίδει περίπου 350-400 ευρώ ανά στρέμμα τον χρόνο, ενώ τα νεαρά δένδρα αρχίζουν να καρποφορούν από το τρίτο έτος. editorial .

Financial Solutions: Οι ειδικοί στις αγροτικές επιδοτήσεις και εξαγωγές αγροτικών προϊόντωνΤηλέφωνο: 210.8818416